Napi Online

Újabb felvásárlások várhatók az online-piacon

A hazai internetes ipar nagykorúvá vált, egy újabb internetes boom van kibontakozóban, amely mögött már valódi üzleti modellek csapnak össze.

A verseny egyre erősebb nemcsak a fogyasztókért, hanem a hirdetőkért is. Ennek üzletileg teljesen racionális következménye, hogy a szektorban egyre több a felvásárlás. Ugyanis a nagyok igyekeznek tovább növelni kínálatukat, közben pedig külföldi szereplők is - a növekedési kényszer miatt - célpontként kezelik a magyar internetes vállalkozásokat. Információink szerint az utóbbi néhány hónap tranzakciója (iwiw, Habostorta, Sztaki-szótár) után rövid időn belül újabb üzletek kerülhetnek tető alá.

Információink szerint előrehaladottak a tárgyalások a hírkereső, és a ma.hu portálok értékesítéséről. A lapunknak nyilatkozó szakértők szerint a felvásárlásoknak egyedül az árak szabhatnak határt, pedig néhány milliárd forint szabad tőke még elköltésre vár az iparágban. Az árak az utóbbi időben annyira elszaladtak, hogy több befektetőt elriasztanak a magyarországi terjeszkedéstől. Már az iwiw 4 millió eurós ára is soknak tűnt, bár később kiderült, hogy jó befektetés volt - mondta lapunknak Novák Péter, a Kirowsky Zrt. ügyvezetője.

A tulajdonosok egy része arra vár, hogy befektetése jövőben még többet érjen. Egyelőre nem szeretnénk eladni sem a Myvipet, sem az érdekeltségünkbe tartozó más weboldalakat, pedig az iwiw-tranzakció után 15-20 érdeklődő is jelentkezett - válaszolta kérdésünkre Holman Endre, a Myvipet is üzemeltető Virtual Media Kft. ügyvezetője. A hazai piacot tesztpiacnak tekintik, külföldön szeretnének terjeszkedni, már az idén olyan újdonságokkal jelentkeznek, amelyekkel felvehetik a versenyt a leglátogatottabb közösségépítő oldallal, az iwiwvel, de dolgoznak internetes tartalmaik összekapcsolásán is - tette hozzá Holman. Szerinte a befektetés néhány év múlva a mainak a többszörösét fogja érni, ekkor már időszerűvé válhat az eladás.

Minden magyar tartalomszolgáltató felvásárlási célpont lehet, még a hazai piacvezető hármas, a T-online, a Sanoma és az Index-csoport is - véli Nemes Dániel, a Filter:max stratégiai igazgatója. Bár a T-online médiaportfóliójának eladása csak nemzetközi szinten képzelhető el. A nagy nemzetközi cégek közül csak a Google van jelen Magyarországon, amely most is a leglátogatottabb oldalak egyike. A teljes hazai piacot átrendezheti, ha a nagy nemzetközi szereplők elindítanák magyar nyelvű szolgáltatásaikat, bár ennek ellene szól az óriási beruházási igény.

Novák szerint középtávon a legnagyobb változást az okozhatja, hogy a hirdetési piac növekedésének lassulásával a hagyományos médiavállalatok is megjelennek az online-piacon. Egyelőre ezek ebben a szegmensben kevésbé aktívak, pedig hatalmas mennyiségű tartalom fölött rendelkeznek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Tibmanus #1
    De jó lenne ide egy Yahoo...