MTI

Az internetezők az év emberei a Time szerint

"Te", az egész világra kiterjedő web-társadalom építője-fogyasztója lettél a Time "Év embere" 2006-ban - tudja meg az olvasó az amerikai magazin hétfőn utcára kerülő számának címlapjára pillantva.

A Time idén is utolsó számában hirdette ki a hagyományosan az év végén adományozott címet. A címlap egy fehér színű számítógépes billentyűzetet, valamint egy lapos monitort ábrázol, amelynek tükrös felületében mindenki önmagát pillanthatja meg.

A hetilap 2006-ban nem egy konkrét személyiségnek, hanem "Neked", a globális elektronikus hálózat, az internet tagjának ítélte oda a "díjat", amelyet olyan - általában - emberek kapnak, akik a legnagyobb hatást gyakorolják a hetilap szerint az emberiség életére akár jó, akár rossz értelemben.

Mint a döntéshez kapcsolódó szerkesztőségi indoklásból kiderült, az idei cím mindenkinek jár, aki a XXI. század információs szupersztrádáját építi és működteti. Az év embere 2006-ban Te lettél, aki megteremtetted a wikipedia kozmikus tudástárát, az emberiség több millió csatornás közös videohálózatát, a youtube-ot vagy a myspace online metropoliszt. Te, aki az emberek közösségének és együttműködésének egy korábban soha nem látott szintjét hoztad létre, Te, az "új digitális demokrácia" polgára.

Richard Stengel vezető szerkesztő kifejtette: a világ 26 ismert közéleti személyiségét vették számba a cím jelöltjei között XVI. Benedek pápától kezdve Kim Dzsong Il észak-koreai vezetőn át George Bush elnökig. A magazin úgy ítélte meg, ha egy személyt kellett volna kiválasztaniuk, akkor ebben az évben valószínűleg Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnöknek járt volna a pálma. A Time azonban úgy döntött, megint szakít a hagyománnyal, és nem egy személyt "tüntet ki" a címmel.

A hetilap szerkesztőségi cikke szerint 2006-ban súlyos csapás érte a Thomas Carlyle skót filozófus nevéhez fűződő "nagy ember" teóriát, amely szerint a világ történelme nem más, mint a nagy emberek életrajza, vagyis néhány hatalmas és híres személyiség formálja az emberiség közös sorsát. Az interneten az történik, hogy a sokak kiragadják a hatalmat a kevesek kezéből, térítés nélkül segítenek egymáson, ami nemcsak a világot változtatja meg, de azt is, ahogyan ez a változás végbemegy.

Az új web arról szól, hogy milliók apró lépései összeadódnak, és együtt jelentős hatást gyakorolnak. A számítógépesek nyelvén web 2.0-ról lehetne beszélni, valójában azonban forradalomról megy végbe. Az egész Földre kiterjedő óriási társadalmi kísérlet történik, amely új nemzetközi egyetértésről szól, de nem a politikusok és nagy emberek, hanem a polgárok, az emberek között - írta a hetilap.

A Time, amely 1927 óta "osztja ki" a gyakran vitatott díjat - 1938-ban például Adolf Hitler, 1979-ben Khomeini ajatollah lett az év embere - nem első ízben tért el attól a tradíciótól, hogy nem konkrét személyt választ. A 25 év alatti fiatalok nemzedékét tüntették ki 1966-ban, az amerikai nők lettek az év emberei 1975-ben, és a számítógép került a címlapra 1982-ben. A magyar szabadságharcosok nyerték el a címet 1957-ben.

A Time díjazottja tavaly a világ leggazdagabb embere, a komputerzseni Bill Gates és felesége, valamint a U2 frontembere, Bono lett; jótékonysági tevékenységükkel, a szegénység visszaszorításáért, illetve az egészségügy előmozdításáért tett erőfeszítéseikkel érdemelték ki a címet.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Kagemusha #4
    hát pedig tetszik-nem tetszik, az, hogy az amcsik tradicionálisan nagybetűvel írják (mondja ezt a Wikipedia, amit momentán nem tartok megfelelő forrásnak ezesetben), nem hiszem, hogy bárkit bármire kötelezne... de álljon itt egy általam jónak tartott forrás:
    "az internet szót ugyanis a szövegkörnyezetek tanúsága alapján szinte mindig ’világméretű, számítógépek közvetítette távközlési rendszer’ értelemben használjuk, tehát a jelenség NEM követel meg tulajdonnévi elnevezést, a szótárban rögzített elkülönítés hátterében a világháló újdonsága, sajátos jellege miatt a fogalom pontatlan ismerete állt. Olyan egyedi dologra utaló megnevezésről van szó, amely köznévi szerepű, és így egyértelműen a kisbetűs írásmódja számít elfogadhatónak"
    (MTA Nyelvtudományi Intézet -számomra magyar nyelvi kérdésekben inkább ők, mint a "Józsi bácsi a mezőrül" Wikipedia-szerkesztők)
  • Tinman #3
    LOl... én a kikapcsolt "lapos monitorban" semmit se látok

    Ez azt jelenti, hogy nem lettem az év embere?
    Vagy azt, hogy már rég voltak azok a TFT moncsik aminek a tükörképében az ember akár meg is fésülködhetett

    "a globális elektronikus hálózat, az internet"
    Tényleg nem akarok genyózni, de egy Informatika és Tudomány online lap ne írja már kis betűvel az Internet szót könyörgöm !

    Hint: Help
  • szombi #2
    amerika.
  • ssdb #1
    helyes :)