SG.hu

Idén 50 százalékkal nő az online hirdetési piac

A T-Online Magyarország előrejelzése szerint idén az online hirdetési piac várhatóan 50 százalékkal nagyobb bevételt könyvel majd el, mint tavaly. Mint ismeretes, 2005-ben e piaci szegmens növekedése 40 százalékos volt.

A Magyar Online Hirdetési Index (MOHI) szerint az idei esztendő harmadik negyedévében 1 milliárd 84 millió forint volt a nyolc MOHI-tag együttes tiszta online hirdetésbevétele, ami az előző év azonos időszakához képest 50,9 százalékos növekedést jelent. Az idei első háromnegyedévben a MOHI-tagok 3 milliárd 379 millió forint bevételt termeltek, ez a tavalyi 2 milliárd 202 millióhoz képest 53,5 százalékos bővülést mutat.

Mint ismeretes, az online hirdetési piac hozzávetőlegesen 70 százalékát képviselő MOHI-ba tartozó online kiadók (Habostorta, HáziPatika.com, Index.hu, Napi Online, Portfolio.hu, Ringier Online, Sanoma Online, T-Online [origo] portfolió és iWiW) 2003 óta negyedévente összesítik tiszta - ügynökségi jutalékot és egyéb, nem online hirdetésből származó forgalmukat nem tartalmazó - bevételeiket, és hozzák nyilvánosságra az adatokat.


Az idei év első három hónapjában 71 százalékkal ért el több bevételt a MOHI, mint 2005 első negyedében, és az első féléves 55 százalékos növekedés is kiugrónak mondható. A 2006-os parlamenti választások kampányában a politikai pártok intenzíven használták az online médiumokat, aztán jött a németországi futball vébé, ami újabb nagyszerű alkalommal szolgált az extra hirdetési költésekre.

A MOHI idei harmadik negyedévi számai töretlen növekedést mutatnak. A harmadik negyedévben a bővülés 50,9 százalékos volt, míg az idei első kilenc hónap összes bevétele a tavalyi első kilenc hónapénál 53,5 százalékkal volt nagyobb. Idén az első háromnegyedévben a MOHI-tagok kis híján annyit értek el, mint tavaly egész évben. Egyes ágazatok - amilyen például a pénzügyi szektor, vagy az autóipar - folyamatosan növelik online költéseiket, megteremtve ezzel a piacbővülés szilárd, évekig eltartó alapjait. Nekik is lesz köszönhető, hogy a 2006-os teljes esztendőre - minden előzetes várakozást messze felülmúlva - a MOHI előreláthatólag 50 százalék körüli bővülést mutat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!