Berta Sándor

Kártérítések a Microsoftnak

Egy illegális szoftvermásolási és egy hotmailes e-mail címeket felvásárló férfi ügyében is sikert könyvelhetett el a redmondi szoftveróriás. A vállalat több millió dolláros kártérítésekre számíthat.

2003-ban a francia MPO CD-gyártó cég thaiföldi leányvállalata engedély nélkül 20 000 másolatot készített a Microsoft Exchange és a Microsoft SQL Server szoftverekről. Az MPO azt állította, hogy a másolatokat egy harmadik fél megrendelésére gyártotta. A cég arra hivatkozott, hogy rendelkezik a programok további eladásához szükséges Microsoft-licencekkel, később azonban kiderült, hogy a licenc hamis volt. A redmondi szoftveróriás munkatársai tesztvásárlások során lettek figyelmesek az illegális másolatokra. Az MPO szerint csupán félreértésről van szó, ennek ellenére nem lett per az ügyből, a két vállalat megállapodott egymással. A kártérítés mértékéről egyelőre még nem született döntés, a Microsoftnál azonban több millió dolláros kártérítésről beszéltek.

Egy másik ügyben szintén az amerikai konszern számára kedvező döntés született. Egy angol bíróság bűnösnek mondta ki Paul Martin McDonaldot és Bizads nevű cégét. A brit férfit és vállalatát korábban a Microsoft azért perelte be, mivel tevékenységével megsértette a Privacy and Electronic Communications Regulations (PECR) nevű kéretlen reklámlevelekre vonatkozó brit törvényt. A bíróság szerint bizonyítottá vált, hogy McDonald és a Bizads hotmailes e-mail címeket tartalmazó listák spammereknek való eladásával komoly károkat okozott a Microsoftnak.

"A Bizads olyan emberek e-mail címeit adta el különböző személyeknek, akik előzetesen nem egyeztek bele abba, hogy kéretlen reklámleveleket kapjanak. A cég ráadásul arra bíztatta a spammereket, hogy nyugodtan küldjék el az e-maileket a címzetteknek" - jelentette ki az ügyben eljáró bíró, aki szerint a férfinek és a vállalatának kártérítést kell fizetnie a redmondi szoftveróriásnak. Ennek mértékéről később döntenek.

"Olyan szempontból mindenképpen érdekes az ítélet, hogy McDonald maga nem küldött egyetlen spamlevelet sem, csupán e-mail címeket adott el a spammereknek. Ennek ellenére a bíróság - jogosan - úgy döntött, hogy ezzel elősegítette a spamküldéseket" - értékelte az ítéletet Straun Robertson, a Pinsent Mason ügyvédi iroda jogi szakértője.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • htmm #1
    "komoly károkat okozott a Microsoftnak"
    A felhasználók megint le vannak szarva...