Gyurkity Péter

Újabb öngyulladást vizsgál a Sony

A több gyártó laptopjainál ismertté vált túlmelegedési és öngyulladási problémák miatt az akkumulátorok gyártója újabb vizsgálatot indított. A veszélyes termékeket a légitársaságok betiltották.

A Sony a hétvégén jelezte, hogy újabb esetet igyekszik kivizsgálni, mégpedig ezúttal egy Lenovo laptop esete miatt. Történt ugyanis, hogy a Los Angeles-i nemzetközi repülőtéren kigyulladt egy, a kínai gyártótól származó laptop, amely a hírek szerint a Sony akkumulátorával volt felszerelve. Ez már sorrendben az ötödik laptopgyártó, amelynek a japán óriástól származó komponensek miatt gyűlik meg a baja a hordozható számítógépekkel, így nem csoda, hogy a cég igyekszik gyorsan a végére járni az ügynek.



A Sony szóvivője pontosan ennyit árult el a sajtó érdeklődésére, a részletekről ezúttal is hallgatnak. Arról ugyanakkor nincs hivatalos információjuk, hogy valóban saját akkumulátoruk felelős az esetért, a vizsgálatban többek között erre is szeretnének választ kapni – ez nem lenne túl meglepő, hiszen az elmúlt egy hónapban számos hasonló balesetre derült fény, amelyben négy gyártó is érintett volt. A sort a Dell nyitotta meg, amely minden eddigi rekordot megdöntve négymillió akkumulátort hívott vissza, őt követte az Apple újabb 1,8 millió darabbal. A japán cég már ekkor igyekezett leszögezni, hogy mindössze ez a két gyártó kapott a problémás példányokból.

Erre az állításra azonban hamarosan rácáfoltak az újabb bejelentések. A Panasonic 6 ezer, a Toshiba 340 ezer akksit hívott vissza, igaz, utóbbi némileg eltérő tünetekre hivatkozva. A gond ezúttal nem a túlmelegedés, hanem az áramellátás ingadozása volt, ám ez sem volt túl kellemes hír a Sony számára. A jelek szerint a Lenovo sem marad ki a balhéból, így immár ötre ugrott az érintettek száma.

Az eseményekre természetesen a légitársaságok is reagáltak, hiszen őket különösen érzékenyen érintik ezek a problémák. Számos társaság betiltotta az említett gyártók laptopjainak használatát, mások pedig korlátozták az akkumulátorok használatát. A Virgin Atlantic most enyhített a szigorú feltételeken és kimondta, hogy csak a visszahívási akciókban érintett akkumulátorokat tilos felvinni a repülőgépekre, és a laptopok használatáról csak abban az esetben kell lemondanunk, ha nem áll rendelkezésre pótlólagos energiaforrás.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • cateran #8
    Errm,az 5. gyarto,nem feltetlenul az 5. laptop!Fuggetlenul attol,hogy mit olvastal,lattal,hallottal a mediumban, lehetett tobb is ami elhullt!Illetve csak bizonyos tipusokra vonatkozott a visszahivas,nem az osszes laptopra:)
  • Szefmester #7
    húúú ... ez már sorrendben az 5. .. ez már a világvége.. ja hogy emellett többszázezer kifogástalanul működő aksijuk van? Kit érdekel... azok nem robbannak
  • quentit #6
    Venni kell jó márkát (Sony, Fujitsu-Siemens, Clevo) ami nem gyúlad, "oszt' jónapot!"
  • Cruzifix #5
    Nekem a régi 386-os lptopom égett meg töltés közben. Iszonyat bűdös volt. A szerelő sem tudta, mi az ördög történhertett, amitől meggyúlladt a gép. 1szómint100 tem. javítani nem lehetett. (garancia meg soha nem volt rá:P )
  • kristiaan #4
    made in china...
  • devred #3
    Még az fog "kisülni " belöle hogy a "TERRORISTAK" csinàltàk......
  • cateran #2
    Legjobb reklam a ps3-nak....kis szerencsevel az majd robbanni fog:DD
  • Béla bácsi #1
    A Sonynak inkább gyújtásvezérlést kéne gyártani, hátha jobban menne az.