47
  • Magnificat
    #47
    legolcsóbb HD projektor, amit találtam (pixmania.hu) 291k, legdrágább 2 milla, átlag 350-420k... Lámpák jellemző élettartama 2000 óra normál, és 3000 óra takarékos üzemmódban. ez 83 illetve 125 nap folyamatos használat (mindenki döntse el, mennyi ez neki, többek tapasztalata szerint ez olyan 3-5 év), csereégő árát passzolom, úgy 60-120k közé teszem... Vászon volt 15-csillagos égig, úgy 100k körülit ajánlanak... szóval a projektor rendszer sem olcsó (alapból olyan 500k + égőcsere minden évtizedben kétszer...) Ennyiszer mondjuk TV-t is cserél jópár ember (főleg, hogy gyorsul a technika fejlődése), bár nálunk otthon minden tv legalább 8 éves (pontosabban 8, és 13 éves, nagymamámé 16, így tovább...)
    HD ready TV-t jellemzően 350k-ért láttam a szépeket (90-100 centiseket, ami persze kisebb mint a projektor képe, de nekem a színei jobban bejönnek, mint a vetítetté)
  • Magnificat
    #46
    és az égők a projektorba? Drágák nem?
  • avman
    #45
    azért az 1 millával meg a vászon mizériával nálam hozzábbértőek is elvitakoznának.
    350-380-ért már kapsz hd projektort és vászont sem érdemes 100 felett venni.
    250-280-ból meg már egy tisztességes otthoni rendszer is összerakható. bár mint mondtam kontraszt és szivárványeffekt/rácspont terén kompromiszumokat kell kötni.
  • Bravoman
    #44
    Nem akarlak elkeseríteni, de el vagy Te egy kicsit tájolva... 150e-ért szuper HD felbontású projektor? Érdekes lenne. Nyugodtan felszorozhatod 3-al vagy 4-el, az alatt nem is érdemes foglalkozni velük. Egy jó vászon szintén nem árt, mert falon közel sem lesz olyan jó a színvisszaadás és a képélesség.
    Privát véleményem szerint projektor + vászon projektbe kb. 1 milla alatt nem is érdemes belevágni és akkor még sem mozgatómotorokról sem automatizásáról nem beszéltünk...
  • Balumann
    #43
    Én egyébként nem értem annyira, ha veszek egy kivetítőt és rákötöm a gépre, majd onnan játszom a hd videot vagy filmet, akkor az rendes képet ad nem? Az én 17 colos monitoromon is szebben néz ki a HD video, mint egy DVD (érdekes), gondolom akkor kivetítve is.
    Egyébként a fal az szép fehér, meg van sok hely (ha vászonon szebb akkor vászon is felférne valahogy sztem :D, csak egy rendes sötétítő kéne, hogy semmi fény ne jöjjön be ha nem akarom, és jó lenne :)

    Szóval szerintem egy jobb minőségű kivetítőt olcsóbban lehet kapni, mint egy HDTV-t, és nagyobb képet vetít a falra. Már 150ezerért biztos lehet kapni nagyon szupert, hdtv meg 500ezer Ft felett van, nem? Annyiból simán még mozi-t is lehet csinálni a szobából :)))
  • Hegyikecske
    #42
    pont ezt akartam írni én is, h vicces a kép összeállítás :DDDDDDD
  • dez
    #41
    Az analóg képzaj problémáját meg lehet szüntetni a digitális adásokkal. (Már több szolgáltalás - magyar - közül lehet választani, adott esetben még olcsóbb is, mint a kábeltévé.) Ezzel már elmegy a tévéadás már nagyobb képernyőn is (bár néha-néha látható a tömörítés). Persze természetesen a HD (lenne, hazaiból) az igazi, főleg filmekre.
  • OliApa
    #40
    Egy TV annál jobb, minnél nagyobb. Az első, 82 cm-es LCD TV-met a hálószobámba vettem. Kb 2 m-ről nézem, akkor nagynak tűnt, de ma már kicsinek látom. A nappaliban 107-es plazma van, 3-4 m-ről nézzük, szerintem lehetne nagyobb is (ha lett volna több pénzünk rá...) Jelenleg Ausztráliában vagyok a bátyámnál és most vett karácsonyra egy 107 cm-es LCD TV-t. Itt van több HDTV adás, és több digitális adás (a TV analóg és digitális tuneres). Meg kell mondjam, a látvány lenyűgöző! Le kell tölteni egy HD felbontású IMAX természetfilmet a netről és mindjárt meglátni a különbséget még egy sima 17"-os monitoron is!
  • JanekOne
    #39
    Látom a kedves hozzászólóknak leginkább az jött le a cikkből, hogy nagyon fáj nekik hogy mekkora átmérőre törnek manapság a tévégyártók... Kissé szűk látókörre vall, ugyanis ez majd annak is jó lesz, aki nem akar majd ekkora készüléket venni, hiszen a nagyméretű tévék piacra kerülése (azaz megfizethetővé válása) lenyomja majd a méretben alattuk lévő kategóriák árát is. És persze, ha az ember beruház egy tévére szeretne majd olyat venni, amit majd a lehető legkésőbb kelljen lecserélnie, tehát igyekszik majd minden kortárs funkciót benne tudni, így pl. a méretet is. És persze, a gyártók nem a 3×4 m-es szobában tévéző magyar (Kelet-európai) polgárokat tekintik célközönségnek, hanem az ennél jóval nagyobb hodályokban lézengő Lajtán (óceánon) túliakat. És persze, egy megjelenítőnek nem csak az a funkciója, hogy a nappaliban tévézzünk vele, hanem sok egyéb más területen is helyt állhat (csökkenő áruk miatt egyre bővülő körben). És persze, abban az országban ahol pl. az autók (és a hamburgerek) is sokkal nagyobbak, mint az még célszerű lenne, ugyanolyan nagy tévé kell (vagy nagyobb) mindenkinek mint amilyen szomszédnak van. És ott szerintem sosem hangzik el ez a kérdő mondat: „Minek olyan nagy?”.
  • Bravoman
    #38
    Azért egy HD képes kivetítő nem olcsó, ráadásul egy jó minőségű vászon önmagában is többe kerül, mint egy normál plazma/LCD TV.

    De ha sok pénz van és külön moziszoba (de jó is lenne :-), akkor nem kérdés, hogy a projektor mindent visz!
  • Balumann
    #37
    Tényleg, szerintem egy kivetítő olcsóbb lehet, azt meg szinte mindenhova lehet kötni, géphez, videohoz! És azzal nagyobb képet is lehet vetíteni a falra, mozi jelleg :) Mondjuk abba az a gond, hogy csak teljes sötétben élvezhető.
  • Bravoman
    #36
    (Egyébként abban természetesen igazad van, hogy ez közel nem olyan zavaró, mint a TV szélén a csíkok)
  • Bravoman
    #35
    Miért? Ugyanúgy csak a vászon egy részét használod ki, ha nem megfelelő képarányt használsz...
  • BiroAndras
    #34
    A képarány problémákra szerintem a projektor a jó megoldás. Az tudja mindkettőt torzítás, vagy elpazarolt felület nélkül.
  • Bravoman
    #33
    Normálisabb TV-ken általában van valamiféle smart zoom is, ami azt jelenti, hogy kicsit nagyítja a 4:3-as képet, kicsit pedig széthúzza, de egy spéci algoritmusnak megfelelően a közepét alig, a széleit pedig valamivel jobban - így 16:9-es lesz a kép, de mégsem látszik torzulás (én legalábbis nem látok - hacsak nem a képernyő legszélén, háttérben levő tárgyakat vizsgálom árgús szemekkel)
  • Tetsuo
    #32
    A HD tv-műsorok természetesen szélessávban mennek.. a szélesképernyő pedig ergonómikusabb mint a 4:3.
    Ha pl sorozatfan lennél, a Lostot, A Desp of Houswife-ot, a Herost már HD minőségben nézhetnéd. De az Attenborough filmeket is. A jelenlegi magyar tv-műsorokról meg már volt szó lejjebb. :) Inkább menj kirándulni, v sörözni a haverokkal! :)
    Aki széthúzott (torz) képet néz, az meg egy idióta poecs! :))
  • avman
    #31
    ahogy mész az árban felfele, úgy csökken a szivárvány effektus vagy a rácspont/tyúkketrec és nő a kontraszt. persze sötétítés kell, és értelemszerűen nem prezis, hanem házimozi projikról beszélünk.
  • Gerygrey
    #30
    Alulfelül csík engem jobban zavar, be szoktam állítani pan&scan-t hogy vágja le a szélesvásznú film két szélét, de így ugye nagyítja a képet és romlik a felbontás. Két függőleges csík a két szélen 4:3-as adásoknál szerintem elfogadhatóbb, 4:3-ban általában nem filmet néz az ember hanem mondjuk balázs sót vagy híradót ahol nem annyira számít a látvány. A film viszont legyen széles, úgy az igazi.
  • Rage47
    #29
    szal a 16:9-es tv-ket be lehet állitani h az oldalán legyen fekete csík, és így ne legyen szétnyújtva a kép?
  • Gerygrey
    #28
    "amennyiben hinni lehet a displaysearch adatainak, az idei harmadik negyedévben a folyadékkristályosokból közel kétszer annyi került a boltok polcaira, mint egy évvel korábban..."

    Idei harmadik negyedév múltidőben? Huh de szalad az idő, alig józanodtam ki szilveszterről és eltelt háromnegyed év? Nemgyengén be lehettem állva ezek szerint... :D most akkor ez tavalyi (2006) harmadik negyedéves adat, vagy idei (2007) negyedéves előrejelzés?
  • archkoven
    #27
    Nekem a projektorok valahogy nem jönnek be, nem igazán tetszik a képük.
    A hd tv jelenleg valóban fölösleges a tv-műsorokhoz, de ez szerintem szép lassan változni fog. Azok a demó adások amik az üzletekben mennek rajtuk tényleg lélegzetelállítóak.
    Ami engem nagyon zavar az újabb tv-kben az a 9/16-os képarány. Ugyanis én dvd-t mindig a monitoron néztem a tv-műsorok meg 4/3-ban jönnek, így ha az ember nem akar széltében nyújtott képet nézegetni (ami szerintem kurvára nem elfogadható torzított képet nézni, csak mert az passzol a készülék képarányához) akkor a képernyő két szélén kell bámulnia két fekete csíkot. Én szívesebben vennék egy 4/3-os képarányút (ha lenne) és mikor nagy néha megnézek rajta egy dvd-t akkor el fogom viselni a fekete csíkot alul felül, ami egyébként sem néz ki olyan hülyén mint az alul-felül lévő.
  • avman
    #26
    nos, ennyi a különbség a 10 éves mpeg2 és fiatal mpeg4 között (h.264) + a single dvd-ken max 2 hangsáv, de inkább egy 448-as ac3, a kép bitrétese átlag 4200/4800 között mozog (általában 1080i .ts hdtv felvételekből rilízelik). egy 150 cm-es vetített képátmérőnél azért már itt is kijönnek a hibák, pixelesedés, de
    igazából nálam inkább az számít, h legtöbb esetben jobb képminőséget ad még így is a 480p projektoron, mint a dl gyári dvd-k. lsd. terminator 2. ezen a méreten kockás, pixeles (főleg sötét helyeken), zajos, stb.
    hd korongos tartalomra meg kerülnek a gondolom 1080-as kép mellé tömörítetlen sokcsatornás hangsávok, extra tartalmak. bitrétes jó magas, tudtommal blúréj mpeg2 egyelőre, és az azért nagy bitrátában ad csak szép képet. szóval zabálja a helyet rendesen. mellesleg asszem single hd-dvd 15 (ez úgy tudom h.264 vagy wmv hd alapú), single br 27 giga (legalábbis nagyjából :D).
  • Gerygrey
    #25
    Egyvalamit nem értek: egy 720p hd release méretben nemnagyobb mint egy sinle layer dvd (4.5 giga) mégis odaver minőségben. Hogyisvanez? És akkor mire az 50 gigás hd lemez?
  • Gerygrey
    #24
    Eddig én sem voltam híve ennek a hd-mizériának, aztán most már gondoltam mégiscsak megnézem, hogy mit is tud. Első hd élményem a mátrix volt, amit vhs-en, divx-ben majd dvd-n jópárszor már legyűrtem, szóval szinte pixelről pixelre ismerem már a film minden képkockáját. Mondanom sem kell hogy ég és föld, pedig csak egy 1024-es 15'' tft moncsin néztem, de legalább akkora a különbség, mint a divx és a dvd között, úgyhogy erősen gondolkodóba estem hogy szerváljak-e valami jófajta plazma/lcd tévét. Tévét nemnagyon nézek, a híradóra meg tényleg nem kell hd, elég a "youtube-minőség" az rtlklub online-on. Viszont torrenten egyre több a hd cucc, úgyhogy lenne mit nézni.
  • cousin333
    #23
    Simán... :(

    Sony KDS-55A2000 (itt egy ismertető itt)

    Hátulról vetítős (projektoros) TV. Állítólag nagyon szép a képe, és jobban adja vissza az analóg adásokat, mint pl. a plazma. Ja, és 750 ezer Ft, 140cm-es képátlóval...
  • Rocko
    #22
    Uhh manapság már a filmeket is vágják a TVben???
  • arty
    #21
    filmre vetitő, tévére meg ... marad a régi CRT, szánalmas a magyar adások minősége, technikai szinvonala, 4 sarokban 5 logó, megvágott filmek, millió reklám, igénytelenség...
  • Sadist
    #20
    Ne inchelkedj mert kitörlik a hozzászólásod :)
  • PíszLávJuniti
    #19
    Nem érdemes mindent átváltani SI ben, amit úgyse aszerint gyártanak.
    A col viszont elférne..
  • Sanyix
    #18
    És van nem idióta, nem őskori mértékegység megfelelője is, a cm :)
  • Le Kurde
    #17
    "Az 1080 pixeles képet..." -> senkinek sem tűnt fel, hogy ez mekkora baromság? :o)

    A szerző figyelmébe ajánlanám továbbá, hogy az inch-nek van ám magyar megfelelője, nevezetesen a hüvelyk vagy legalább a coll.
  • Magnificat
    #16
    lol
  • Bravoman
    #15
    Felejtsd már el ezt a TV nézés dolgot! Nagyfelbontású TV-t nem azért vesz az ember, hogy normál TV adást nézzen rajta. Egy jobb fajta DVD-vel már igazi élmény, nagyfelbontással pedig egyenesen lélegzetelállító. Nem vagyok egy nagy filmes, de amióta plazma TV-m van sokkal szívesebben házimozizom, még a korábban látott filmeket is megnézem újra, mert teljesen más élmény egy 127 cm-es képernyőn, nagy felbontásban filmezni.

    Amúgy aki Mónika Show-t néz, az szerintem semmilyen TV-t nem érdemel, nemhogy HD-t...
  • Magnificat
    #14
    Ne haragudj, de láttál már rendes HDTV felbontású természetfilmet? Nekem egy 21"-oson volt szerencsém 1280-as (tehát "csak" 720-as) hd felvételt nézni David Attenborough természetfilmeket, és biztosíthatlak, még sokkal lenyűgözőbb, az a sok részlet, amit az ember nem feltétlen szánt szándékkal néz, de érez (szinte érezni a sarki szelet, ahogy látod, hogy borzolja a sarki róka bundáját...) Kősivatagos filmnél meg utólérhetetlen... Nem feltélen a dolby a lényeg (van akinek az), de számomra még sokkal lélegzetelálítóbbak ezek a videók (5. elem HDTV-ben rulz :D)
    Btw nekem sincs tv-m, én is gépen nézem, mikor van időm (akkor sem tv adást, hanem netes műsort/filmeket)

    abban viszont egyetértek, hogy szörnyű választás nagy, 100 centi feletti tv-t venni a mai tvfelbontásra, sokkal rosszabb, mint normális kisebb tv-n... nagy tv-re hd adás kell! :D
  • Molnibalage
    #13
    Ezeknek az adáminősége a béka segge alatt van. Nálnuk legalábbis olyan zajos a vétel, hogy ehaj...
  • 1hengeresVmotor
    #12
    nem is nézek tv-t mert nincs is
  • metaljesus
    #11
    hehe, ez tetszik: a képen a világ első 102 colos plazma tévéje a samsungtól, de a pana megalkotta a legnagyobb 103 colosat :D
  • avman
    #10
    azért én egy spektrum/disznóveri/nationalgeo/travel vonalat el tudnék viselni hd-ben, természetesen magyarul (inkább felirattal) 106 cm-en. monnyuk ehhez keményen át kéne rendezkednem, mert a jelenlegi felállásba nem tudnám hová tenni ezt a méretű tv-t. amit még kiadnék érte az 120 ropi a készülék, és havi 2-3e hufos előfizetés. és csak ezekért, mert mást úgysem nézek. esetleg cartoon és egyéb rajzfimcsatornák.
  • Molnibalage
    #9
    Még mindig nem értem esküszöm. Minek ez a minőség? Én teljesen feleslegesnek érzem, de ezek szerint akkor nem tartozom bele az átlagba. Én a TV-t is a monitoromon nézem tuner karival 1024x768-ban. Bőven elég.

    Ha a sima TV nagyfelbontásban jön dolbyban az miért lesz jó? Dolbyban hallgathatom Mónkiát, Balázst, Fábry-t és a Biopon reklámot és tűéles kontúrokkal. Húúúúúúúúúúúúúúúúú, hát ez tényleg fontos.
  • Tetsuo
    #8
    A piac, ahova szánják ezeket, nem kishazánk sajna.. USA, Japán, esetleg nyugat-EU.
    Soxor a műsorok sem indokolják a nagy felbontást (Mónika-show, Barátok Közt, stb..). Itthon -jelenleg- csak elég spéci helyzetben tudod élvezni a HDt.
    Reméljük h a műsoros lemezek (DVD, HD-DVD..) is követik a TV-készülék változásait.. engem pl csak ez az egy érdekel, xarok én a TV-műsorokra.