Gyurkity Péter

Rootkit-pert zárt le a Sony BMG

A kiadó Texas után Kalifornia állammal is megegyezett a vásárlók kártérítéséről, a rootkit botrányból visszamaradt adósság törlesztéséről. Jövőre több más állam követheti a példát.

A Kaliforniában zajló pert szintén a bíróságon kívül megkötött egyezséggel sikerült lezárni, amelynek révén kielégítették a másik oldal igényeit. Ennek értelmében a Sony BMG mintegy 1,5 millió dolláros kiadással számolhat, amelynek fele a büntetés és a perköltségek fedezésére megy el, további százezrekkel pedig az elkövetkező időszakban beérkező vásárlói kártérítési igényeket fogják rendezni. Ezzel újabb pert zárhatnak le, lassan maguk mögött hagyva a kellemetlen emlékű időszakot.

A megállapodás értelmében 750 ezer dollárral fedezik a perrel kapcsolatos kiadásokat és a büntetést. A pórul járt vásárlók egyenként nyújthatják be igényüket a legfeljebb 175 dolláros kártérítésre, ehhez azonban a megfelelő dokumentumokkal kell igazolniuk a vásárlást és hogy a hackerek dolgát megkönnyítő XCP-szoftver valóban problémát okozott számítógépükön. Amennyiben ez megtörténik, a Sony BMG köteles kifizetni a megítélt összeget.

Az XCP legnagyobb bűne - amellett, hogy a megfelelő tájékoztatás hiányában került fel a zenei CD-lemezekre - az volt, hogy néhány szoftverhiba miatt megnyitotta a kaput a hackerek előtt, akik a biztonsági réseket kihasználva könnyedén behatoltak az asztali számítógépekbe. Hivatalos adatok szerint 2005 januárja és novembere között USA-szerte összesen mintegy 12,6 millió CD-lemezt adtak el a másolásvédelmi programmal, Kaliforniára ugyanezen időszak alatt 930 ezer példány jutott. Az ügyben eljáró helyettes kerületi ügyész a cégre nézve jó pontként értékelte, hogy a beérkező jelentések után beszüntették a szoftverrel kiegészített termékek gyártását és terjesztését, a kiadó jelezte együttműködési szándékát. A várakozások szerint jövőre több állam és a Szövetségi Kereskedelmi Bizottság is hasonló megállapodást köthet.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • totya4 #1
    ...és a sony megcsinálta a valaha létezett legjobb vírus elrejtő módszert... és emiatt szív a nép azóta is, de a törvény csak azokat kártalanítja, kik az eredeti lemezekből vettek vala...