48
  • asysoft
    Mások az igényeink:) Én is elfogadnék egy UMPC-t, de messze nem tudnám kihasználni...
  • sathinel
    ok bár én inkább örülnék egy ilyen kis win gépnek mint egy laptopnak. Amire használnám arra jobban megfelel.
  • asysoft
    Azt ugye tudod, hogy egy típusból különböző felszereltségű példányok is lehetnek? Egyébként ez a típus nem 3 éves, és egy éve kb 200e lehetett az ára egy hasonló felépítésűnek abból kiindulva, hogy a nyár elején vásárolt hasonló felszereltségű Albacomp gép volt 170e, és azt az ára miatt vettük:)
    Ha szerinted egy PDA megcsinál mindent, amit ez, akkor gratulálok, és sok sikert a farzsebben hordáshoz (h1940-esemet mérete miatt nem szeretem mindig hurcolni, pedig nem számít valami nagynak, éppemiatt el sem tudom képzelni, hogy valaha PDA-telefon kombóm lesz).
    Kétségtelen, hogy egy asztali gép mindig olcsóbb lesz, de ez a mobilitás ára.
  • asysoft
    Attól függ, mit akarsz vele csinálni. Ha játszani, semmiképp.
    Linuxból az Ubuntut próbáltam, az ment vele egész jól, csak a WLANhoz nem volt driver (de találtam rá a neten több megoldást is). Ha esetleg úgy döntenél, hogy mégis engedsz Vista-DVD-t a gép közelébe, HP oldaláról le lehet tölteni a drivereket az összes eszközhöz, és az Aero Glass is megy-csak pakolj bele minimum 1 Giga memóriát:)
  • sathinel
    HP NX 6110 notebook
    Intel Celeron M350J processzor (1,30 GHz 1 MB cache)
    2x256 MB DDR-RAM
    40 GB 5400 rpm merevlemez
    15" TFT/XGA kijelző
    DVD+/-RW meghajtó
    56k modem és 10/100 Ethernet csatoló

Ez korrekt laptop? hát körberöhögne az összes haver ha megmutatnám.. Egy PDA ami ennyibe kerül megcsinál mindent, és még win-is fut rajta. Csak épp a farzsebben hordom nem egy ekkora kiszerelés. Hát ha ennyit költessz egy gépre akkor: 3200+AM2 athlon, ASUS M2V alaplap, 7600GT, 1 Giga memória,250Giga WD winyó, és még sorolhatnám amit ezen a pénzen megkapsz. Lol ez egy 3 éves laptop kb.... Ha ezt kéne vennem vagy valami mást, akkor inkább ASUS P525 PDA+telefon+kamera, HP iPAQ HW6915, ACER C530 PDA és még marad pénzed ....
  • Match
    Ajánlanátok asztali helyett? (hosszútávra...).
    Linux + XP lenne rajta, vista még egy összekarcolt dvd-n tokban sem kerülhet a közelébe :)
  • asysoft
    Mint mondtam, nem igazán játszom rajta, csak az előbb említetteket próbáltam ki, azokkal nem volt gond. Egyébként itt egy (korántsem teljes) lista, hogy mi megy rajta, és mi nem. (Felbontáshoz: ahogy assdf mondta, csak a TFT saját felbontásán ad jó képet, a többit átméretezi és így egy életlen vacakot kapsz. Sajnos nem 1024 a TFT natív felbontása, hanem 1280*800 (16:10 arány), és ezt a legtöbb játék -alapból legalábbis- nem támogatja, így mindenképp átméretezi a képet. Mindenesetre szerintem inkább 1024, mint 800*600, mert közelebb van a natívhoz, de lehet ez hülyeség:))
    Alig melegszik (T2300-as CoreDuo-val szerelt), és terhelés esetén is csendes. Mondjuk ágyon még nem próbáltam vele netezni (olvasni sem szeretek úgy), de szerintem nem lehet vele gond, ha mégis, a már említett hővédelem lekapcsolja.
    Hangkártyája engem meglepett (integráltaktól rosszabbat vártam), és a hangszórója sem gyászos. Zajosnak nem zajos, de néha belehallatszik 1-2 dolog-mondjuk nem fejhallgatóval használom, így ez lehet csak a hangszórónál van így.
    Az összerakás összességében jó, csak egyetlen helyen nyikorog: a touchpadtól jobbra (tehát ahová támaszkodsz gépelés közben, a lehető legjobb helyen...), ezt tartom a gép legnagyobb hibájának:(
  • assdf
    Ennek az az oka hogy a nativ felbonátása ennek az lcd-nek 1024*768. Ezen ad jó képet. Ez minden lcd-nek a sajátja. Persze tud 800*600 csak hatványozottan rosszabb a képe, mivel ez nem crt.

-melegedés: ugye van speedstep, azaz ha nem használod a procit csak 300-800 mhz-en fog menni. másrészt meg van bennük hővédelem, leáll magától ha túlmelegszik igy nem lesz semmi baja. Persze annyira nem egészséges erre apellálni, de egyszerüen megoldható, én pl olyankor alá teszem az egeret.
    -nem zajos a hangkártya
    -nem hajlik nem ropog, elég strapabiron van összerakva, én használom voanton buszon és nncs vele gond.
  • Match
    Hát, kérdésem elég sok lenne :)
    Játékok érdekelnének, mert néha azért jól esik 1-2 game-el elszórakozgatni, de pl most is simán elvagyok egy diablo 2-vel is.
    Munka szempontjából pedig tuti visz mindent ami nekem kell.

Amik érdekelnének:
    - játékok, miket próbáltál, támogatják e az integrált karit rendesen (egyébként miért favorizálja mindenki az 1024-et? 800x600 nekem elég :D)
    - mennyire melegszik? pl ha valami puha dologra teszem le (ágy stb), és lezárja az alját, akkor rövid időn belül elbúcsúzhatok tőle?
    - A hangkártyája mennyire zajos? (az ilyen integrált cuccoknál gyakran még az ablakméretezést is hallani a hangszórón).
    - Mennyire van stabilan összerakva? Üzleti noti, tehát gondolom nem gagyi, persze nem is arra gondolok hogy ha földhözvágom túléli e, hanem pl amikor nyitod fel a monitort akkor hajlik e össze vissza (lenovo n100) illetve recseg ropog (lenovo n100 :D).

Most úgy hirtelen ennyi jut eszembe.
  • asysoft
    Nekem nx7400-asom van, ha érdekel valami, kérdezz:)
    Játékokból poénból kipróbáltam a Q3-at, 1024*768-ban (natív, wide-os felbontást alapból nem támogatja, lehet cfg-szerkesztéssel elő lehet csalni) maxon egész jól ment (timedemok 80 felett voltak), NFS:U2 viszont (szintén 1024-ben, mert miért is kéne wide monitorokat támogatni:)) ~25 FPS-el cammogott jobb pillanataiban, minimumon.
  • Match
    manapság nem nagyon jön ki olyan játék ami tetszene..
    A san andreas meg a most wanted volt az "utóbbi" időben olyan játék ami említésre méltó...ebből inkább a san andreas, amit már végigvittem :)
    Kicsit azért tartok azért attól hogy lecserélni az asztalit, bár ezért max a méh-be kapnék normális árat :)
  • assdf
    az enyémben (nx 6110) intel 915 van. Amit néztem és megy rajta:
    warcraft 3, quake 3, cs, medal of honor. (1024*768)
    need for speedből a 2002-es vagy 2003-as megy még szaggatás nélkül.
    Elvileg a gma 950 már újabb ennél és ezért jobb is. Szóval nem hiszem hogy gondod lenne vele ha nem akarsz 1-2 évesnél újabb játékokkal játszani.
  • Match
    nekem is a hp a szimpi...
    Mind a 6110-be, mind a 7400-ba integrált intel GMA950 van.
    Na nekem ezzel kapcsolatba vannak kétségeim.
    Mert a core2 duo ok, a ramot úgyis fel kell nyomni 1gb-ra, 80 giga vinyó bőven elég, úgyis külső vinyót használok tárolásra, de a videokari az necces.
    Bár nem hiszem hogy az általad említett játékoknál komolyabb hardware-igényűekkel játszanék...

Van valami tapasztalatod ezzel a gma950-el?
  • assdf
    igen 15-ös. Ez 1 éve volt 200 ropi és szinte mindenre jó a legujabb játékokon kivül. De gondolom ma már ennél sokkal jobbat kapni 200ért.
    A hp-t tudom ajánlani egyébként, eszétitkai és ergonómiai szempontból is kiváló. Gyorsabba tudok rajta gépelni mint normál billentyüzeten. (néztem acereket meg fusikat és pl benyomtam a középső billentyüjét erre velenyomódott az egész bill lap is...).
  • Match
    a 6110 asszem 15"-os, amit én néztem ki az az nx7400, kb ugyan az csak 15.4-es :)
  • assdf
    pl hp nx 6110 :D
    De ennél már biztos van újabb ezt egy éve vettem. A hp-nál van olyan hogy hp outlet akció és akkor 30-40 ropival kevesebbért kapod de olvass utánna.
  • Match
    ajánlj már egy 200-ért plz egy notit :)
    gyűjtöm az infokat :)
  • assdf
    Akkor neked igen furcsa igényeid vannak.
    Nem vagy fanatikus gamer de szeretsz az új csilivili játékokkal játszani...
    na erre mondom azt hogy neked való az asztali gép, cserélgesd csak félévente az alkatrészeket, mert meglátod majd, fél év múlva kijövő játékok már szaggatni fognak...
    Ellenben ha a csilivili játékról lemondasz és megelégedsz a pár évesekkel (warcraft 3, quake 3, CS, medal of honnor stb) akkor máris vehetsz 200-ért egy frankó laptopot ami szinte mindenre jó. És mellette csendes, hordozható és még a vonaton is tudsz vele filmet nézni..
  • Gerygrey
    Menő játékokhoz külön kell 1 asztali gép, de ehelyett talán a konzol jobb választás...
    Persze, meg kocsiból is vegyek külön munkábajárásra, meg külön kirándulásra egyet-egyet...

Én nemrég vettem gépet egy PS3 áráért (tegyük hozzá, decemberben volt az a vásárlás, és akkor volt 165 rugó monitor nélkül a vas, tehát azóta lehet hogy 10-20 ropival kevesebb lenne, a PS3 pedig most 170), és tud mindent ami nekem kell. Megy rajta a játék (nem vagyok fanatikus gamer, de szeretem kipróbálgatni az új, csilli-villi játékokat) internet, HD filmek, meg a munkámhoz kapcsolódó dolgok - Premiere, Photoshop meg minden egyéb, ami csak kell. Minek vegyek külön egy Mac-et videoszerkesztésre, egy konzolt játékra, meg egy PC-t/laptopot netezésre?

Otthoni, elsődleges gépként egy olyan laptop, ami kielégíti az igényeimet, minimum fél milla. És nem szívesen vinném magammal a teljes itthoni konfigomat, kitéve a leejtés/ellopás veszélyének. Inkább veszek egy jó PDA-t, mert útközbeni dolgokra, levelezésre, szórakozásra - MP3, divx lejátszás, netezés - teljesen megfelel, sőt még a mobiltelefont is kiválthatja. Videót vágni és CoD2-zni pedig úgysem a metrón fogok, szóval teljesen felesleges egy több kilós atomerőművet cipelni. És az asztali gép + PDA árban még mindig az egy darab noti fele.
  • sathinel
    Elég érdekes mikor 60-70 évesek megmondják merre fejlődjön a nyelv. Erre voltak más országokban is kezdeményezések, dehát itthon nem tanulunk a mások kárából csak ha mi is beszopjuk:D
  • sathinel
    Nagyrészt igazad van de ha logikus lenne akkor max MPC lenne Mobil Personal Computer. Bár itthon mindent átnevezünk(magyarítunk)Aztán sok marha kérdezi mi az a file mert ugye magyarul fájl a sok nyelvészparaszt miatt.... Pc alapú lett a MAC is mióta váltott intelre. De a hordozható MAC-is MACbook, vagy notebook, laptop néven találod meg mindenhol a világon.
  • Tetsuo
    szombi, a nyelv sajna nem mindig logikára épít és állandó változásban van.
    Soxor ha vmi helytelen, de a köznyelvben nagyon elterjed, akkor az már nyelvhelyes lesz.
    Pl régebben a laptop vs notebook vita..
    Régebben csakis az IBM gépeket és azok (proc)kompatibilis verzióit hívták PCnek, ma már az Apple is ilyet gyárt ugye.. az élő nyelvben ez éppen változóban van.
    A Sony levédette ugye a "walkman" nevet, de ennek ellenére persze a többi hasonló mobil eszközt is walkmannak hívtuk..
    Mo-n szlengben(argóban) kilónak hívják a 100ft-ost, és pl a 100km/h-t, pedig teljesen illogikus.

Szal ezt csak az utca fogja eldönteni és nem néhány nyelvész, aki ír 1 könyvet v veri a nyálát a tv-ben..

Ez inkább kiegészítés volt a hozzászólásodhoz, mint ellntmondás. :)
  • Tetsuo
    A zeneszerkesztéshez is jobb egy asztali gép, pl a proci teljesítménye miatt, több összetevő sebbesége miatt, a normálisabb kijelző(k) miatt, profi hangkártyák kompatibilitása miatt, kisebb melegedés és zaj miatt..
    Ha nem Mac, akkor mondjuk PC is megteszi.
    Ezen a gépen természetesen az oprendszeren kívül (esetleg még néhány alapdolog) csak a zeneszerkesztőprogi van fenn, ezért mellé nem árt 1 másik gép is.

Ami már általános célú és szvsz erre 1 mai notebook a legmegfelelőbb.

Menő játékokhoz külön kell 1 asztali gép, de ehelyett talán a konzol jobb választás.. bár ez izlés & pénz kérdés.

Szal ilyen gépeket vásárolok majd 1x, :) addig is, veszek Lottót. ;)
  • szombi
    a Mac nem PC, ahogy az IMac vagy MacBook(f**z tuggya hogy hívják), de a ,,LAPTOP''-on általában PC-t értenek.
    Egy ideig az X86-os procis gépek voltak PC-k, de mióta Apple Intel-re tért át, azóta már ez sem igaz.

Újabb megnevezés: az Apple nem gyárt PC-t, csak Mac-eket meg MacBook-okat a ,,számítógép'' kategóriában.

A ,,NOTESZGÉP'' jelenti az összes funkciógazdag mobil eszközt, amely komoly operációs rendszert hordoz.
  • Penge4
    Játszani én sem szoktam, az én gépem is egy őskövület, ha milliomos lennék biztos vennék egyet (valószínűleg MacBook-ot), de nem igazán tartom szükségesnek csak úgy.

"és aki még nem próbált ágyból vagy kényelmes fotelból netezni, az nem tudja miből maradt ki..."

Számold ki mennyibe kerül egy asztali gépet (némileg) helyettesítő laptop és hogy mennyibe kerül egy projektor, amivel bluetooth-szos billentyűzettel és egérrel az öledben még kényelmesebben csinálsz, amit akarsz, csak egy nagy fehér fal kell hozzá.
    De itt felhozhatok egy nagyobb HDTV-t is, ami a saját funkcióin felül erre a célra is tökéletes.

Egy laptophoz a kényelmes otthoni használathoz kell minimum egy külső: egér, billentyűzet, normális 17-es vagy 19-es monitor. És hálózati áram sem árt. Ezek után ha elkezdünk mérlegelni:
    - Sokkal drágább hardverek, sokkal drágább alkatrszek örökké, mivel kisebb méretben kell(ene) ugyanaz, mint asztali PC-ben
    - Nem arra tervezték, hogy esetenként napi 24 órában menjen, akkor hamar annyi lesz neki.
    - A már előttem is párszor felhozott hardvercsere probléma

+ bármikor, amikor olyanom van, akkor csak kihúzok pár kábelt, be a táskába és viszem
    DE: Erre (ha már valakinek annyira életbevágó) érdemesebb venni egy másikat, amivel USB-n vagy BT-n átküldöm az éppen szükséges fájlokat pár perc alatt és már viszem is, otthon meg vár az asztali. És így még be is vagyok biztosítva.

"Nem ertem, hogy is van ez ujabban. Mi szamit PCnek?"

A PC - Személyi számítógép. Az alatt leginkább az asztali gépet értjük.
    A laptop/notebook az inkább "hordozható" kategória, a Mac az meg Mac.
  • Match
    Nekem is azért lenne jó egy noti, mert ott legalább ha csinálok valamit valakinek, elmegyek, és megmutatom neki, vihetem a gépet.
    A mostani gépem egy őskövület: p3 800, 256 ram, mx440.
    Ergo játszani nem nagyon szoktam...amit kinéztem magamnak, az 200 ezer, core2 duo, 512 ram (alapból bővíteném 1 gb-ra), integrált videokari, ami jobb mint az egyik ismerősömében lévő VIA borzalom, de a VIA is viszi pl az underground 2-t, az meg bőven elég...
    Emellett halk, ha utazom használhatom a vonaton is, és otthon akár a wc-n is netezhetek (ok, inkább ágyban...mármint netezni, nem wc-zni :)

Asztali tényleg jobb a gamer-eknek, akiknek az a lényeg hogy a legújabb UT-vel játszanak, meg krájzisz, meg tökömtudja mi, amik zabálják a gépet.

Egy 5-10 évvel ezelőtti játékkal még mindig jobban elszórakozok mint egy Quake 4-el...
    Az egyetlen játék ami megjelent a viszonylag közelmúltba az a san andreas volt sztem.

Otthon meg szépen rádugom a hangfalat, a billentyűzetet, az egeret, meg a töltőt, és tök ugyan úgy használom mint az asztalit, leszámítva a halláskárosodást meg a jelentős térfogat foglalást.
  • assdf
    "PC nagyobb mozgásteret biztosít"
    :DDD

Azért tisztázzunk egy két dolgot. Aki félmillás laptopot vesz, az vagy hülye (mert játékra kell neki) vagy olyan a melója. A legtöbb ember viszont nem fél millás laptopot vesz hanem csak kétszázezreset és bőven elég neki mindenre, tudja hurcolászni stb. Ha meg asztali gépet veszel, akko rmajdnem ugyanannyiban vagy ha lcd monitort veszel hozzá és csak otthon tudod használni. Persze ha valaki játékb.zi akkor vegyen asztalit, mert félévente cserélgetheti az alkatrészeket, de ha meg valakinek a mobilitás a fontos az vegyen notit, ilyen egyszerü. Én spec. rengeteg embert ismerek aki kolis v albérletben lakik, és szeretné a számitógépét használni hétköznap is meg hétvégén is. A többségük még két gépet használ... egyet otthonra egyet meg a koliba, de igazából majdnem ott van mintha lenne egy laptopja.

De a lényeg a lényegben: nem egy kalapácsot kell használni mindenféle szöghöz, hanem olyan kalapácsot ami jó az addot szöghöz. A notik alapvetően azért terjednek rohamosan, mert mobilak lesznek tőle az emberek, és a számitógépek világába újonnan belép emberek már sokkal inkább használja a gépét különféle "web2es" célokra mint játékra.
  • bfoto
    >összességében a PC nagyobb mozgásteret biztosít

Nem ertem, hogy is van ez ujabban. Mi szamit PCnek? Egy laptop vagy egy Mac nem PC?
  • Tyberius
    fourgee: Miért nem tettél egy nagy betonkockát a régi géped házába, olcsóbb lett volna, mint a Stacker :D

Sanyix: cserébe a laptop drágább :) Ráadásul a PC-d belét teljesen kicserélheted, teljesítményét megkétszerezheted úgy, hogy monitort, billentyűt, egeret, házat, tápot nem kell cserélni, AGP-s alaplapba ma is lehet új középkategóriás vidkártyát venni, és Core 2 Duo alá is lehet DDR1-et meg AGP-t (is) támogató hibrid alaplapot kapni (én így akarok áttérni Bartonról Conroe-ra, viszem magammal a videokártyát meg a ramot, aztán akkor váltok PCIe-re meg DDR2-re, amikor akarok). Ha a laptopod teljesítményével elégedetlen vagy, akkor meg az egészet cserélni kell, cserébe jobb áron tudod eladni a régit... Szerintem összességében a PC nagyobb mozgásteret biztosít (próbálj pl. vidkártyát cserélni egy laptopban), kevesebb pénzért.
  • Sanyix
    Memóriát kell cserélni gyakran, ddr1, ddr2 mostmá jön a ddr3, megint lehet cserélni, aztán jön 4-5 és így tovább, mert lehúzni jó... a cégeknek.
    Videokarit is kell néha cserélni, mert agp, pciexpress, gondolom ha kell újra egy kis pénz, pár év múlva bevezetik a gyártók az agp hyper super expresst, aztán a pci ultra brutál lájtszpídet, és így tovább.

És éppen a laptop az értékálló, ha elavul akkor is jó pénzért el lehet adni, úgy hogy az ugyanakkor vett asztali gép már semmit sem ér.
  • fourgee
    Én ilyen okból "költöztem át" egy Stacker-be, egy nagyobb Enermax táppal. Ha valaki megemeli ezt, meg a másik gépet, inkább azt viszi
  • NKing
    Szerintem ez a felmérés téved. Sokkal valószínűbb, hogy azok akiknek amúgy van asztali gépük, azok vesznek mellé noteszt is. Nem valószínű hogy összefügg a kettő.

A notebookokról meg csak annyit, hogy borzasztó egészségtelen a használatuk, szinta minden téren, izületek, szem, testtartás (pl ágyon fekve netezés, igaze? Én nem tenném, de gondolhatok az ölbe tett laptopra is főleg férfitársaimnál, de erről olvashatók cikkek bőven...)
    Azért van ez, mert a notebookokat nem arra szánták amire sokan használják. Nem mindennapos gépezésre valóak, hanem pl munka közben bele bele nézegetni, egyegy email erejéig.

Azt meg hogy játékra jók e, kár feszegetni. Egyértelmű hogy nem: lezabálják közben az aksit, a bill és az egér nem arra való kellene hozzá különálló, a képernyőjük reakcióideje csigalassú, nameg a hang megszólaltatása se egy csoda úgy magában, a teljesítményről nem is beszélve...

Sathinelhez csatlakozva: az asztali PCben a lehetőségek végtelenek, míg egy noti csak addig jó amíg már nem jó semmire:) És azért olcsóbb mulatság cserélgetni az alkatrészeket, mint kivágni a kukába egy 500ezer forintos notebookot és venni még1et...Szerintem...
  • sathinel
    Egyébként egy asztali PC szíve egy alaplap, proci, memória, vidkari. Ezeken felül minden maradhat, ha cserélsz.Bár még a memóriát sem kell nagyon cserélni, és vidkarit ha nincs annyi pénzed. Egy új laptop meg ha elavul, már meg sem veszik. Legó PC forewer.
  • sathinel
    ) azért monitort, házat, bill, egér, winnyó, mind megmarad ha asztaliban gondolkozol. Én speciell 3m hosszabító az egérnek, billentyűnek, és monitornak elég ahhoz hogy kényelmesen netezzek akár fekve az ágyból. + Nekem AM2 alaplapom van, tehát fejlesztésnél még az sem biztos hogy alaplapot cserélnem kell. Most pl egy procicserével, memóiával, új vidkarival kb 3-4x akkora teljesítményt érhetnék el ha akarok mint amim most van. Persze ez csak game, és extrém alkalmakra kellene.
  • AgentKis
    Mondjuk rendes 3,5"-os sata vincsivel és rendes merevlemez vezérlővel ami akár tartósan 5 MByte/sec vagy afölött is képes működni, pl egy másoláskor, vagy tömörítéskor.
  • AgentKis
    Azért gyárthatnának olcsó monitor és akksi nélküli laptopokat is. Én vennék olyat...
  • assdf
    Már most is komplett számitógépet kell venned ha újitani akarsz. Ahogy irták gyakorlatilag csak a merevlemez/dvd meghajtó cseréhez nem kell új alaplap és minden más...
  • avman
    és aki még nem próbált ágyból vagy kényelmes fotelból netezni, az nem tudja miből maradt ki...
  • SmallGreenET
    Én is 1etértek azzal, hogy laptop max csak mérnököknek okozhat gondot, akiknek valóban nagy képernyőre van szükségük, esetleg még olyan grafikai munkákhoz, amihez a laptop kijelző nem elég jó. Programozni simán lehet noteszgépen, sztem elég sokan nyomják így, ezzel a mobilitás is megoldott, nem kell pakolgatni a cuccokat... Sőt! Nekünk izgalmas EA-ok alatt a laptopon Worms-özés is elég jól megy, szal még játékra is megfelel... ;)
  • Lacc
    Ezek közül te melyiket űzöd rendszeresen a játékon kívül? Mert az általad felsoroltak között a játék talán az egyetlen, ami nem kényelmesebb notin. Nyilván vannak határesetek, főleg grafikai munkáknál, de a legtöbb esetben még oda is elegendő egy jobb noti teljesítménye.

Programozáshoz is szinte csak notit használok, vihetem ahova akarom a munkát, ha szükséges.