Gyurkity Péter

Indul a Wikipedia társalapítójának új enciklopédiája

A népszerű internetes enciklopédia alapításakor jelenlévő - és vitatott szerepű - Larry Sanger útnak indítja saját megoldását, amely a Wikipedia hátrányait hivatott kiküszöbölni ellenőrzött és felülvizsgált írásaival.

A Citizendium külalakjában és felépítésében erősen hasonlít az eredeti megoldásra, ami nem véletlen, hiszen Sanger közreműködött az előd megalapításában és beindításában - igaz, valódi szerepe és annak jelentősége ma is vita tárgya. A szakember úgy véli, hogy a Wikipedia néhány meglévő hiányossága, hátránya túlságosan sok gondot okozhat a jövőben és meggátolja a portált a kínálkozó lehetőségek teljes kihasználásában, ezért szükség van egy módosított kezdeményezésre.

A Citizendum ezért ott próbál javítani, ahol az elődöt sok kritika érte. Rögtön szembetűnik a szigorú feltétel, miszerint az írásokat beküldőknek minden esetben közölniük kell teljes valódi nevüket, így nem maradhatnak névtelenek, nem bújhatnak internetes becenevek mögé. A megjelenő bejegyzéseket emellett a téma szakértői is átvizsgálják esetleges hibák vagy szándékos ferdítések után kutatva, hogy a megjelenő cikkek minden szempontból kifogástalanok legyenek. Ennyiben össze is foglalható a lényeges különbség a két megoldás között, a Citi minden más szempontból a jól bevált módszert követi: a cikkek ingyenesen hozzáférhetők és szerkeszthetők, a non-profit jelleg jegyében pedig itt is hiányoznak a reklámok.

Felmerülhet a kérdés, hogy ilyen - akár minimálisnak is nevezhető - különbség miatt miért kell egy teljesen különálló portált beindítani. Nos, Sanger igazi problémája, hogy a Wikipedia első embereként tevékenykedő Jimmy Wales továbbra is ragaszkodik eredeti elképzeléséhez és arra hivatkozik, hogy a belső megújulás, az önkorrekció a jövőben is elegendő lesz a hibák kijavításához. Véleménye szerint a többség ellenzi a szándékos ferdítéseket és károkozást ezért ez sosem ölthet olyan értéket, amely komolyan veszélyeztetné a Wikipedia fennmaradását. Abban azonban mindketten egyetértenek, hogy az internetes enciklopédiák tartalmát nem szabad azonnal készpénznek venni, közös érdekünk egy második vagy akár harmadik forrás bevonása, a pontosság és hitelesség érdekében.

Sanger emellett abban reménykedik, hogy megoldása megszólíthatja azon szakértőket, akik a szabad szerkesztés miatt vonakodtak eddig a részvételtől. Sokan éppen azért maradtak korábban távol a cikkek beküldésétől, mert attól tartottak, hogy eredeti írásaikat laikusok fogják rövid időn belül módosítani.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Emmegki #4
    Ja, pont a wikipédia lényege hiányzik a Citizendiumból, de lesz helyette egy rakás bürokrácia. Kissé rossz hasonlattal élve olyan mintha Sztálint rúgták volna ki Trockij helyett a kommunista pártból, és most külön rendszert építene hogy bebizonyítsa hogy csak jó dolog a diktatúra.
  • quentit #3
    Bukott ötlet.
    Pont az a jó a wikipédiában, hogy szabad, és hogy azonnal látszanak a módosításaim.... Mi a f*szért dolgozzak olyanon, ami majd csak napok múlva jelenik meg - ha éppen nem szedi ki egy qrva moderátor f*sz

    Figyeljétek meg erre az új sz*rra nem sokan fognak majd írni!
  • redmedve #2
    Mivan? Azt ugye tudod, hogy a wikipedia elérhető a wikipedia.org címen?
  • Theodora #1
    Addig vitatkoznak míg a végén az "Encyclopedia Britannica" hírdetésekkel telezúzva "ingyenesen" elérhető nem teszi a saját anyagát, több nyelven!