MTI

Szuperrádiót fejlesztenek a britek

Brit mérnökök az összes lehetséges rádiós üzemmódot megértő rádiókészüléken dolgoznak: a számítógéphez hasonlóan programozható készülék a Software Defined Radio (SDR) elnevezést kapta, s különösen a vészhelyzetekben lenne fontos, hogy a mentést irányítók minden lehetséges kommunikációs csatornán kapcsolatot tudjanak létesíteni.

Dr. David Ndzi, a portsmouth-i egyetem kutatója az ott rendezett nemzetközi távközlési és számítástechnikai konferencián beszélt elképzeléseiről. A mobil telefontól a hordozható számítógépeken keresztül a hifi-eszközökig szinte minden elektronikus készülék alkalmas rádiós összeköttetésre is, de nem értik meg egymást, mert jelenleg a rádiókapcsolati szabványok terén bábeli zűrzavar uralkodik. Dr. Ndzi szerint 10 éven belül el fognak terjedni a mindenféle szabványt ismerő szoftveres SDR rádiók.

Francis Kinsella, az európai űrtechnológiával foglalkozó EADS-Astrium cég mérnöke példával illusztrálta a helyzetet: Amikor valaki kimegy kirándulni a hegyoldalra, visz magával CB rádiót (walkie-talkie), hogy beszélhessen a közelben lévő barátaival, mobiltelefont, hogy baleset esetén segítséget hívhasson, GPS helymeghatározó készüléket, hogy el ne tévedjen, és a hátizsákjában esetleg ott lapul egy laptop vagy PDA számítógép, amivel a turistaházban Bluetooth rádióval beléphet a világhálóra. A felsorolt összes készülék rádióhullámokkal létesít kapcsolatot, de eltérő szabványaik miatt nem értik meg egymást. Ha egyszer elterjed az SDR, elég lesz egyetlen készüléket cipelni.

Az EADS-Astrium vállalat egyelőre egy univerzális gépkocsin dolgozik, amely a műholdas összeköttetéstől a GSM-en keresztül a wi-fi-ig mindenféle kommunikációra képes. A híradós gépkocsi a katonaságnak készül, de vészhelyzetekben, katasztrófák utáni elhárítási munkálatoknál polgári célokra is jól használható. Kiegészítésként szoftveres rádiót is terveznek beleépíteni, bár egyetlen ideális szoftveres rádió helyettesíthetné az összes készüléket.

Az ideális szoftveres rádió válogatás nélkül digitalizálná az antennára jutó jeleket, és a jelenlegi bonyolult szűrőáramkörök helyett számítással választaná külön a jeleket a zajtól. A jelenlegi mintavételező eszközök sajnos nem elég gyorsak, a hordozható számítógépek pedig nem elég nagy teljesítményűek még a feladathoz, de az elektronika jelenlegi fejlődési üteme mellett 10 éven belül mindkét területen áttörés várható - olvasható a BBC honlapján.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • AranyKéz #2
    Már van egy ilyen asszem GNU Radio néven, csak ott kell egy bivaly vevőt venni hozzá + alapból kell egy bivaly gép hozzá.
  • Fikusz Kukisz #1
    Nagyon tetszik a dolog !
    Majd kiváncsi leszek a mostani nagy cégek hogyan viszonyúlnak majd a technológiához.
    Nem lehet majd az embernek eladni sok kütyüt, mert elég lesz egy is.