Dojcsák Dániel

Lepaktált az APEH a "szoftverrendőrséggel"

Szövegét tekintve titkos megállapodást írt alá a mai napon az APEH és a nagyobb szoftvergyártók érdekeit védő BSA. Az együttműködés elsősorban az APEH revizorok továbbképzését szolgálja, de mostantól az adócsalók számíthatnak az illegális szoftverkópiák miatti retorzióra is.

Dr. Szikora János, az APEH elnöke szigorú, katonás megnyitójában elmondta, hogy az APEH feladata az államháztartási bevételek biztosítása, melybe beletartozik a kereskedelmi termékek adótartalmának megfizettetése is. Ugyan a számítógép-alkatrészek vizsgálata eddig is nagy hangsúlyt kapott az ellenőrzések során, de ezen túl a figyelem kiterjedhet a szoftverekre is. Nem titkolták, hogy amennyiben bűncselekmény gyanúja áll fent, akkor azt kötelességük jelenteni, ami alól a szerzői és szomszédos jogok megsértése sem kivétel. Az egyetlen probléma eddig az volt, hogy a revizorok általában képtelenek voltak megállapítani a jogsértés ezen formáját, így egy ellenőrzést nyugodtan meg lehetett úszni lopott szoftverekkel is.

Az IT mindig is fontos része volt a fejlődésnek, de ezen belül is a szoftver áll a középpontban - mondta Georg Herrleben, a BSA közép-kelet európai igazgatója. Majd hozzátette: sajnálatosnak tartja, hogy ma világszinten még mindig 35% a lopott szoftverek aránya, de ez egyes országokban a 70-80%-ot is eléri, hazánkban pedig 42% az IDC jelentése szerint. Az államigazgatási szervekkel való együttműködést a BSA világszerte fontos lépésnek tartja, Spanyolországban és Görögországban pedig már korábban meg is valósult ilyen konstrukció. Magyarország a régióban ugyan az első vállalkozó kedvű ország, de a BSA vezető szavaiból sejthető, hogy hamarosan máshol is hasonló dolgokat jelenthetnek majd be.


Már nemcsak a zsebekben turkálnak

A megállapodás gyakorlati részei homályosnak tűnnek még, de Szikora elmondta, hogy kifejezetten szoftverellenőrzést nem fog végezni az APEH, sőt, az ellenőrzések során sem kell attól tartani, hogy automatikusan összehasonlítja a BSA IT továbbképzésén részt vett revizor a szoftverleltárt a Start menü és a Program Files alkönyvtár tartalmával. A csalafinta vállalatoknak elegendő, ha a hardvereik mellé azonos számban operációs rendszerrel és a cégprofilhoz kötődő szoftverek licenceivel rendelkeznek, így a gyanú árnyéka sem vetülhet rájuk.

Ez a hozzáállás főként a nagy gyártók érdekeit védi, mint a Microsoft (operációs rendszer és irodai alkalmazások), Adobe (grafikus alkalmazások) és Graphisoft (tervező szoftverek). Mivel a BSA is ezeket a vállalatokat tömöríti, ezért a céljukat tökéletesen el is érték. Persze ezzel mégsem oldódik meg az illegális szoftverhasználati kérdés és éppen azok a kisebb (akár hazai) fejlesztők nem kerülnek kedvező helyzetbe, akiknek kritikus minden egyes eladott példány.

A megállapodás kitér arra is, hogy hogyan szankcionálnák a rajtakapott vállalatokat. Amennyiben a gyanú komoly, akkor az APEH - lévén nem nyomozóhatóság - a VPOP-t vagy a rendőrséget hívja segítségül. Az illegálisan használt szoftver meg nem vételéből adódó ÁFA értékét be nem fizetett adónak számítják, amihez 50%-os büntetőkamat és késedelmi kamat is járul. Továbbá az írás állítólag szól arról is, hogy a BSA ezentúl az általa potenciális szoftvertolvajnak tartott cégeket jelenti az APEH felé. Ez ugyan elméletileg nem jelent automatikusan adóellenőröket két napon belül, mivel nagyon sok vállalkozásra viszonylag kevés revizor jut, de az APEH valószínűleg ezt is figyelembe veszi majd a látogatási lista készítése során.

A bejelentésnek egyébként nagyobb a füstje, mint a lángja, jól látszott, hogy technikai értelemben még maga az APEH elnök sem tudta pontosan miről van szó. Nem tudott egyértelmű válaszokat adni arra nézve hogyan valósul ez meg a gyakorlatban. Ugyanakkor a vállalatok megrémítése jó eszköz lehet arra, hogy a 42%-os fekete szoftver arányunkat lejjebb tornásszuk valamelyest. Alátámasztandó az akció szükségességét a BSA IDC adatokat közölt, ami szerint kis hazánkban 10%-nyi kifehérítés 30 milliárd forint többlet adóbevételt és 2500 munkahelyet teremtene.

Ezek a számok úgy értendőek, hogy amennyiben ennyivel több (jogtiszta) szoftvert használnának az országban, akkor a gazdaság ideális esetben ennyivel ugrana meg, mivel minden egyes IT beruházás újabb 6-8 dollárnyi pénzt fial egy fejlett gazdaságban. A történet ott sántít, hogy a hatékonyságot nem a szoftver megvásárlása növeli, hanem a használata, tehát a feketén működtetett rendszerek is ugyanolyan termelő eszközként vesznek részt a gazdaságban, mint a fehérek, csupán elfelejtettek fizetni érte. Alkalmasint ez egy kis vállalkozásnak jelenthet még egy alkalmazottat vagy más, egyéb technológiai fejlesztést is, amiért viszont ugyanúgy adózik.

Szerkesztőségünk azon kérdésére, hogy ez az akció kizárólag a BSA által tömörített gyártók szoftvereire vonatkozik-e Dr. Szikora elmondta, hogy az APEH nem vehet figyelembe üzleti érdekeket, így nem szelektál ilyen módon, ráadásul a BSA-nak nincs ráhatása az APEH-ra ilyen ügyekben. Az más kérdés, hogy az APEH ellenőröket a BSA fogja kiképezni, így a nem legális Windows másolatokat biztosan felismerik majd. A bejelentés természetesen magánszemélyekre nem vonatkozik, csupán a csaló cégeknek van félnivalójuk.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Komolytalan #94
  Te nem érted a valóságot. Mondok egy példát. Medgyessy apánk első intézkedései között volt, hogy kitalálta a kormány, hogy EU csatlakozás igaz még bőven messze, de Magyarországon innen kezdve csak extra minőségű tejből készült terméket lehet forgalomba hozni, merthogy EU szabvány. Extra minőség nem azt jelenti, hogy a teheneket nem lehet akármi szarral etetni, azt lehet ezentúl is simán, viszont a tejnek a tehénből zárt rendszeren kell bekerülnie a hűtő tartályokba (nem érheti levegő, csak ami a rendszerben van). Namost ez kurva nagy ötlet volt, mivel:
  - kb senkinek se volt ilyenje az egész országban
  - beruházás minimális költsége 15-20MFt (1-10 tehénre, efölött nőtt, bár nem lineárisan).
  - EU nem követelte meg
  - de ha megkövetelte volna, akkor is simán lehetett volna rá 5-6 év halasztást kérni
  - meg támogatást is.
  Mellékesen eddig se azzal volt tele a sajtó, hogy hűde sokan döglöttek meg a tejből kapott bakteriális fertőzés miatt, mivel míg a fejőedény gyűjtőjéből áttöltöd a szállítóba, onnan meg a 2 km-el arrébb lévő központi hűtőtartályba, addig valószínűleg kevesebb baktérium kerül bele, mint ami a tehén tőgyéről egyébként is belekerülne. Ugyebár extra tejnél sincs szabályozva, hogy azt hogyan kell megtisztítani, ugyanúgy megmossák sima vízzel és kész. Azért van a pasztörizálás, hogy a baktériumokat kipusztítsa (szerintem).
  Szóval lett is nagy felfordulás, tehenek mentek a vágóba nagyrészt, kevés gazda úgy volt, hogy jóvan, belevágunk, mi baj lehet? Szépen fel is vették a hitelt, megépítették a zárt rendszerű fejőházat, előállították az extra tejet, napi 1000+ litert (ez alatt soha az életben nem térült volna meg a beruházás), és jött a köv pofon: a tejfeldolgozók azt mondták, hogy ma nem kell a tej. Meg holnap se, majd talán holnapután, vagy majd inkább szólunk. Na fasza, 15-20MFt hitel, megterhelve vele még a Bodri kutya ólja is, a tejet meg ki se öntheti, mert azt időközben veszélyes hulladékká minősítették.
  Szóval ez az oka annak, amiért a szabolcsi almatermesztők nem csinálnak egy gecinak vállalatot, és építenek maguknak hűtőházat. Mert ha magyar vagy, akkor az is baj ha sapka van rajtad, meg az is ha nincs. Ha multi vagy akkor meg csak azt kell megtanulni hogy hogyan told le térdig a nadrágot és dőlj előre, hogy minél mélyebbre behatolhasson a miniszterelnökúr és díszes kompániája nyelve.
 • Kain #93
  Igazad van, elég nagyok a költségei egy cégnek. Ha van pénzed, vedd meg a szoftvert, ha nincs, hát fizesd be a büntetést. Jól van ez így.
 • Kain #92
  Csak elbeszélünk egymás mellett, kurvára nem érted, amit mondani akarok.
  A szabolcsi almatermesztők meg mi a habos faszért nem tudnak összeállni egy gecinagy vállalattá, hogy megépítsék a hűtőházat? Hm?
 • Zivos #91
  En bizom benne, hogy nalam okosabbak ki tudjak szamolni mi a jo. Ha 1 forinttal tobb jon be, mar megerte. De nem vagyok meggyozve, hogy ha nem jon a Hancock, akkor nem jott volna pl. a Godyear kevesebb kedvezmenyert. Egy nagy cegnek mar nem CSAK a ber szamit, hanem pl. az alkalmazottak szinvonala. Ez pedig veges kapacitas. Lapatolos emberbol mindenhol van boven, de szakkepzett emberbol allando hiany van. Azert enm kell mindent elhinni kapasbol, amit a miniszterium mond, a sajtorol meg jobb nem is beszelni.
 • Zivos #90
  Mindegyik varosban, es mindegyik nagy ceg. 5 ev adomentesseg ... Es nem 1M lenne az adojuk. Nagy aruhazlancok alapbol nem kaphattak volna, mert egymas fole licitaltak volna, nemhogy adokedvezeynyt kerjenek. 12 nagy ceg van, es pl. a Cseheknel max 4 -et engednek be. Hogy melyik 4 -et? Lehet versenyezni kerem ...
 • Zivos #89
  Igen ez igy megy. Tudod megvehetem a Windows, mert cegem van. Ezzel meg akar nincs is gondom. Csak ugy osszesegeben a masik "tudod egy cegnek lenni kell penzenek" koltseggel. Most 5k ilyen ado, most 20k amolyan koltseg, a bankszamla 120 forint helyett 4k (cegnek van penze), elvart ado, elvart dupla TB, elvart anyam tyukja. Meg 1x: Ha 1 fillert nem keresel evente az kb. 1M forintba kerul! Ha 100M bevetel van (nem kereskedelembol), amely mar igen szep bevetel Magyarorszagon nem akkora tetel. De Mennyi az EVA felso hatara, es mennyi EVA -s van? Ehhez viszonyitva oriasi penz. Sokan csalnak? Igen mert 1xuen ra vannak kenyszeritve. Ezert szuntettem meg a vallalkozasom, mert inkabb dolgozok feketen, es fizetem a buntetest ha bukom. 2000 korul 20k volt a minimalber, eves szinten befizettem 200k -t mondjuk. Most 65.500 vagy 131k, es 1M. Biztos 5x tobbet keresek, vagy 500% -os inflacio volt ... A vege ez az elvart TB, ado volt, ha nem kell a 700k -m, akkor nem kapnak 1 fillert sem. Menjenek ellenorizni a veszteseges tarsasagokat, de ne CSAK olyanokon probaljak a 20 -dik bort lenyuzni akik hajlandok (es tudnak valamennyit) fizetni.
 • Komolytalan #88
  "Az adókedvezmények nemcsak multikra vonatkoznak, hanem MINDEN cégre, csak el kell érni egy minimális beruházási/foglalkoztatási nagyságot. Hogy ezt a hazai cégek nem tudják elérni, hát ez van."
  Amit leírtál egy az egyben a (személytelen) pénz a munka, vagyis dolgozó (ember) felett elv megfogalmazása. A bibi csak az, hogy a demokráciában alapelv, hogy nem a (személytelen) pénz, hanem a nép érdekében kell történnie a dolgoknak.
  Másrészről ha csak gazdasági szempontból nézed is akkor is kurva nagy ellentmondás, mert a gazdasá fejlődését a piaci szereplők versenye szolgálja. Amiről te beszélsz az pedig az, hogy akinek sok pénze van, az kapjon még több támogatást, akinek kevesebb pénze van, attól vonjunk el még többet adók formájában. Holott a nagyobb cégek működtetése bevételarányosan olcsóbb, mivel lehet hogy 100 főre is elég 2-3-4 könyvelő, kis cégnél meg 1 főre is kifizeti mondjuk 1/10 könyvelő alkalmazásának költségeit. De banki költségtől kezdve a szoftvereken át semmi költség se lineárisan növekszik a cég mértékével, tehát egy nagy cég élből előnyben van egy kicsivel szemben, még ha piaci fölénnyel való visszaélést nem vesszük, akkor is. Éppen ezért - tisztán a gazdaság érdekeit nézve - sokkal jobban megérné ezeket az előnyöket kiegyenlíteni a kicsik támogatásával, kedvezményezésével, mint mélyíteni azzal, hogy a nagyokat támogatjuk.
 • Komolytalan #87
  Bár erősen off, de szerintem alap témáról mindent elmondott az, hogy egy állami szervezet (APEH) amely mellékesen az adófizetők pénzért működik nem kéne hogy a csicskása legyen egy külföldi alapítványnak (BSA).

  Az off pedig:
  "1. A szüleim közalkalmazottak. Ez nem jött be :)"
  Ez csak +1 lépcsőfok, tehát bejött. Mivel ahhoz hogy a szüleid közalkalmazotti bérét lehessen fizetni egy kanyival se járultak hozzá a multik, csakis hazai cégek termelték ki az ő fizetésüket, és ezzel a te pelenkádat.

  "2. A teljes foglalkoztatás eredménye:"
  A teljes foglalkoztatottság kérdését nem tudom honnan keverted ide, szó nem volt róla. Ha azonban magyar cégekről van szó:
  "a. szar termékek"
  Ikarus pl. világszínvonalú volt.
  "b. henyélés"
  Magyarországon jelenleg kb 1.5x annyi az effektíve munkaidő, mint a világ boldogabbik felén. Lehet leállni a demagógiával, hogy a magyarok nem dolgoznak. Kérdezz meg egy amcsit, miről lehet megismerni a magyart. Első amit mond az lesz hogy dolgozik éjjel-nappal.
  "c. gazdasági csőd"
  Jelenleg ebbe az irányba konvergálunk. Vagyis államháztartási csődből a gazdasági csőd felé - ezt hozzák a reformok.

  "3. Ha a multik (egyébként helyesebben: transznacionális cégek) tényleg a 1,5 százalékpontot tesznek ki a gazdasági növekedésből, akkor gazdasági súlyukhoz képest valamit kurva jól csinálnak."
  Azt nem értem, hogy ez miért volna olyan hűde nagy eredmény, mivel egyrészt ez egy egyedülálló szám (nem mond semmit sem, nincs viszonyítási alap), másrészt a multik profitja általában nem a munkavégzésből, hanem az erőfölényükkel való visszaélésből származik.

  "4. Helyi iparűzési adó: ki a faszt érdekel, hogy hova megy a pénz? Az államháztartásba megy így is, úgy is, ez egy olyan pluszforrás az önkormányzatoknak, amit NEM a te adódból fenntartott költségvetésnek kell fizetnie."
  Pl a polgármester nevezetű faszt igencsak érdekli, mivel a befolyó helyi adó mértéke nem befolyásolja az állami normatíva mértékét, vagyis ez plusz forrás neki. Pl szülőfalumban a befolyó helyi adó kevesebb mint 5MFt összesen, mivel nincs komoly helyi cég, a szomszéd faluban viszont van egy bánya, ott csak a bánya fizet nekik évi több 100 MFt-t helyi iparűzési adóként. De ettől a két település normatívája nem változik meg, ergo a szomszéd falunak van több100 MFt plusz pénze, amiből fejlődhet.
  Úgy alapvetően kurvára nem fizet az állam többet egy önkormányzatnak attól, hogy annak több pénzre volna szüksége. Az az idő már rég elmúlt. Ha ma egy önkormányzat csődbe megy, kimegy állami szintről egy biztos, elküld az orvostól a tanárig mindenkit, elkezdi árulni az önkormányzat ingatlanait, és mikor kifizette a hiteleket, akkor veszi a kalapját, és visszaadja az irányítást és az üres kassza kulcsát a polgármester kezébe. Nem fog egy fillér plusz állami támogatást se kapni a csődbe ment önkormányzat.

  "5. A külföldi termelő cégek innovációra, versenyre kényszerítik a beszállítókat. Ha elkülönült szigetként dolgoznának, akkor igazad lenne, de nem erről van szó."
  Hát igen. Kérdezd erről mondjuk a Szabolcsi almatermelőket. Érik az alma, van 2 hét arra hogy eladják, mert ugye saját hűtőház miből lenne - nem ők kapták meg az X milliárd állami támogatást, hanem a tesco. Tesco megnézi az almájukat, mondja hogy 10Ft/kg, vagy kenjétek a hajatokra, veszek spanyolból (verseny). Auchan megbeszéli a Tescoval, hogy ő se ad érte 10Ft-nál többet. Előállítási költség mondjuk 50Ft. Lehet keresni azt a kevés megmaradt tisztességes kereskedőt, aki megadja érte a reális árát. Vagy lehet házalni platós IFÁval, azt úgyse foglalja le a bank, mert nem lehet már eladni. Akinek nem sikerül (mert béna ugyebár, nem arról van szó hogy a multik megölik), annak meg ott van a szemöldökfa meg a kötél. Tényleg verseny, a tét az, hogy idén ki köti fel magát, mert rárohadt az almája.

  "6. Ehh."
  Hát ez az...
 • BornToBePuli #86
  Az apeh az esetek többségében eddig is megkérdezte egy-egy ellenőrzés során, hogy legális szoftverek vannak-e a vállalkozások számítógépein, persze csak akkor, ha talált vmilyen utalást (számlát internet előfizetésről, számítógépbeszerzésről stb.) a vizsgálatra bocsájtott anyagok (számlák, nyugták, bevallások, áfa-analitika stb. között.

  És ha már mindenki itt fel van háborodva, hogy a Microsoft-ot támogatja az állam, minden vállalkozás tud venni legalább egy jogtiszta windows-t. Aki erre nem szánja rá a pénzt, az megérdemli az esetleges büntetést.
 • Wittgen #85
  a teszkó az 1ik városban olyan szerződést kötött, hogy 5 évig nem kell fizetnie az önkormányzatnak adót (polgi+képviselők zsebe dudorodott utána), viszont sok embert kell foglalkoztatnia, de még +5 évig nem kell adóznia, ha újból beruház (mit ad isten az 5. év végén bővítette az alapterületet+parkolót). Igenis vannak helyek, ahol a multik kapnak adókedvezményt.