MTI

Kötelező olvasmányok e-mailben

A mai fiatalok órákat ülnek a számítógép előtt, és ebből nem kis időt vesz igénybe az e-mailek elolvasása. Érthető, hogy egyre kevesebb idejük könyveket olvasni. De erre is van megoldás: amerikai egyetemisták találták ki az ingyenes Dailylit szolgáltatást, amely az elektronikus postafiókba küldi el a kiválasztott irodalmi műveket.

Az ötlet pofonegyszerű és nincs köze a sokat reklámozott "e-bookhoz", amely egyelőre azért nem válik be, mert nem sokan bírják szemmel, hogy egész könyveket olvassanak végig a képernyőn: a Dailylit gyakorlatilag "e-mail-méretekre" bontja fel a legkülönbözőbb irodalmi, filozófiai, vallási és más klasszikus műveket, amelyeket így kényelmesen, folytatásokban el lehet olvasni, a napi "postabontás" keretében.

A Dailylit kezdetnek mintegy 600 művet tett fel a világhálóra, de a kínálat napról napra nő, és immár szinte valamennyi nagy nyelven elérhetők az egyetemes kötelező olvasmányok. A látogatók még azt is megszabhatják a mű lekérésében, hogy melyik napszakban óhajtják megkapni az egyes folytatásokat, továbbá választhatnak a napi, a hétvégi és a heti háromszori küldés között. A "lebontás" illusztrálására néhány adat: Mary Shelley Frankensteinjét meg lehet úszni 83 levéllel, de aki Lev Tolsztoj Háború és békéjére vágyik, annak 675 e-mailre kell számítania. Ugyanakkor Dante Alighieri Isteni színjátékához mindössze 104-szer csenget az elektronikus postás.

A könyvbarátok persze vitatkoznak azon, hogy az új módszer kedvet csinál-e az olvasáshoz az audiovizuális nemzedékek körében, vagy pedig lealacsonyítja az irodalmat. Vannak, akik szerint az e-mailekre felbontott könyvek tökéletes tükrei korunknak, amelyet a gyors, rövid üzenetek szabályoznak. Abban azonban mindenki egyetért, hogy többé nem hivatkozhatnak a diákok időhiányra, elvégre napi öt percet bármire tud bárki szánni, ha akar.

Akad viszont olyan is, mint például Rino Caputo, a római Tor Vergata egyetem tanára, aki szerint e szolgáltatás új lökést adhat az irodalomnak, ha az új írók már eleve "levelekben" gondolkoznak és alkotnak. "A fiatalok tipikus, az e-mailekben, az sms-ekben használt nyelve megújíthatja az elbeszélési formákat, ugyanakkor képes lehet arra, hogy érzékenyen tükrözze a kor légkörét" - nyilatkozta a La Repubblica című olasz napilapnak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • ttt ttt #3
    A gondolkodásod a könyv jellegű művek hagyományos és az elektronikus jellegű szeretete, enyém is hasonló.
    Ez itt pedig egy olyan új - és szerintem jó - kezdeményezés, ami olyanoknak való, akik nem tudnak és nem is akarnak egy levél hossznál többet olvasni naponta. Így legalább lesz köztük egy-két ember, aki megismerkedik egy-egy művel, amit amúgy sose tenne meg. Sőt így még mondjuk munka, tanulás közben is lehet tanulva kikapcsolódni 5, 10 percre. Kevésbé irritáló, nem szúr szemet egy email olvasás, mint egy ebook, .pdf, vagy éppen egy könyv. Az viszont érdekes, hogy így akár évekbe is kerülhet egy mű elolvasása. Hosszabb művet napi több levéllel kellene küldeni, legalább is nekem.
  • derwer #2
    Szerintem abszolúte semmi értelme.
    Leszedem a teljes könyvet PDF-ben és annyit olvasok amennyihez kedvem van. És az rosz, ha pont egy gondolat menet közepén szakad meg az e-mail... Meg ha egyben van akkor jobban látom, hogy hol tartok, mennyi időre van szükségem. Na meg persze könyebben kereshető...
    Én vagyok hülye, vagy más is hasonlóan gondolkodik?
  • mrzed001 #1
    nincs köze a sokat reklámozott "e-bookhoz", amely egyelőre azért nem válik be, mert nem sokan bírják szemmel, hogy egész könyveket olvassanak végig a képernyőn
    Hát, én pedig valahogy éppen TFT-n szeretek jobban olvasni, beállítom hogy éppen milyen fényviszonyok vannak, és megúszom a lapozgatást is :P

    Ennek a szolgáltatásnak viszont sok értelmét nem találom ...