MTI

Akkumulátorgyár épült Miskolcon

Várhatóan az év második felében kezdődik meg a termelés az akkumulátorok gyártására szakosodott japán GS Yuasa cég miskolci gyárában.

A város déli ipari parkjában megépült, több mint nyolcezer négyzetméter alapterületű gyártócsarnokot a japán társaság képviselői csütörtökön mutatták be a város vezetésének. A beruházás csaknem 9 milliárd forintba kerül, ezt a kormány 465 millió forint vissza nem térítendő támogatással segíti, az üzem több mint félszáz embert foglalkoztat majd. Pfliegler Péter alpolgármester a csütörtöki rendezvényt követően újságíróknak azt mondta: a zöld és smart, azaz okos beruházások sorába jól illeszkedik a japán cég miskolci befektetése. Egyrészt azért mert a déli ipari parkban a geotermikus energiát használják fűtésre, másrészt azért, mert az itt készülő lítiumos akkumulátorokat a legkorszerűbb elektromos és hibrid meghajtású személyautókba szerelik majd be.

Az üzem Miskolcról és környékéről kezdetben 51 embert foglalkoztat majd, ez a későbbikben akár meg is duplázódhat, és egy újabb csarnok is épülhet a most elkészült mellé - tette hozzá. Takamura Hiroshi, a GS Yuasa Magyarország Kft. ügyvezetője egyebek mellett arról beszélt, hogy Japánon kívül csak Miskolcon készül ilyen akkumulátor, és azért választották a beruházás helyszínéül a borsodi várost, mert jól szervezett az infrastruktúrája, képzettek az itteni szakemberek. A cég szoros együttműködést tervez a Miskolci Egyetemmel és a helyi iskolákkal, hogy minél több tehetséges és jól képzett dolgozóval tudják bővíteni a csapatukat. Közölte, hogy a tömeggyártás már júliusban elkezdődik, év végére pedig a szállítás is elindulhat a világ minden tájára.


Az akkumulátorokat, elemeket, töltőket és más elektromos berendezéseket gyártó GS Yuasa Corporation 17 országban megközelítőleg 15 ezer munkavállalót foglalkoztat, árbevétele a 2017 márciusával zárult üzleti évben csaknem 3 milliárd dollár volt. A kiotói székhelyű cég magyarországi leányvállalatát, a miskolci székhelyű kft.-t 2017. október 30-án jegyezték be. Az akkumulátorgyár alapkövét 2018 márciusában helyezték el, akkor Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter azt mondta: Magyarországon 170 japán cég mintegy 25 ezer embert alkalmaz, Európán kívül Japánból érkezik a harmadik legtöbb beruházás Magyarországra.

A tárcavezető az alapkőletételkor hangoztatta azt is, hogy a japán társaság beruházásáért Csehország és Németország is versenyzett. Kifejtette, hogy Miskolcon olyan új, innovatív technológiával készülő akkumulátorokat gyártanak majd, amelyek biztosítják, hogy az új digitális autóipari korszakban is meghatározó szereplő legyen Magyarország. A Miskolcon gyártandó termékeket nagyrészt külföldön értékesítik majd, Európa legnagyobb és legerősebb autógyártóinak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • ostoros #5
  Azért azt is nézd, hogy elvileg 9 milliárdos volt a beruházás. Annak egy részét legalább itt költötték el.
 • csicso82 #4
  Egyetértek szánalmas. inkább adták volna azt az 500 milliót annak az 50 embernek fejenként 10 milla.
 • kvp #3
  "Gondolom azért választották Magyarországot,mert itt a legkisebb a munkások bére!!!"

  Ilyen keves munkas eseten ez nem tetel, joreszt amugy is csak mernokok es robotok lesznek a gyarban. Egyszeruen arrol van szo, hogy Magyarorszag a legolcsobb mar eppen EU-s es schengenen beluli orszag. Vagy ide jonnek vagy Lengyelorszagba, mas olcsobb lehetoseg nem maradt. Viszont itt kaptak adokedvezmenyt is. Eddig egyebkent Angliaban volt az europai gyar, azt hozzak at ide, mert mi (remelhetoleg) nem fogunk kilepni par honapon belul.

  ps: A ceg egyik elodje 1666 ota letezik es 1904-ben meg 1909-ben alltak at a jelenlegi profilra, aztan 2004-ben egyesult a ket csaladi ceg... (352 eve mukodnek!!!)
 • Ellaberin #2
  Mi hangzik jobban Géza? A "több mint félszáz embert" avagy "alig több, mint ötven embert" ?
  51-re a PR szöveg, ugye. ;)
 • kokenybt #1
  Gondolom azért választották Magyarországot,mert itt a legkisebb a munkások bére!!!

  Utoljára szerkesztette: kokenybt, 2019.01.25. 07:28:18