Napi Online

Az ADSL 2+ térnyerésére számít a VIVAnet

"Az ADSL 2+ technológia várhatóan még évekig meghatározó lesz az exkluzív szolgáltatások piacán" - mondta Bödecs Béla, a VIVAnet Kft. ügyvezetője.

"Jelenleg döntően üzleti előfizetőink használják ezt a technológiát, de arra számítunk, hogy magán-előfizetőink aránya is nőni fog ebben a szolgáltatási szegmensben." Az ADSL-technológia fejlődése a telefontársaságok infrastruktúrájának egyre jobb kihasználását jelenti: a meglévő telefonkábeleken egyre nagyobb letöltési sebesség érhető el a kódolás hatékonyságának növekedésével. Az ADSL 2+ megoldással már 24 Mbit/s letöltési sebesség is megvalósítható, de az adott terület vezetékes telefonszolgáltatójától is függ, hogy ebből mennyit engedélyeznek az internetszolgáltatóknak. A VIVAnet mindkét szolgáltatási területén (T-Com és Hungarotel) kínál az ADSL 2+ lehetőségeit kihasználó csomagokat az előfizetőknek, és a társaság úgy alakítja együttműködését a vezetékes szolgáltatókkal, hogy ez szolgáltatása országos lefedettségű legyen.

A magas letöltési sebesség elérését az egyes előfizetők és a telefonközpontok, illetve a vonalkoncentrátorok (DSLAM) egymástól való távolsága is meghatározza: az ADSL 2+ technológiával a 4 Mbit/s sebesség 4-5 kilométeren belül érhető el, a 12 Mbit/s sebesség "hatótávolsága" 2-3 kilométer, míg a 24 Mbit/s sebességé körülbelül egy kilométer. A vezetékes szolgáltatók által telepített eszközök sűrűsége gazdaságossági kérdés: jelenleg körülbelül 30 előfizető teszi kifizetődővé egy DSLAM telepítését. "A fejlődés iránya egyértelmű: egyre több szolgáltatás jelenik meg, amely nagy letöltési sebességre épül, s mivel ezen szolgáltatásokra folyamatosan növekszik az igény, így a vezetékes szolgáltatók számára is egyre kifizetődőbb lesz a vonal koncentrátorok telepítése. A nagy sebességű internetelérés kiterjesztésében és az előfizetők számának növelésében tehát a következő években minden bizonnyal az ADSL 2+ technológia játssza majd a főszerepet" - mondta Bödecs Béla.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • toyotakacsa01 #4
    "11 ezer körüli összegért 24 MBit-et nyújt"

    Az egész jó.
    Nekem a 3Mb-es ADSL kerül 10700-ba.
    Persze ilyen adsl2-m úgyse lesz, amilyen csóri egy helyen lakom örülhetek hogy adsl van.
  • quentit #3
    Már vannak lakossági csomagok.
    Az egyik szolgáltató pl. 11 ezer körüli összegért 24 MBit-et nyújt.

    6 MBit/sec a garantált, és ha jobb helyen vagy lehet több is, akár 24 MBit/sec.

    Elő kell rá fizetni és 1 kilométerre költözni az egyik központtól.
  • Ronny #2
    bíróm a Vivaneteseket. Olyan semmitmondó, "ezt már mindenki tudja" nyilatkozataik vannak. Reklámnak mondjuk jó és olcsó...
  • toyotakacsa01 #1
    Jó, jó de mikor jönnek már a lakossági csomagok?
    Nagyon kiváncsi leszek az árakra.