MTI

Kóka: új hitel önkormányzatoknak informatikai fejlesztésre

Egy új hitellehetőséget nyit meg a kormányzat az önkormányzatok számára informatikai közműfejlesztésre - jelentette be Kóka János csütörtökön Siófokon.

"Az önkormányzatoknak mostantól megnyitunk egy új hitellehetőséget 20 éves időszakra, három éves türelmi idővel, évi 4,5 százalékos, tehát meglehetősen kedvezményes kamatozással informatikai közműkiépítésére" - mondta a miniszter az "E-Magyarország, E-kormányzat 2005 - a kis-és középvállalkozások és az önkormányzatok versenyképességért című kétnapos konferencia nyitóelőadójaként. A gazdasági miniszter szerint erre azért van szükség, mert kormány lemaradásban van ezen a téren, az elmúlt években a kelleténél kisebb figyelmet fordított az elektronikus gazdaságra, illetve kormányzatra, ami azzal magyarázható, hogy elsősorban szociális problémák megoldását tartotta fontosnak.

A november elején életbe lépett új közigazgatási törvény kikényszeríti az informatikai fejlesztéseket - vetítette előre Kóka János. Hozzátette: ugyanakkor azt is látni kell, hogy az önkormányzatok tőkehiányosak, nincsen pénzük arra, hogy ezeket a beruházásokat végig csinálják. Kóka János leszögezte: "ameddig nem számoljuk föl az önkormányzatoknak ezt a fajta digitális elmaradottságát, ameddig nem teremtünk lehetőséget a legeldugottabb helyeken is, hogy szélessávú informatikai hálózatot lehessen fejleszteni, addig egy helyben fogunk topogni".

Az informatikai fejlesztésekre fordítható hitellehetőségről szólva hangsúlyozta: ez azért újdonság, mert ilyen hitel már létezik út-, csatorna-, környezetvédelmi közművekre, de nem létezik informatikára. "Demonstráljuk azt, hogy az informatikai közművet ugyanolyan fontosnak tartjuk, mint az infrastruktúra egyéb részeit" - mondta a miniszter, hozzátéve: a Magyar Fejlesztési Bank vezetését kéri, hogy nyissák meg az önkormányzatok számára az informatikai közműhitelt.

Kóka János szavai szerint egy másik "örömteli hír", hogy jelentősen megemelték - tíz milliárd forintra - a szélessávú kapcsolattal nem ellátott települések informatikai fejlesztésére felhasználható forrást. "A 90-es évek vége óta ez lesz az egyik legnagyobb ugrás, amit informatikai infrastruktúrában kormányzati segítséggel meg tudunk csinálni" - mondta a gazdasági miniszter. A konferencián Baja Ferenc átadta az eKormányzat Díjat a Belügyminisztérium Központi Adatfeldolgozó, Nyilvántartó és Választási Hivatalának, az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatalnak, és az Educatio Társadalmi Szolgáltató Kht.-nak.

Aladics Sándor, a Magyar Fejlesztési Bank Rt. (MFB) vezérigazgató-helyettese szerint az új hitellehetőséget a "Sikeres Magyarországért" Önkormányzati Infrastruktúrafejlesztési Hitelprogramon belül önállóan, Informatikai közműfejlesztési hitelcélként hirdetik meg. A hitelcélra szolgáló keret összege nincs meghatározva, az igényektől függ. Az önkormányzati hitelprogram, amelyet eddig hat hitelcélra lehetett igénybe venni, 135 milliárd forintos kerettel működik, amiből eddig 56 milliárd forintot kötöttek le az önkormányzatok.

A hitelből a beruházás bekerülési értékének legfeljebb 90 százalékát lehet finanszírozni, a hitel futamideje legfeljebb 20 év, maximum 3 év türelmi idővel, kamata EURIBOR + 2,5 százalék (jelenleg 4,6 százalék). A hitelt az MFB által refinanszírozott kereskedelmi bankokon keresztül lehet igénybe venni. A finanszírozó hitelintézet kiválasztására a hitelfelvevőnek a közbeszerzés szabályait kell alkalmaznia. A konstrukció várhatóan december elején indul.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!