Specker Balázs

A Dell Blu-ray párti marad

A Dell piacra dobta első Blu-ray meghajtóval szerelt notebookját. Nagyon úgy tűnik tehát, hogy a cég továbbra is töretlen hittel áll ki a nemrég létjogosultságában megkérdőjelezett DVD-utódformátum mellett.

A számítógépgyártó-óriás a Sony meghajtóját választható extraként kínálja XPSTM M1710-es notebookjához, amely elsősorban a mobilitásra vágyó játék- és filmrajongók kegyeit keresi. A laptop a világon mindenütt elérhető lesz, azonban más Dell-gépeknél egyelőre nem tervezik bevezetését. "A Blu-ray optikai meghajtó technológiája széleskörű támogatást vívott ki magának az iparágban. Meggyőződésünk, hogy a jövő optikai-meghajtó szabványává növi ki magát" - nyilatkozta Alex Gurzen, a Dell Product Group vezető alelnöke cége sajtóközleményében.

A Dell a Blu-ray Szövetség (Blu-ray Disc Association) alapító tagjaként már régóta elkötelezte magát a Sony formátuma mellett. Úgy gondolják, nagyobb tárolókapacitásának és mindent elsöprő adatvédelmi technológiájának köszönhetően a "Kék sugár" felülmúlja majd a fő rivális HD DVD szabványt.

"A Dell szerint a Blu-ray a befutó, mivel az összes következő generációs hordozható adattárolással kapcsolatos követelménynek eleget tesz. Nagyobb tárhellyel, gazdagabb lehetőségekkel bír, és így alkalmas az adattárolásra, illetve a nagyfelbontású tartalmak kiszolgálására, ráadásul a CD-kkel és a DVD-kkel is kompatibilis" - olvasható az érvelés a Dell hivatalos oldalán.

Persze nem mindenki ilyen derülátó a Blu-rayjel kapcsolatban. Egy nemrég nálunk is közzétett felmérés szerint a vásárlók sokkal pozitívabban állnak a Toshiba szabványához, persze a jelenlegi közhangulatot minden bizonnyal jelentősen befolyásolja a pillanatnyilag készlethiánnyal bajlódó PS3 konzolokba épített Blu-ray meghajtók késedelme is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • jin #5
    A Philips-el együtt bejött nekik a CD formátum. Azóta minden egyes legyártott darabért 20 centet raknak zsebre.
  • dez #4
    Igen, arra kérdeztem rá. Ezesetben lásd zárójeles rész. ;)

    Nos, hát nem jöhet be minden. De ebből ugye nem következik, hogy semmi sem jön be. És láss csodát, sok dolog be is jött nekik: profi videotechnikában uralják a terepet (lásd amit az általad linkelt cikkhez írtam, és amit el is felejtettem: ott évek óta jelen van a blu-ray technológia, a BD ennek kommersz és ide illően bővített változata); sokáig az egyedüli igazán jó képcsőtípus az általuk gyártott Trinitron volt; audiotechnikában S/PDIF (Sony/Philips Digital Interface Format), ők vezették be először a ma széles körben alkalmazott sigma/delta ("1-bit DAC") konvertereket, amik olcsó cuccoknak is elég jó hangot biztosítottak (az más kérdés, hogy igazán csúcs hanghoz nem ez kell, én nem is szeretem), aztán ebből fakadt az SACD, és az un. DSD (Direct Bit-stream) formátum, amit ugyancsak széles körben alkalmaznak az audiotechnikában (ennek mondjuk én nem annyira örülök), stb.
  • Cat #3
    http://www.sg.hu/cikkek/49127

    Eddig egy olyan eset sem jött be a Sony-nak, amikor saját formátumát nyomatta (memory stick memóriakártya, PSP-hez UMD lemez stb.)
  • dez #2
    "a nemrég létjogosultságában megkérdőjelezett"

    Lemaradtam valamiről? Vagy esetleg ama felmérésféléről van itt szó? (Amit talán a konkurencia szponzorált?)