Berta Sándor

Németország 123 millió eurót költ robotokra

A hivatalos álláspont szerint a cél a terrorizmus elleni még hatékonyabb védelem. A német kormány tervei között szerepelnek őrzőrobotok, feltűnő viselkedést érzékelő szenzorok és újfajta átvilágító berendezések alkalmazása - derült ki a Frankfurter Allgemeine Zeitung birtokában lévő dokumentumokból.

Ez az első olyan program, amelyben - az eddigieknél jobb terroristaellenes védelmi technológiák kifejlesztéséért - megpróbálják egyesíteni erőiket a helyi cégek és kutatók, valamint a német kormány és a különböző hivatalok. A Polgári Biztonságkutatási Program nevű dokumentumot Annette Schavan német oktatási és kutatási miniszter jegyzi.

A politikus kiemelte, hogy Németország a világ egyik legbiztonságosabb állama, de a különböző, a lakosság védelmét szolgáló állami és magán programok némelyike már technológiailag elavult, ráadásul ezeket a projekteket és elképzeléseket nem egyesítik, hanem túlságosan megosztják és szétforgácsolják.

A globalizált társadalomnak számos neuralgikus pontja van, a terroristák kevés eszközzel is nagy károkat tudnak okozni. A fegyverekhez és más veszélyes anyagokhoz egyre könnyebben lehet hozzájutni. Ráadásul sok olyan rendezvény van, amelyek vonzók lehetnek a bűnözők számára, hiszen sok embert ölhetnek vagy sebesíthetnek meg.

Amennyiben megvalósulnak a programban leírt ötletek, akkor a nagy rendezvényeket, az áruházakat és más intézményeket ma még futurisztikusnak tűnő védelemmel látják el. A tervek szerint biztonsági kamerák és robotok kutatják majd át az adott területet terroristák és gyanúsan viselkedő személyek után kutatva. Amennyiben ilyen embereket találnak, azonnal riadóztatják a biztonsági személyzetet. Az árucikkeket és a járműveket azonosítószenzorokkal szerelik fel.

Előtérbe kerülhet a biometrikus személyazonosítás, megvalósulhat személyek és konténerek teljes átvilágítása. Ezenkívül fontos szerepet kap a különböző erők megfelelő minőségű kommunikációja, a szükséges, akár épületek tervrajzait is tartalmazó adatbázisok létrehozása, amelyek segítségével a rendőrök könnyen információkhoz juthatnak egy adott épületről.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • _Atti_ #20
    jön majd a 'villanyrendőr'
  • AranyKéz #19
    Kicsit keresgéltem, és szerintem az Fixor. Bár a weblapja se mond többet annál hogy piros folyadék meg fehér por.

    Rendet raktam a Wikipédia megfelelő kategóriájában. Sajna nem túl sok ilyen jellegű robbanóanyagot találtam, ráadásul a Fixor benne sincs.
  • NEXUS6 #18
    red liquid binary: vörös folyadék komponens
    white solid: fehér színű szilárd (komponens)

    A video demonstrációs jellegű, nem az elkészítésről a részletekről, a valódi anyagról tájékoztat, hanem hogy létezik olyan vegyület, amely ilyen pusztító erővel rendelkezik.

    Azt is mondják, hogy szerencsére ilyen anyaggal még nem sűrűn találkozni a fekete piacon.

    Ma még...
  • Praetor #17
    Németország kezd olyan fos állammá válni a politikusok miatt, mint hitler ideje alatt.

    Mintha naponta rendszeresen 3 merénylet lenne Németországban, és heti 20 terroristát fogna el a német rendőrség. Fene se gondolta volna, hogy a jekni fóbiát az angolok után a németek ilyen gyorsan elkapják...
  • PíszLávJuniti #16
    lol.
    jóhogynem majd megmondja azt is a videó hogy honnan rendeld meg :D
  • k9duli #15
    Ahogy elnézem a híradót stb...Magunkat kéne megmenteni, önmagunktól:DDDD
    A terrorista meg hasonló, csak hab a tortán.
  • Darth Sith #14
    "A hivatalos álláspont szerint a cél a terrorizmus elleni még hatékonyabb védelem"
    minden cikknél ez az oks. Vmi újat is kitalálhatnának már, pl az emberek megfigyelésének a tökéletesítése, totális kontroll elérése vagy vmi ilyesmi, amely mégis közelebb áll az igazsághoz.
  • Vorpal #13
    Pont az a kontinens akaqrja védeni magát hightecchel
    akinek kurvára nem kéne összebalhézni senkivel - és ez persze olcsóbb is lenne.
  • mikloss #12
    megnéztem azt a videót és nemtaláltam sehol a szótárba azokat az anyagokat hogy mik is azok pontosan vmi: red liquid binary, white solid. Mik ezek magyarul? mert egy gyufáshegyni akkorát robban mint egy mega.
  • NEXUS6 #11
    Sok sikert hozzá: robbanó anyag teszt

    Valszeg a videón látható toll müanyag borítása több olyan vegyületet bocsájt ki amivel azonosítani lehetne, mint a robbanóanyag maga. Szal az álcázás tökéletes.;)))

    Az idén nem lehetet már folyadékot felvinni a repülőgépekre kézipoggyászban, jövőre már tollat sem lehet? A jövő az utasok testüreg vizsgálat után meztelenül egymástól elkülönítve és megbilincselve utaznak a repülőgépeken?
    LOL