Kruza Richárd

A Google Apps mint MS Office alternatíva

Cégeknél és magánszemélyeknél egyaránt megterhelő lehet a mindennapi élet során az alapszükségletnek minősülő jogtiszta szoftverek megvásárlása. Ezen a helyzeten egyes termékek egyeduralma csak ront.

A Microsoft Office valami olyasmi, amit a számítógépes világban ha tetszik ha nem, muszáj használnunk. Olyan cégeknél ahol sok munkaállomás van, tetemes költséget jelent minden jogtiszta szoftver beszerzése, de a legtöbb családnak is gondot okoz a Windows és Office megvásárlása - pedig mindkettő nélkülözhetetlen. Éppen ezért több olyan irodai szoftvercsomag is napvilágot látott már, mely az egyeduralkodó MS Office helyett alternatívaként próbál szolgálni. Ezeknek a kompatibilis szoftvereknek legfőbb előnyük a Office-al szemben olcsóságuk, vagy esetleg ingyenességük.

Jelen esetben is erről van szó: a Google Apps - amely a Google Apps for Your Domain utódja - egy Google alkalmazásokból álló programcsomag. Van benne levelezőprogram, WYSIWYG weboldal szerkesztő, naptár, csevegőprogram, valamint online szövegszerkesztő és táblázatkezelő.

Cégek, szervezetek, tanintézmények és magánszemélyek ingyenesen használhatják a Google Apps programcsomag alapverzióját. Valószínűleg a kisvállalkozásoknak lesz nagyon előnyös, mivel használata nem jár költségekkel, és használatához semmilyen előképzettség nem szükséges: a programcsomag több olyan eleme, mint a naptár, levelezés, szövegszerkesztő és táblázatkezelő a Google szerveréről futnak, ezért a felhasználónak nem kell bajlódnia a telepítéssel vagy frissítéssel. Természetesen adminisztrátori jogokkal egy webes felületen keresztül lehetséges a különféle beállítások, testreszabások elvégzése is.

A Google Apps használatához csupán egy érvényes doménre van szükség. A programcsomag alapverziója tehát ingyenes, a Premier verzió viszont 50 dollárba kerül évente. Az alapverzió funkciók tekintetében majdnem azonos a fizetős verzióval, tehát a mindennapi felhasználóknak észrevehetetlen a különbség, a lényeg a háttérben van: a fizetős verzióhoz telefonos ügyfélszolgálat, hirdetésmentes felület, és 2 helyett 10 GB-os email tárterület tartozik.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Penge4 #18
  Kipróbáltam.
  Méghogy Linuxon nem ütközik az ember komoly problémákba...
  Maga a rendszer felépítése nem volt rossz, bár nem tudom miért hiszi minden Linuxos azt, hogy az emberek a Windowsban a csicsa felületet szeretik. Nem baj, a képi hatásokat (halványítás, áttűnések...stb) kikapcsoltam.
  Gondoltam akkor leszedem a frissítéseket (biztos van), akkor indítottam a FF-ot -> prov.chello.hu, majd állandóan a "Hibás felhasználónév vagy jelszó." hibaüzenetet kaptam.
  Igen, ellenőriztem, amit ilyenkor szokás: karakterkódolás, billentyűzetkiosztás, váltás Konquerorra, annál is ugyanaz, Internetbeállítások, töröltem a hálózatot, létrehoztam újra, semmi változás, restartoltam, megint semmi. A Chellonál semmi gond (mint látszik, most is írok), Windows alatt müxik minden böngészővel (úgyhogy az se lehet probléma).
  Miért van az, hogy Windows alatt soha nem ütközök olyan hibákba, amit ne tudnék megoldani, a 90%-ánál magamtól ki tudom következtetni, még Google-zni sem kell, Linux alatt meg mindig van valami gond. Régebben Ubuntu alatt szart be hirtelen a VLC. Kiléptem belőle, (közben semmi módosítás a rendszerben), majd újra már nem tudtam elindítani. Újraindítottam, utána sem. Terminálból sem.

  Ehh... jó, hogy legalább hardverprobléma nem volt még eddig.
 • blackPanther #17
  "A Microsoft Office valami olyasmi, amit a számítógépes világban ha tetszik ha nem, muszáj használnunk......."

  NEVETSÉGES! Több mint 12 éve az IT területen munkálkodom és boldogan élek a Microsoft termékei nélkül. Sőt, a partnereink 85%-a is hálás, hogy segítettünk nekik elfelejtetni az azokkal járó keserűséget. (a többi még használja) Főleg, hogy jókat tudnak nevetni egy-egy ilyen idióta cikken.....

  Hogy lehet, hogy Mo.-on ilyen primitív emberek élnek, azt mondják, hogy a generációk mindig fejlettebbek az előzőknél. Persze, mi mindig különcködtünk a történelmünk során, most is így teszünk, itt van a világ legképzetlenebb és butább informatikai társadalma akikkel mindent meg lehet etetni..

  Nem önreklám, de ha te is ha jót akarsz nevetni próbáld meg a blackPanther OS-t! És direkt nem írok linket, nehogy azt higgye vki, hogy itt reklámozom. A rendszer ingyen van, nincs rá szüksége...
 • Griphons #16
  Egészséges paranoia mi? :D Nem viszitek túlzásba kicsit? :D
 • Penge4 #15
  Hát 2 kattintással elég sok mindent meg lehet tudni rólad (a kutyád nevén kívül ), ami arra bőven elég, hogy másnap már kopogtassak az ajtódon, ha úgy tetszik. Ha ez nem nyilvántartás, akkor mi? És azt is nézd, hogy mindezt egy nickből, (tehát még a teljes nevedet se kellett volna megadni itt).
 • sathinel #14
  egy példa hogy egy ügyes ember akár az iwiw-et használva miket tudhat meg egy cégről. Csak haverkodni kell. Minél nagyobb a cég annál könyebben megy.
 • GulaSoft #13
  Tudod a gáz nem a kutyád, meg a macskád neve, hanem az üzleti cuccok. Ki kinek mennyiért milyen árajánlatot adott és ilyenek.
 • Gerygrey #12
  Tudod elég gáz az ilyesmi amikor ebben az országban gondolkozásmódod miatt is felkeerülhetsz mindenféle netes feketelistára meg ilyesmik...
  Honnan veszed hogy felkerülök? Milyen gondolkodásmód miatt, és milyen listára? Bannolnak a netről ha leírom hogy marhaságnak tartom azt, hogy egy netszolgáltató visszaél olyan adataimmal, hogy mikor ünneplem a névnapomat, és hogy hívják a kutyámat, illetve mi a blogom címe? A telefonszámomat és a lakcímemet úgysem adom meg.

  Nem a progiért hanem az adatbázisért fizettek.
  Nem, hanem a jól bejáratott rendszerért, a napi többszézezres fix látogatói bázisért. És nem az érdekli őket hogy milyen üzenetet írkálsz a csajodnak vagy hány embert ismersz, csak az a lényeg hogy vonzódj az oldalhoz, nézd meg lehetőleg minden nap és kattints a hirdetésre - nekik ez a biznisz. Ők is meg tudnák csinálni a gyökerektől, de akkor az új oldalt hirdetni kell, toborozni a látogatókat, ráadásul eleve kisebb eséllyel (az már úgyis csak egy iwiw klón lenne, minek regisztráljam magam oda is, elég nekem az iwiw) satöbbi.

  Ennyi erővel akkor rakhatnak ránk GPS nyakörvet, meg mindent amit csinálunk dokumentálni kell!
  Majd ha neadj'Isten eljön ez a világ, akkor megyünk molotov-koktéllal és macskakővel a Kossuth-térre lázadni. Nem párezren, hanem százezres tömegben, mert ezt biztos nem nyelné le sok ember, köztük én sem. De egyelőre rohadtul nem kell ilyesmitől fosni. Legalábbis, ha nem követsz el bűncselekményt (ha meg igen, akkor úgy kell neked)
 • A1274815 #11
  "Ez mind nagyon szép és jó, manapság már a net is elég stabil, főleg cégeknél, annyi erővel akár áramszünet is lehet, de gondolom, aki gyakran használ Google-t, annak ismerős a "Oops...an error occurred. Please try again in a few seconds." üzenet."

  Igen ismerős és van amire 2 napmúlva is ezt mondja.

  "Az adatainkat meg előbb lopják el a betonbiztos Winfosról, főleg ha Microsoftos progikat használsz még mellé (IE, Outlook, Outlook Express...stb), de az nem a Google lesz. Az szarik a te adataidra, max azért kell neki, hogy jobban személyreszabja a szolgáltatást."

  A Google esetlegesen kiszolgáltatja a nagy testvéreknek, esetleg ellopja egy cég ötleteit, vagy valamelyik dolgozója jót keres velük feketén.
  A Google se akkora angyal, mint amilyennek hiszik. Valamiből biztos van marha sok pénze és kétlem, hogy az az ingyenes szolgáltatásaikból folyna be.
 • A1274815 #10
  Ez a pontoságga a szolgáltató által használt tornyokkal akarnának bemérni. Itt általánoságban volt szó arror hogy a mobilok segítségével (kvázi, mint egy GPS) folyamatosan pontosan tudják, hogy hol vagy, azaz folyamatosan, pontosan tudják mindenkiről, hogy hol van. Lehet titkos szolgálati módszerekkel finomítani a bemérést, de akkor már csak egy konkrét személyről tudják, hogy hol van, azaz ha mindenkiről folyton pontosan akarnák tudni, hogy hol van, akkor bizony több titkos ügynök és méreg drága bemérő rendszer lenne, mint ahány lakos. Ezért aírtam azt amit írtam.
 • Penge4 #9
  Ez mind nagyon szép és jó, manapság már a net is elég stabil, főleg cégeknél, annyi erővel akár áramszünet is lehet, de gondolom, aki gyakran használ Google-t, annak ismerős a "Oops...an error occurred. Please try again in a few seconds." üzenet.
  Amíg ilyenek vannak, addig nem igazán célszerű függeni tőle. Mondjuk elképzelhető, hogy a céges Prémium előfizetők egy külön stabilabb szerveren vannak.
  Az adatainkat meg előbb lopják el a betonbiztos Winfosról, főleg ha Microsoftos progikat használsz még mellé (IE, Outlook, Outlook Express...stb), de az nem a Google lesz. Az szarik a te adataidra, max azért kell neki, hogy jobban személyreszabja a szolgáltatást.
  Ha a Microsoft indítana egy hasonló webes programcsomagot, akkor százszorinkább feltételeznék mögötte hátsószándékot.