Berta Sándor

Amerikai-svájci internetes televízió

A Zattoo segítségével nem a YouTube oldalain elérhető házivideókat, hanem hagyományos televízióadók műsorait tekinthetjük meg a világhálónak köszönhetően monitorunk képernyőjén.

Az elmúlt hónapokban folyamatosan nő az online rádiók, televíziók és videoportálok száma. Utóbbira jó példa a YouTube, amely látogatók millióival büszkélkedhet.

Az amerikai-svájci Zattoo cég nem a népszerű videoportál babérjaira tör, hanem a hagyományos televízióadók műsorait hozza az internetezők képernyőjére. S mindezt nagyon meggyőzően teszi, egyre többen fedezik fel a szolgáltatást.

Szerzői jogi okokból a Zattoo műsora jelenleg csak és kizárólag Svájcban fogható. Annak, aki más országban lakik és le szeretné tölteni a szoftvert, csalódnia kell. Lehetőség van ugyanakkor regisztrációra, így e-mailben értesítenek arról, hogy a mi országunkban mikortól lesz elérhető a szolgáltatás. Azt már most tudni lehet, hogy a következő két állam, ahol a Zattoo műsora nézhetővé válik Dánia és Nagy-Britannia lesz. "Jelenleg már 150 000 regisztrált tagunk van és szeretnénk elérni a 200 000-es álomhatárt" - nyilatkozta Beat Knecht, a Zattoo vezetője.

A nézők folyamatosan növekvő száma azonban nemcsak örömet jelent a vállalat számára, de egyre gyakrabban komoly technikai problémákat is. A streamingszerver ugyanis nem mindig bírja a megnövekedett forgalmat és gyakran fordulnak elő fennakadások, fagyások, képhibák. A szakemberek nem véletlenül hívták fel a látogatók figyelmét, hogy a szolgáltatás még csak a bétafázisban van. "Folyamatosan dolgozunk a jel minőségének javításán, de sajnos az interneten egyszerűen nincs garancia az élő műsorok megfelelő minőségű továbbítására" - jegyezte meg Beat Knecht.

Az internetes televíziós szoftver jelenleg csak a Windows és a Macintosh operációs rendszereket futtató számítógépeken működik, de már készül egy linuxos verzió is. A program egyszerre működik kliensként és szerverként. Amennyiben a központi szerver túlterheltté válik, akkor a műsorok átvitele a Michigani Egyetemen kifejlesztett fájlcserélő technika segítségével valósul meg.

Maga a kezelőfelület rendkívül spártai. Van benne egy ablak, egy stop gomb, egy hangerőszabályzó és egy csatornakiválasztó lista. A kínálatban jelenleg 41 televízióadó, köztük számos német (ARD, ZDF, Pro7, DSF, RTL, RTLII, Sat1, VIVA, VOX stb.), osztrák (ORF 1, ORF 2), svájci, olasz (Rai Uno, Rai Due, Italia 1 stb.), francia (France 2, France 3, France 4 és France 5) tv, valamint az Eurosport, az Euronews, a CNN, a Bloomberg, a BBC Prime és a BBC World található meg. A tervek szerint később zenei és más csatornákkal bővítenék a jelenlegi kínálatot.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Gerygrey #4
    A legális torrent halott ötlet (ugyan miért seedelne bárki is, ha már fizetett? Inkább tartogatja a feltöltést a warez trackerre, hogy ott jó legyen az aránya. Ha meg nem seedel szinte senki, akkor lassú, pedig ha már fizetek akkor elvárom hogy az illegális trackernér legalább 2x gyorsabb legyen a letöltés).

    Meg ez a TV is... Gyors net kell hozzá, ha meg már van gyors netem akkor nem hagyományos tévéadás monitorra "butított" változatán fogom nézni a Lostot, hanem letöltöm, kiírom, és a hagyományos tévékészüléken, asztali DivX-es lejátszón, akkor amikor én akarom. Vagy ha mindenképp gépen akarok tévézni akkor veszek 8-10 rongyért egy TV tunert. Szóval nem tudom, én nem sok fantáziát látok ebben a dologban.
  • MrTressy #3
    Ezt valami torrentes technikával kombinálni kéne sokat segitene a szerverek leterheltségének enyhitésére
  • egyember1 #2
    eddig jo. UK nincs a listan... :D
  • bakagaijin #1
    Ha jól értem, ip-tartomány alapján dönti el, melyik országból csatlakozik az ember.