Napi Online

Kezdődik az e-könyvek csatája

Már 2000-ben megjelentek a piacon az első e-könyvek, illetve e-olvasók, ám mostanáig az LCD-kijelzős, merev, többé-kevésbé nehézkes technikai megoldások nem nyújtották az igazi könyvolvasás élményét.

Nemrégiben mutatta be a Sony az észak-amerikai piacra szánt e-könyvét - pontosabban talán e-olvasónak kellene neveznünk, hiszen ez a könyv nagyságú, kihajtható fedelű könyv eszköz, amellyel olvashatók a korábban elektronikus formában letöltött könyvek. A szerkezet felhasználási módjában és forgalmazásának üzleti modelljében a Apple iPod zenelejátszójának sikerreceptjét igyekszik követni. Ára 300-500 dollár, ami a jobbfajta iPodok árával azonos, a rajta olvasható szövegek a Sony internetes áruházából tölthetők le, akárcsak az Apple-nél, ahol az iTunes online-áruház az egyenként vásárolható zeneszámok forrása. A japán világvállalat - akárcsak a zöld almás cég - több kiadóval is megegyezett a megfelelő könyvutánpótlás biztosításáról - derül ki a Business Week tudósításából.

A területben nem kisebb piaci szereplők látnak fantáziát, mint például a Microsoft és a Google, ám mostanáig az LCD-kijelzős, merev, többé-kevésbé nehézkes technikai megoldások nem nyújtották az igazi könyvolvasás élményét, ezért a fogyasztók idegenkedtek az e-könyvektől. Az Egyesült Államok kiadói például 2004-ben 944 millió kiadványt jelentettek meg, ám mindössze 0,2 százalékuk volt elérhető elektronikus formában.


A helyzet azonban több szempontból sokat változott az elmúlt időszakban. Közülük az első a technológia. A Sony berendezése a cambridge-i E Ink Corp. megjelenítőjét használja, amely milliónyi apró fekete és fehér kapszula elrendezésével oldja meg a szövegek kiírását, minek következtében azok nagyon könyvszerűek. Szemben a folyadékkristályos képernyőkkel, nincs szükség háttérvilágításra, ami sokak szemét bántja, és a szöveg erős napsütésben is olvasható marad. Mivel a szerkezet ebből fakadóan csak a virtuális lapozáshoz igényel energiát, sokkal takarékosabb elődjeinél, több mint 15 könyvet "felfalhat" az olvasó, mielőtt fel kellene töltenie e-olvasóját.

További újdonság az e-könyv-piacon a tartalom jelentős bővülése. Először is számos elektronikus könyvtár készül - helyenként szerzőijog-vitákkal kísérve -, másodszor a Sony és a könyvkiadók szövetségének köszönhetően eleinte néhány ezer, ám hamarosan több tízezer könyv lesz található a szolgáltatáshoz kapcsolódó online-áruházban. (A forgalmuk lanyha növekedésétől szenvedő kiadók szívesen közreműködnek az e-könyv-piac megteremtésében.)

Ha elsőként lép is a várhatóan megújuló részpiacra a Sony, nem sokáig lesz egyedül. Még az idén hasonló szolgáltatást indít a Philips tulajdonában lévő iRex Technologies, valamint a kínai Jinke Co., 2007-ben pedig a szintén Philips-érdekeltségű Polymer Vision és egy brit kezdő vállalkozás, a Plastic Logic Inc. száll be a versenybe. Ráadásul ezek még a Sonyénál is "könyvszerűbb" eszközökkel jelennek meg: a Polymer Visioné például összecsavarható lesz, míg a Plastic Logicé olyan rugalmas, mint egy magazin.


Mindennek alapja, hogy az összes versenyző az E Ink technológiájára épít, azaz nem lehet monopolizálni a dolog legfontosabb részét. A Sony korábban szeretett saját, nem licencelt megoldásokat nyújtani, ám ezt most - mivel az e-papírral ezt úgysem tehetné meg - feladta. Ennek megfelelően e-olvasója a gyártó saját, egyedi e-könyv-formátuma mellett kezel minden PDF-fájlt és a csak Sony-rendszerekben ismert "memóriapálca" mellett a komputerek világában általánosan elterjedt USB-csatlakozókról, illetve SD-memóriakártyákról is feltölthető.

A siker mindennek ellenére kétséges. Az e-köny-biznisz éppen olyan felderítetlen terület manapság, amilyen fehér folt volt négy évvel ezelőtt az online-zene világa - mondja Michael Gartenberg, a JupiterResearch informatikai piackutató elemzője. "Az iPod-iTunes sikere megmutatta, hogy lehet eltalálni a fogyasztók igényeit, de ez nem garancia arra, hogy az olvasók hasonló lelkesedést mutatnak majd az e-könyvek iránt" - tette hozzá.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képre a nagyításhoz

A Sony igencsak szomjúhozza a sikert az elmúlt évek ügyetlenkedései után. A walkman feltalálójának legnagyobb kudarca talán az volt, hogy későn jelent meg a digitális média piacán, minek következtében egy általa korábban uralt területen, a hordozható zene világában sokadhegedűs lett az Apple mögött. 2004-ben Japánban már piacra dobtak egy e-olvasót, a Librie-t, ám az megbukott, részben mert túl drága volt, részben meg a szerzői jogvédelem merevsége akadályozta a használatát. (A felhasználók bérelhették a rajtuk olvasható műveket, ám azok hatvan nap múlva automatikusan törlődtek.)

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Indigo #33
    Amiket felsoroltál szerintem mindent tudni fog :)
  • lammaer #32
    Én már azóta várom ezt a kütyüt, amikor anno a Chip-ben előszr olvastam a technológiáról. Szeretek olvasni, és ki is fogok próbálni egy ilyet - hátha kibirom a papir tapintása nélkül is. Jó sok PDf-em van amit átolvasnék a vonaton, de eddig nem tettem meg, mert laptopom nincs, monitorról amúgy se szeretek olvasni, kinyomtatni meg nem volt szivem 1-2 olvasás miatt.

    Addig viszont biztos nem veszek amig nem esik olyan 20-30K alá... és amig Sony.... az mp3 lejátszóik óta én leirtam a céget.
  • windoki #31
    Már előre látom, hogy jönnek a gyerekek papírgyűjtéskor, és viszik a megunt ebookokat. A versenyt pedig nem kilóra hanem MB-ra hirdetik ki az osztályok között :-)
  • Kecske85 #30
    Ez nagyon jóóóó :)
    Én már akkor szerettem volna egy ilyet amikor még ki se találták.(Igazából most hallottam róla először hogy gyártanak ilyeneket)
    A Galaxis utikalauz is hasonló dolog, igaz kitalált de szerintem nagyon jó ötlet.
    Lassan tényleg ideje lenne hogy valami hasonló felváltsa a könyveket, egyrészt a könyvek túl sok fába kerülnek ahoz képest hogy mennyit használjuk őket, másrészt egy-egy papírkönyv 1000 példányából ötven év elteltével átlagosan 75 marad fenn.Digitálisan pedig az adattárolási idő úgymond korlátlan.
    Többen megfogalmaztátok már hogy egy multifunkcionális kütyüé lesz a jövő.Szerintem a következőket kéne mindenképp tudnia: bármely formátumot kezelje,legyen elegendő kapacitása, lehessen bele írni, legyen képes valamilyen helyi hálózatot létrehozni a többi eszközzel, és tudjon valamilyen módon(szgép/mobilon keresztül) kapcsolódni az internetre.
    Extraként mehetne bele egy mp3lejátszó+fmrádió is :)
    Hagytam ki valamit?
  • BiroAndras #29
    "Ez esetben egyértelműen a multifunkciós kütyü, mert a "könyvet" magát felesleges kiváltani. Azt is tudom mindenhová cipelni, azt is lehet mindenütt olvasni stb."

    Ennek nem az a feladata, hogy 1 könyvet kiváltson. Annak nem dok értelme van.
    A cél, hogy kiváltson egy egész könyvtárat, és még egy csomó plusz szolgáltatást nyújtson.
    Ha az embernek nem pár tucat, hanem több ezer könyve van, akkor a tárolás és szállítás elég nagy probléma. A szüleimnél pl. van 2 db több mint 10 négyzetméter falfelületet elfoglaló könyvespolc, dugig könyvekkel. Elég komoly meló őket takarítani, meg átpakolni festésnél.
    Egyértelműen hasznos lenne ez a cuccos az iskolákban is. Kiválthatná az összes tankönyvet, és a füzeteket is. Gyakorlatilag mást nem is kellene hurcolnia a gyereknek.

    És akkor még nem beszélünk az olyan szolgáltatásokról, amit egy nyomtatott könyv nem tud. Plédául, funkcionálhat újságként is, amit a automatikusan frissül.

    Egyébként meg lehet csinálni úgy, hogy kinézetében és anyagában is gyakorlatilag teljesen könyv legyen. Csak a lapozásban lenne különbség (sőt, akár az is megoldahtó).
  • pemga #28
    Az egyik drága változatban (iRex iLiad) van WiFi, és az RSS-t is támogatja.
  • roliika #27
    1747 könyv férne el 1 1gigás karin ha 1 könyv 300 oldalas és 1 oldala max 2kbyte. Nemsokára jönnek a 64 gigás karik. :))
  • fade2black #26
    nagyon jónak tartom. egy könyvnek a súlya és mérete de mondjuk egy 1gigás karival a fél könytáramat elvihetem rajta. + Nemolyan szar mint a crt vagyakár lcd ahol a 10.oldal után kifolyik a szemem.

    Egy ilyennel a 6 éves gyerekeknek se kellene 10+kgs táskát cipelniük a suliba minden könyv ezen, csak 2 füzet kell.

    naszóval baromi jó csak menjen tömegtermelésbe és essen le az ára mondjuk egy 20Kra.
  • kvp #25
    "A papír nélküli iroda elég rémálom, baromi nehéz úgy dolgozni, hogy nincs minimum 6-8 különféle firkálható doksi a kéz alatt, plusz még a gépen nézel ezt-azt (speckók, szabványok, levelek), plusz A3-as rajzolgatható papírdarab. Vagy csak az én asztalom káosz-orientált? :)."

    Ezt ma mar nagyon konnyu kivaltani. En pl. 2 monitort hasznalok es neha a jegyzeteleshez, doksiolvasashoz egy az ibm-nel reges regen hasznalt jegyzettomb utodjat (ertsd: thinkpad, regen ez a papir alapu ceges logos jegyzettombot jelentette :-) ) Ez 3 darab lcd-t jelent, es igy mar egyaltalan nem kell papir.

    "Ezeknek az e-könyveknek nem is az a célja, hogy az irodát kiváltsa, hanem hogy tudd olvasni a buszon, teraszon, parkban, kandalló előtt hintaszékben, vagy épp a wc-n."

    Azert en jobban orulnek ha nem a marfel kilos a4-es laptoppal kellene rohangalni, hanem lenne helyette egy kis tollal mukodo strapabiro a5-os gep.

    De otthonra es iskolaba is jo lenne. Ha annyit meg tudnak oldani, hogy lehessen rajta konyvet olvasni es a kepernyore tollal irni, akkor mar alkalmas a mai tankonyvek es fuzetek kivaltasara. Ha nincs rajta wifi csak olcso infra az sem baj, az osztalytermekben nincs akkora tavolsag. Szabvanybol meg eleg a postscript, akkor barmit amit kinyomtatunk a pc-n fel lehetne tolteni az olvasora. Mondjuk ha a gep mellett van a kutyu, akkor automatikusan felmegy az ebook nevu nyomtatora nyomtatott anyag, igy barmit fel lehet tolteni barmilyen alkalmazasbol. Ezt meg az is tudna kezelni aki nem tudja rendesen hasznali a pc-t sem. (pl. a kinyomtatom ezt a weboldalt vagy excel tablat az ebookra mindenkinek ertheto)
  • Morden23 #24
    Ez esetben egyértelműen a multifunkciós kütyü, mert a "könyvet" magát felesleges kiváltani. Azt is tudom mindenhová cipelni, azt is lehet mindenütt olvasni stb.