MTI

Budapesten az internet atyja

Az internet szabadsága a téma a Mindentudás Egyetemén hétfőn este, az előadó nem más mint Dr. Vinton Grey Cerf, a világháló működésének alapját jelentő TCP/IP szabvány kidolgozója, a Google alelnöke.

Az internet atyjaként számon tartott Dr. Vinton Cerf a Magyar Telekom vezérkarával ebédelt hétfőn. A társaság közleményben tájékoztatta az MTI-t arról, hogy Christopher Mattheisen, a Magyar Telekom elnök-vezérigazgatója, Simó György, a T-Com és a T-Online, Winkler János, a T-Mobile üzletágvezetője, és Pataki Róbert stratégiai igazgató fogadta a nemzetközi hírű telekommunikációs szakembert, akivel az internet jövőjéről, a médiafogyasztási szokások átalakulásáról beszélgettek. Szóba került, hogy milyen szerepet játszhatnak a jövő nemzedékek az internet fejlődésében, és az is, miként alakul át a médiafogyasztás a jövőben.

Vinton Cerf 1943-ban született Amerikában. Matematika szakon végzett, majd 1972-ben PhD-fokozatot szerzett számítástechnikai tudományokból a Los Angeles-i California Egyetemen. A hetvenes években meghatározó szerepe volt az internet működésének alapját képező TCP/IP protokoll kidolgozásában. Nevéhez fűződik egyebek mellett az első kereskedelmi e-mail rendszer is. 1992-ben ő volt az Internet Society (ISOC) nevű világszervezet alapítója és első elnöke. Jelenleg a bolygóközi kommunikáció szabványán dolgozik, 2005-től pedig a Google alelnöke.

Dr. Vinton Cerf hétfőn este a Magyar Tudományos Akadémia és a Magyar Telecom által alapított Mindentudás Egyetemén tart előadást Az internet szabadsága címmel. A Mindentudás Egyeteme információi szerint dr. Cerf bemutatja, miként fejlődött az internet 35 év alatt társadalom-, politika- és gazdaságformáló tényezővé, és megvilágítja a világháló erejét, demokratizáló szerepét. Az internet szabadságával kapcsolatban szó esik az illegalitás és a titoktartás kérdéseiről, illetve az információ sérthetetlenségének és az információáramlás kontrollálhatóságának problémájáról is.

A jegyek már régen elfogytak, de az előadás élőben követhető a szervezet honlapján és a Duna II Autonómia tévécsatornán.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Sanyix #3
    Mi ebben a lol? Minden űrszonda máshogy kommunikál a földdel, lassan érdemes kialakítani egy szabványt, a DSN (Deep Space Network) kiépítéshez, hogy az átjátszóműholdak simán kommunikálhassanak egymással, a földdel, és más űreszközökkel. Nem kéne pl minden marsszondának bazinagy parabolaantennákat brutális adókat vinni magával, mert a mars körül keringő átjátszóműholddal kommunikálna, és az küldené tovább az adatot a földre, és ez eléggé költséghatékony lenne. Egy jupiter-szaturnusz közeli pályán keringő átjátszó műhold csoport is jelentősen növelhetné a naprendszer távoli részeihez küldött szondák, és a föld közötti kommunikációt, ugyanis bizonyos szondák most high tech cuccokkal is nevetségesnek tűnő sebességgel tudnak kommunikálni a földdel. Pl a new horizons a pluto közelében, várhatóan brutális 1,5 kbit/sec körüli bitrátával fog kommunikálni a földdel :)
    Mit gondolsz miért nem halmoznak el minket a távoli bolygókhoz küldött szondák sok gyönyörű bazinagy felbontású true color fényképekkel? :)
  • Cat #2
    http://www.sg.hu/cikkek/15967/bolygokozi_internet

    http://www.sg.hu/cikkek/27444/bolygokozi_internet
  • Alfa Of NS #1
    "Jelenleg a bolygóközi kommunikáció szabványán dolgozik"

    LOL