Napi Online

ADSL: nem érdemes csak az ár alapján dönteni

ADSL-re előfizetni kaland, mert annak, aki a betárcsázós internetről vált, az az első nap után nem fogja érteni, hogyan volt képes korábban a lassú neteléréssel böngészni.

Kaland annak, aki először fizet elő ADSL-re, mert ha korábban nem használta a világhálót, akkor egy új világot fedezhet fel. Kaland annak is, aki szolgáltatót vált, mert ha igazán jól akar járni, akkor három hónapig meg kell vonnia magától az internetet. És "kaland" a mindennapi harc a kártevők ellen, amelyek jóval nagyobb veszélyt jelentenek a szélessávú elérést használókra.

Nehéz tanácsot adni annak, aki ADSL-re kíván előfizetni. Ma már persze több tucat szolgáltató kínál ilyen elérést azok számára, akik elég közel laknak egy telefonközponthoz. A kínálat között olyannyira nehéz eligazodni, hogy csak arra biztathatjuk a leendő vásárlót, szánjon időt a választásra, annál is inkább, mert például ha nem kötelezi el magát legalább egy évre, akkor irreálisan magas díjjal fogják büntetni. A meghatározott időre "nethez kötött", illetve "szolgáltatóhoz kötött" előfizető 3-4-5 ször kevesebbet fizethet ugyanis, mint "szabad" társa.

A vásárlás előtt el kell dönteni, hogy milyen sávszélességgel kívánunk szörfözni a weben. A legalacsonyabb sávszélesség, az 512 kilobites is elegendő a mindennapi információigény kielégítéséhez, de annak, aki rádiót, videót is hallgatna, nézne, annak az egy megabites sebesség "kötelező". Az ennél nagyobb sávszélességek aztán már tényleg kényelmessé, szórakoztatóvá teszik a szörfölést (jóval magasabb áron). Az egy megabites korlátlan használatot engedélyező előfizetések havi előfizetési díja a cikk írásának időpontjában 4999 és 12 470 forint között mozog.

Nem érdemes csak az ár alapján dönteni, aprólékosan olvassuk el a teljes szerződést, mert komoly meglepetések érhetik az elhamarkodottan döntőket. Előfordult már a cikk szerzőjével, hogy már-már elküldte a szerződést a kiválasztott szolgáltatónak, amikor felfigyelt egy nagyon apró betűs részre, amiből kiderült, hogy a kedvező ár csak az első hónapra érvényes, utána horrorisztikus összegbe került volna a netezés. Az ügyesen megkötött szerződés, és a jó esetben időre felszerelt ADSL használatának mámora gyakran óvatlanná teszi a felhasználót. Rövidesen azt fogja tapasztalni, hogy lelassul a gépe, időnként ablakok ugranak a képernyőre. Gépére vírusok, férgek, trójai falovak, kémprogramok, és még ki tudja, milyen nyavalyák költözhettek.

Ha el akarjuk kerülni, hogy a kártevők megkeserítsék a netezés örömét vagy hogy fájljaink veszélybe kerüljenek, akkor a vírusirtó mellé telepítsünk kémszoftver elleni programot. A vírusirtó telepítése önmagában nem elegendő. Naponta gondoskodni kell a vírusirtó frissítéséről, és hetente át kell vizsgálni a rendszert. Ne kapcsoljuk ki a ma már minden korszerű operációs rendszerbe beépített tűzfalat. Tanulmányozzuk a védelmi beállításokat a böngészőben, és a lehető legmagasabb szintet állítsuk be. Semmilyen körülmények között ne kattintsunk rá egy előugró hirdetésre.

Az elektronikus információ elvesztésének vagy megsérülésének számos oka lehet. Vírus, behatolás vagy egy véletlen belső hiba mind-mind az adatok sérülését okozhatja. Bármi is azonban az ok, a kár nem kerülhető el, ha nincsenek elmentve külön adathordozóra az adatok. A szoftver és a javítások legyenek naprakészek. A hálózatokat és a számítógépeket érő legtöbb sikeres támadás a szoftveralkalmazásokban található hibákat és sebezhető pontokat használja ki. Ezért fontos a védelmi hibák javításainak azonnali telepítése. Használjunk jogtiszta Microsoft operációs rendszert - mert a licenccel nem rendelkező szoftver nem tölti le a szükséges védelmi frissítéseket -, vagy Linuxot.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • gabo91 #11
    Sziasztok van rendkivül nagy gondom.
    Már két éve van t-onlinos adsl-em 512 es korlátozott két éves hüségnyilatkozatom van, hamarosan le is fogjárni, de én más szolgáltatonál akarok netet, és az a gondom van hogy ha most szolgáltatováltásal vagy bárhogyis átálok akkor párnapig nem lesz netem. Ez nem is lenne gond, de ugye faluban lakom és van valami szerverféleség vagy valami mindenhol mert akik netet akartak kötetni aztmondták nekik hogy telitett a rendszer és nembövitik na most van 200 ember aki netre vár, nekem van de ha letelik ez és lesz a másik adig párnapig nemlesz netem. Ilyenkor leszednek arol a szerverröl és máskapja helyem vagy mit tudok csinálni? Vagy mi az a dolog egyáltalán és hogy van ez az egész?
    Vagy kötethetek ugy szerzödést mondjuk invitelnél hogy nekem még van két hétig t onlinos netem, szoval egyszere kettö lenne persze egyet használnák? Vagy valakinek valami ötlete tanácsa van e?
    bocs ha rossz helyre irtam
  • Penge4 #10
    És a Microsoft (vagy bármelyik szoftvercég) miért foglalkozna azzal, hogy téged ellepnek a vírusok frissítések hiánya miatt? Mivel nem jogtiszta, így te egy fillért nem hozol nekik, úgyhogy külön haszon ha ellehetetlenítik a használatot.
    A marketingesek nagyon ritkán gondolkoznak előre. Pl az sem jut el az agyukig, hogy ha kalózwindowst használsz, akkor soha az életbe nem fogsz kényszerből venni jogtisztát, inkább váltasz Linuxra, vagy gyűjtesz egy Mac-re. Esetleg megtanulsz programozni és írsz egy sajátot.
  • AgentKis #9
    Jó biztonságot ad egy sima kis router is, meg mingyárt lehet több géppel is netezni.
  • pbanfa #8
    Nem tudom, hogy ki írta a cikket, de túl sok fogalma nincs erről az egészről. Persze ez nem vélemény kifejtés volt, csak kimásolt valamit a nagykönyvből.
  • lee56 #7
    Pont hogy a virusok/internetes kártevők miatt, és még pluszban marketing szempontból is hülyeség lenne ha felhagyna a biztonsági frissitésekkel a vistánál, az xp-nél meg főleg, mert még egy darabig biztos használják majd pár milióan.
  • Penge4 #6
    Az XP-nél hozzáférhető volt a kritikus és biztonsági egészen a múlt hónapig.
    A Vistánál már az sem lesz hozzáférhető és már az XP-nél sem az. De mindig ott lesz az Afterfix Project .
    Amúgy nem menőzésből mondom, de nekem több, mint 1 éve (azóta van netem) csak egy NOD32-m van és egy PeerGuardian2-m. Semmi Spywareirtó, Adwareirtó, tűzfal és még egyszer sem kaptam vírust. Vagyis egyszer a Vista RC1-en azt az Virus Burster nevű fake vírusirtót, de kinyírtam manuálisan a registryből és mindenhonnan (a Defender nem tudott vele mit kezdeni). Utána feltettem rá egy Avastot, mert az az egy működött rajta.
    Szóval nem elég ha telepakolod a géped minden erőforrászabáló védelemmel, be kell tartani néhány biztonsági szabályt és mindjárt nem olyan szar a Winfos. (A bugokat és a többit leszámítva )
  • MrTressy #5
    Akinek meg nincsen ilyen valszeg tudja mi kell hozzá :)
  • lee56 #4
    "Használjunk jogtiszta Microsoft operációs rendszert - mert a licenccel nem rendelkező szoftver nem tölti le a szükséges védelmi frissítéseket"

    Ezt akár már most is ki lehet javitani a cikkben, mert nem igaz, a vistánál is hozzáférhetőek lesznek a kritikus, és biztonsági frissitések az illegális változatnál is.
  • gregor #3
    kecske85:Te milyen böngészőt használsz?
  • Kecske85 #2
    Hát ja!
    Egy szó sem esik a forgalomkorlátról vagy bármi más oldaláról a dslnek.
    Vírusirtó mellé tűzfalat is illik telepíteni.(ja, a win tűzfala egy rakás kaki)
    Explorert meg elfelejteni úgy ahogy van :D