Berta Sándor

Adatvédelmi aggályok a Nike új futócipője miatt

A washingtoni egyetem kutatói szerint komoly aggályok merülhetnek fel a Nike által nemrég piacra dobott és az Apple iPod nano készülékekkel kommunikáló Air Zoom Moire tornacipővel kapcsolatban.

Mint ismeretes, a Nike+ Air Zoom Moire nevű terméket a vállalat május végén dobta piacra. Az új modell egyedülálló abban a tekintetben, hogy képes kommunikálni egy másik eszközzel, jelen esetben az iPod nano hordozható zenelejátszóval. A washingtoni egyetem kutatói megvizsgálták a Nike + iPod Sport Kits nevű csomagot és arra a megállapításra jutottak, hogy a szett akár megfigyelési, kémkedési célokra is felhasználható. A szakemberek szerint a cipőbe beépített szenzorok jeleit bárki összegyűjtheti, akár egy egyszerű rendszer segítségével is, így például megtudható, hogy egy rendszeresen kocogó személy milyen útvonalat használ és rögzíthető is ez az útvonal.

A rendszer a cipőbe épített adóból és az iPodba épített vevőegységből áll. Az Air Zoom Moire-be integrált chip érzékelők segítségével méri a viselője által megtett távolságot, az időt, a sebességét, a lépések számát és még azt is kiszámolja, hogy ez alatt körülbelül mennyi kalóriát égethetett el a szervezet. A chip az így kapott adatokat az adón keresztül az iPod nano kijelzőjére küldi, de a sportoló akár meg is hallgathatja őket fejhallgatójának segítségével.


A sugárzott jeleket azonban a legújabb vizsgálatok szerint 20 méteres körben lehet fogni és rögzíthetők. Ezt a kutatók be is bizonyították. Több kémkedésre képes eszközt építettek, majd ezeket el is helyezték egy területen. Ehhez egy notebookot, egy vevőegységet, a Google Earth szolgáltatást, egy beépített vevőegységet tartalmazó karórát és egy linuxos jelkeresőprogramot futtató harmadik generációs iPodot használtak fel. Az egész hálózat kiépítése 250 euróba került. Amikor egy futó elhaladt az egyik kihelyezett érzékelő mellett az azonnal értesítést küldött az operátornak az adott személy aktuális koordinátáival.

Ugyanakkor a rendszer felhasználható lenne más célokra is. Például amint megközelíti valaki az otthonát, az érzékelők kikapcsolnák a riasztót, kinyitnák az ajtót és mondjuk bekapcsolják a rádiót. A Nike szakemberei egyelőre nem akarták kommentálni a hírt, az Apple illetékesei csak annyit mondtak: "Túllihegik a témát!" Más azonban nem így látja. "Minél több vezeték nélküli eszközt használ valaki, annál fontosabb lenne felhívni a figyelmét az esetleges veszélyekre is" - jelentette ki Oliver Whitehouse, a Symantec szakértője.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • digital #27
    Már csak egy dolgot felejtettél leírni azt, hogy nehogy terroristák kezébe kerüljön!
  • jasszka #26
    "össze jönnek néha és szipuzás közben ilyen hülyeségek jutnak eszükbe"
    nem mindenkinek ez a délutáni programja
  • gplay #25
    Ezek nagyon hülyék.
    20m? 30m-ről szabad szemmel bárki megfigyelhető.
    És miért vegyek ilyen cipőt meg ájoidod? Mikor van olyan karóra ami még a pulzust is méri és azt nem lehet bemérni 20m-ről.
    Ezek a kutatók miért nem kutatják pl. a rák vagy az AIDS ellenszerét. Talán nem tudnak semmit? Jártak ezek iskolába vagy csak össze jönnek néha és szipuzás közben ilyen hülyeségek jutnak eszükbe?

    Ja és mi van ha 20m-en belül fut valaki ugyan ilyen cipőben? Akkor mit mutat a műszar?(nem elírás)
  • Macc #24
    Hat aggodnak emiatt a 20m-en belul megfigyelheto eszkoz miatt, de kozben sulykoljak a kezbe ultetett chip-et, meg a biometrikus utlevelet, ami sokkal durvabb, es nem 3 sportolonak lenne olyanja, hanem mindenkinek. Akkor most mi van?
  • turul16 #23
    Akiknek nem vilagos, ahhoz, hogy tudjak ez alapjan hol futok, 20 meterenken kell letenni egy radio vevot. Ami pl. Debreceni kis erdoben, is tobb ezer vevot jelentene. (2500/km^2)
    Mobil alapjan sokkal konyebb bemerni, talan olcsobb is :)

    Egyszerubb szimplan kovetni valakit. Vagy futonak alcazni magadat, es ugyan ara futni :)

    Mellesleg engem zavar, ha barki tudja az utvonalamat, akirol nem tudom, hogy tudja.
    Eselytelen, hogy barki is megjosolja merre fogok A->B jutni, altalaban en sem tudom:) kiveve, ha csak egyetlen utvonal letezik...
  • Adenoma #22
    féljen akinek van félnivalója
  • ffxi #21
    Szép a csaj
  • undeeundead #20
    a GPS és a gprs között van egy használnyi külömbség:D
    tudod: google a barátod
  • Lame #19
    Nem ertem a problemat.
    Ez ellen egyszeruen lehet vedekezni. Aki nem akar az nem vesz ilyen cipot es kesz.
  • oasis UK #18
    Nem ránk úgynevezett csoro rétegre gondoltak itt, hanem befolyásos emberek, sztárokra....
    Azokért meg nem kár sztem!!!:P
    De h tudnak elkérni 1 ocska cipőért 27990HUF-t?
    Az a ado-vevő cucc is magaban 9000HUF:S
    Ennyire hülye nem vagyok!!!
    Sz*os cipőért ennyit adjak!!!!
    Nem rossz dolog ez,de csakis sport b*nak!!!