Napi Online

Új beléptetőrendszert kap a Parlament

Az Országház és a képviselői irodaház új elektronikus beléptetőrendszerét 130 millió forintért építi ki a G4S. A képviselők új laptopjait a Szüv szállítja 165 millió forintért.

A G4S Biztonságtechnikai Zrt. (korábbi nevén Group 4 Megamicro Rt.) nyerte meg az Országgyűlés Hivatala (OH) gyorsított tárgyalásos közbeszerzési eljárását, amely a Parlament és a képviselői irodaház új elektronikus beléptetőrendszerének kiépítésére szól - közölte Bakos Emil, az OH gazdasági főigazgatója. A munkák értékét előzetesen 60-80 millió forintra becsülték, azonban a rendszer kiépítésén túl a nyertesnek olyan építészeti munkákat is el kell majd végeznie, amelyeket korábban külön terveztek. Négy pályázó közül a legkedvezőbb, 129,5 millió forintos ajánlatot a G4S nyújtotta be.

A fejlesztés azért szükséges, mert a jelenlegi - egyszerű, fényképes - "technika" a főigazgató szerint már elavult. Az új országgyűlés felállásával a képviselők mindig új belépőkártyákat kapnak, így most egy füst alatt elvégezik ezek kiosztását és az új beléptetőrendszer felállítását is. Az új chipkártyák nemcsak a belépést teszik lehetővé, idővel ennek segítségével szavazhatnak a honatyák, valamint egyben ez a különböző kedvezményekre jogosító képviselői kártya is.

Az OH-nak az új képviselők számára laptopokat is kell vásárolnia. Ezt a tendert a Számítástechnikai és Ügyvitelszervező (Szüv) Rt. nyerte meg. A cég 400 gépet szállít 165,3 millió forintért. Az előzetes várakozásoktól eltérően nem kelendők az előző ciklus honatyáinak felajánlott laptopok - tette hozzá Bakos. Eddig ugyanis egyetlen képviselő sem jelezte, hogy megvásárolná - a BÁV Rt. értékbecslése alapján 71 ezer forintért - az általa használt gépet. Így a volt képviselők visszaadják a laptopokat az OH-nak, de Bakos szerint ezek nem vesznek kárba, hiszen a hivatal munkatársai használják majd őket. Az előző ciklusban a honatyák 2003-tól használtak laptopokat, amelyeket 260 millió forintért a Synergon Informatikai Rt. szállított. Az internet-előfizetésre az OH évi mintegy 60 millió forintot költ.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • fflx #5
    azert gyerekek, most oszinten, mi koze van a parlamenti belepteto rendszer tenderenek es notebook vasarlasoknak egy onkormanyzat uthalozatahoz?

    ilyen alapon mondhatnank barmi mast is ami nem tetszik.
  • teddybear #4
    Mondjuk, volt az a bomba a Duna-felőli oldalon vagy tíz éve, de még sohasem hallottam, hogy a képviselő urakat-hölgyeket bézból ütővel verték volna!
  • Komolytalan #3
    Istenhegyi utat most újítják fel. Keresztutcáknál hónapokig a gyalogosoknak átkelési lehetőség a bazi nagy árkokon semmi (most sincs, csak be lettek tömve az árkok időközben, így át lehet rajta gázolni, sárban pláne izgi). Az egész úttest, járda (amíg volt) vastagon földes, esőben saras. Járda jelenleg 1 sincs. Az út 1ik oldala felújítva, másik lezárva. A lezárt oldalon kb 1 hete 1 munkást se láttam (elfogyott a lendület?), a másik már most huplis. Pár 100 méteres szakaszon az 1 sávos rész kétirányú, régebben volt jelzőlámpa, elromlott, leszerelték. Bekötőútca kezdeténél 1 árok földel behányva, autók kitaposták, így gyök 2-vel is leüt az eleje, hátulja is amikor átmegy rajta valaki (kivéve Hummer).
    Mire felújítják Budapesten az utakat, 1részt nem lesz autós, mert mind idegösszeroppanást fog kapni, másrészt nem lesz gyalogos, mert mind el lesz gázolva (járda híján), harmadrészt meg nem lesz autó se, mert szarrá fog mindegyik futóműve törni.
  • Siluro #2
    Magyar útjavítás:
    Generálódik egy kátyú, kiraknak egy sebességkorlátozó táblát, és megvan oldva... gratulálok...
  • akyyy #1
    erre van szükség, menjen erre az adófizető prolgárok pénze, a kátyúk majd lassítják a száguldókat