SG.hu

Elkészült a Magyar Rádió vállalatirányítási rendszere

2003 szeptemberében sajtótájékoztatón adott hírt a Magyar Rádió és a HP Magyarország arról a szerződésről, melynek értelmében az amerikai informatikai cég hazai leányvállalata nyerte el közbeszerzési eljárás eredményeként az SAP integrált vállalatirányítási rendszer bevezetésének lehetőségét. Ma szintén közös sajtótájékoztatón számolt be a két intézmény vezetése az eredményekről.

"Örömmel jelenthetem, hogy a Magyar Rádió és a HP közös projektje, a Magyar Rádió Integrált vállalatirányítási rendszere bevezetése a tervezettnél rövidebb határidő alatt és a keretösszegen belül lényegében befejeződött" - nyilatkozta Dr. Gőblyös István, a Rádió alelnöke. "A Magyar Rádió Rt. megújítási folyamatában meghatározó lépés a kontrolling és vezetői információs rendszer bevezetése mint a vállalati stratégia megvalósításának eszköze. Az idén 80 éves Magyar Rádió megújulásának kiemelkedően fontos lépése a gazdálkodás korszerű, átlátható és hatékony alapokra helyezése" - tette hozzá az alelnök.

A Magyar Rádió 2002 őszén döntötte el, hogy a hatékonyabb működés és a jobb átláthatóság érdekében integrált vállalatirányítási rendszert vezet be, és független szakértők bevonásával az SAP rendszerét választották. A bevezetéssel a szervezet új, modern eszközökre kívánta építeni gazdálkodási tevékenységének informatikai támogatását. A projekt legfontosabb célja a pontosabb költségelszámolás, valamint a későbbi hatékonyságnövelő intézkedések alapjául szolgáló új kontrolling rendszer kialakítása és bevezetése volt. A HP feladatul kapta a Magyar Rádió pénzügyi-számviteli, eszközgazdálkodási, értékesítési, készlet- és raktárgazdálkodási és bérszámfejtési feladatainak leképezését a rendszerben.

2003 őszén megkezdődött a munka, és az első ütem rendkívül feszített tempóban év végéig sikeresen lezárult. 2004-ben az egyik legnagyobb feladat, a HR modul bevezetése is befejeződött, napjainkban a Magyar Rádió már teljes körűen ki tudja használni az integrált megoldás nyújtotta előnyöket. Az új vállalatirányítási rendszertől a gazdálkodás átláthatóvá válását, és a közpénzek követhető módon, a tulajdonosok által is ellenőrzötten történő felhasználását várják. E célt szolgálja az is, hogy a Magyar Rádió Rt. a rendszer bevezetésével párhuzamosan kiépítette saját controlling rendszerét is.

A projekt keretében a konzultációs és rendszerintegrációs szolgáltatások mellett a HP Magyarország szállította a bevezetéshez szükséges hardverhátteret is: a ProLiant szervereket és a StorageWorks Enterprise Storage Array (EVA) háttértártároló-rendszereket. Természetesen a HP biztosította a szükséges licenceket is.

"Magyarország vezető informatikai vállalataként a HP évtizedes tapasztalattal rendelkezik a komplex rendszerintegrációs és tanácsadói feladatok koordinálásában és végrehajtásában" - adott rövid áttekintést a HP rendszerintegrációs tapasztalatairól Szalay Imre, a HP Magyarország vezérigazgató-helyettese. "Az utóbbi években a HP szakértői számos sikeres nagyvállalati SAP-bevezetést hajtottak végre a legkülönbözőbb iparágakban, a gyártó-termelő vállalatoktól kezdve, a közműszolgáltatókon és logisztikai vállalatokon át az államigazgatásig."

A sajtótájékoztatón Dr. Gőblyös István röviden beszámolt a Magyar Rádió előtt álló következő hatalmas feladatról, a műsorkészítés digitális alapokra helyezéséről. Ezen projekt során szintén a Hewlett Packard Magyarország segítségével a műsorkészítő rendszer és a digitális archívum kapcsolata kerül kiépítésre, illetve a digitális működéshez szükséges új folyamatok kialakítása is megtörténik.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!