Berta Sándor

Vita a németországi adat­szolgál­tatásokról

A tervek szerint a távközlési vállalatok és az internetszolgáltatók már nemcsak konkrét bűncselekmény vagy gyanú esetén, hanem megelőzési céllal is kötelesek lennének kiadni az ügyfelek személyes adatait.

Ez derül ki a német kormány legújabb állásfoglalásából. A kormány ezzel támogatja a Bundesrat korábban ismertetett elképzelését, amely szerint a távközlési cégek és az ISP-k a bűncselekmények megelőzésére való hivatkozással is kötelezhetők legyenek a név, a cím vagy más személyes adatok kiadására. Korábban még csak arról volt szó, hogy a telekommunikációs társaságoknak csak és kizárólag konkrét bűncselekményekkor kell ilyen szinten együttműködniük a német hatóságokkal.

A személyes adatokat egyébként megkaphatnák a német rendőrségen kívül a szövetségi és a tartományi alkotmányvédelmi hivatalok, valamint a polgári és a katonai titkosszolgálatok is. Az új elképzelés teljesen beleillik Wolfgang Schäuble szövetségi belügyminiszter azon terveibe, miszerint a terrorizmus elleni harcra hivatkozva bármely felhasználó ellen fel lehessen lépni, még akár akkor is, ha az illető legfeljebb a szerzői és a kiadói jog által védett tartalmakat másolt vagy terjesztett illegálisan.

Az eco német internetgazdasági szervezet bírálta az ötletet és felhívta a figyelmet arra, hogy az abban foglalt szabályok előrevetíthetik a totális ellenőrzés látszatát. Ezzel pedig gyakorlatilag megszűnne az ártatlanság vélelme és más demokratikus jogi formák. "Amennyiben a törvényalkotók ezt az utat követik, akkor nagyon rossz irányba mennek. Főleg az állam általi teljes ellenőrzés lehetősége töltheti majd el aggodalommal az embereket" - áll a német Adatvédelmi és Adatbiztosítási Társaság (GDD) közleményében.

Ráadásul a GDD képviselőinek érvelése szerint a Bundesrat javaslatának az a része is erősen vitatható, miszerint a személyes adatok kiadását engedélyező rendelet nem sértené a levél- és a távközlési titkot. A szervezet munkatársai emlékeztettek rá, hogy a német alkotmány tizedik paragrafusa kimondja, hogy mindenki joga van a nyilvánosság kizárása melletti szabad személyes kommunikációra.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • AranyKéz #2
    Hát nem tudtad, olyan mint a drog! Először csak letöltesz, utána megosztasz, a végén meg már atomfegyvereket veszel a pénzen

    Ezt a Wolfgang Schäuble-t meg egyszer meglőtték, és deréktól lefele megbénult. Mit ne mondjak megérdemelte ha ilyen baromságokat fecseg.
  • waterman #1
    "miszerint a terrorizmus elleni harcra hivatkozva bármely felhasználó ellen fel lehessen lépni, még akár akkor is, ha az illető legfeljebb a szerzői és a kiadói jog által védett tartalmakat másolt vagy terjesztett illegálisan."

    hogy lehet egy súlycsoportként vizsgálni a "terroroizmust" és az illegálisan másolt tartalmakat???? pl nem hiszem el, hogy még életében nem hallgatott mp3-at a fazon. ha viszont még életében nem hallgatott, mert már erősen őszül, akkor nem ért hozzá. akkor meg ne rikácsoljon ilyen eszementségeket..