Gyurkity Péter

Elrajtolt az AMD négymagos rendszere

Japánban bemutatkozott a Quad FX névre keresztelt platform, amelyet az AMD eddig 4x4-ként igyekezett népszerűsíteni. Az alaplapgyártók eközben az Intel 45 nanométeres fejlesztéseitől várják a processzorháború kiéleződését.

Japán források szerint a Quad FX processzorok ma rajtoltak el a szigetországban, mégpedig egy demórendszer képében, amelyet a sajtó képviselőinek mutattak be. Egészen pontosan három chipről esett szó, ezek sorrendben az Athlon 64 FX-70, FX-72 és FX-74. Az órajel némileg megemelkedett az eddigiekhez képest, míg a gyártástechnológia nem változott: a 2,6, 2,8, illetve 3 GHz-en futó ikermagos processzorok 90 nanométeren készülnek, fogyasztásuk nem haladja meg a 125 wattot, és legfeljebb 800 MHz-es DDR2 memóriát támogatnak.

A várakozásoknak megfelelően a processzorok a szerverekben és munkaállomásokban használt Socket F foglalatba illeszkednek, amely összesen 1207 érintkezőn keresztül szolgálja ki az AMD csúcskategóriás fejlesztéseit. A két foglalatot használó rendszert a processzorgyártó Dual Socket Direct Connect (DSDC) technológiaként reklámozza, nem túl barátságos árakon. A legkisebb példányok (párban) 600, az FX-72 800, míg az FX-74 1000 dolláros áron érkezik, a speciális összeállítások tehát nem éppen a vékonyabb pénztárcájú felhasználóknak készülnek.

A szintén japán Faith már be is mutatta első konfigurációját, amely támogatja az Quad FX processzorokat. Az összeállítás az nForce 680i chipkészletre, két FX-74 chipre, valamint Corsair memóriamodulokra épül, amelyet négy - nem tévedés, négy - GeForce 7950GT grafikus kártya egészít ki, természetesen Quad SLI üzemmódban. A brutális rendszer csaknem 6900 dollárt, azaz mintegy 1,4 millió forintot kóstál.

A tajvani alaplapgyártók azonban nem az AMD félmegoldásától, hanem az Intel vadonatúj fejlesztésétől, a 45 nanométeren készülő Penryn chipektől várják a verseny újbóli kiéleződését. Várakozásuk szerint a fejlettebb gyártástechnológia révén az órajel a Core 2 processzoroknál újra eléri a Pentium 4 esetében már megdöntött rekordot, de legalábbis újra meghaladja majd a 3 GHz-et, amely a megugró teljesítmény révén alaposan feladná a leckét a vetélytársnak. Igaz, erre még néhány hónapot várni kell, de AMD-nek már most el kell kezdenie a munkát a megfelelő válaszon.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)