Gyurkity Péter

Félmillió akkumulátort hív vissza az IBM és a Lenovo

A két gyártó gyorsan meghozta a döntést, nem sokkal azután, hogy újabb öngyulladásról érkezett hír. A ThinkPad laptopokat érintő akció immár sorrendben az ötödik, a Sony eközben határozott lépéseket ígér.

A Lenovo és az IBM egészen pontosan 526 ezer akkumulátort hív vissza mostani akciójában, amelyeket 2005 februárja után értékesítettek. Az érintett komponensekből 168 ezer az Egyesült Államokban talált gazdára, a fennmaradó rész viszont egyéb országokban kelt el, így meglehetősen sok régiót érint a döntés. A felelős ezúttal is a Sony, amely szerint az eset nincs összefüggésben a Dell és az Apple termékeiben előforduló hasonló problémákkal.



Az esetről egyébként a héten mi is beszámoltunk: a Los Angeles-i nemzetközi repülőtéren kigyulladt egy, a kínai gyártótól származó laptop, amely kísértetiesen hasonlított a korábbi incidensekre. A szerencsétlenül járt utas éppen gépére készült felszállni, amikor laptopja füstölni kezdett. A helyzetet egy poroltóval tudták megmenteni, személyi sérülés nem történt, az anyagi kár is viszonylag alacsony volt. Az első incidenstől számítva ezzel már az ötödik gyártó kénytelen visszahívni az akkumulátorokat, a Sony pedig egyre mélyebbre merül az ingoványban.

A japán cég magyarázata szerint a problémát az akkumulátor rövidre zárása okozza. Ez a legtöbb esetben lekapcsolást eredményez, ám előfordul, hogy a normális reakció helyett lángra kap a készülék, sűrű füstöt bocsátva ki magából. Ugyanez a tünet jelentkezett a Dell, az Apple, a Panasonic, a Toshiba és most a Lenovó laptopjainál. Az ügyben az IBM is érintett, hiszen eleinte a Nagy Kék árulta a ThinkPad laptopokat, a kínai gyártó a személyi számítógépekért felelős részleg felvásárlásával vette át a terjesztést 2005 májusában. A Sony egyébként globális lépéseket ígér, gyors eredményekkel.

Az amerikai fogyasztóvédelmi hatóság jelentésében arról ír, hogy a mostani eset nincs összefüggésben a korábbi példákkal, az IBM és a Lenovo ezek szerint óvatossági intézkedésként határozta el az akciót.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • benczurzs #6
    A részvény nem kockázatos, csak jól kell venni.
    Magyarul : portfóliót !!
  • Szefmester #5
    kockázatos dolog, de én is most vennék sony részvényt.. hátha jól jön ki az egészből...
  • cateran #4
    En pedig pont most vennek reszvenyeket:)
  • virs lee #3
    A sonynak leáldozott. ~~
  • Zedas #2
    Szerintem ez kb. 3-400 millába kerül a Sony-nak (ugye már a Fujitsu is csatlakozott a sorhoz). Tekintve azt, hogy nemrég 900 milla hitelt vett fel a PS3 miatt: most nem vennék Sony részvényeket.
  • roliika #1
    Már megint vagy még mindíg? :DD