Berta Sándor

Áttörés előtt az elektronikus papír

Bár vastagabb a hagyományos papírnál, mégis könnyedén összetekerhető és az elődjéhez képest sokkal többször újrahasznosítható. Az elektronikus papír - vagy más néven e-papír - akár hónapokon belül elindulhat világhódító útjára.

Az e-papír előnye hogy képes mindig megújulni, minden nap vagy akár óránként, negyedóránként új tartalmat lehet megjeleníteni az olvasó számára. Az elektronikus papír ötlete nem új, évekre vezethető vissza, az első prototípusok még egy évtizeddel ezelőttről származnak. Eddig szinte minden esztendőben volt olyan cég, amely beharangozta a "nagy bejelentést" - vagyis hogy elkészült az e-papír - és megkezdik a sorozatgyártását, azonban végül minden ilyen akció csak terv maradt.


Ezúttal azonban valami másról van szó, legalábbis ezt állítja számos optimista szakember. Az áttörést az évek óta egy helyben toporgó piacon az hozhatja meg, hogy a dél-koreai LG és a holland Philips vegyesvállalatának, az LG Philips LCD-nek sikerült egy olyan prototípust kifejlesztenie, amely már képes akár a 800 x 600 képpontos felbontásra, képátlója 25,7 cmm és vastagsága csupán csak 0,3 mm. A tartalom megjelenítése az amerikai E-Ink elektronikus tintájának segítségével lehetséges. A céget a világhírű Massachusettsi Technológiai Intézet (MIT) egykori diákjai alapították.


A színes verzió prototípusa

Az elektronikus tinta milliónyi mikroszkopikus méretű kapszulából áll, amelyeket egy sötét folyadékkal töltöttek meg. A kapszulák egy fehér színű közegben úsznak. A golyócskák különböző módon reagálnak az elektromos feszültségre és ennek hatására a bennük lévő sötét folyadék vándorolni kezd - a kapszula aljára vagy tetejére. A felhasználó persze mindebből semmit sem érzékel, ő csupán azt látja, hogy megváltozik a kijelzőn megjelenített tartalom.

Az új kijelző jelenleg négyfajta szürkeárnyalatot tud megjeleníteni, tehát színes képek megmutatására még nem képes - igaz, a kutatók már elkezdték az első kísérleteket a színes változattal. Az első, biztató tesztek azt mutatják, hogy az új e-papír akár 4096 különböző színt is meg tud jeleníteni. (Egyébként ironikus, hogy az E-Ink honlapján gyönyörűen végigkövethetők a nagy bejelentések, melyek során ugyan valóban jelentős fejlesztéseket hajtottak végre, de a piacra kerülésig hat év alatt sem sikerült eljutniuk...)


A gömböcskékben lévő folyadék tartalma elektromosság hatására mozog

Az áttörést az LG és a Philips azzal érte el, hogy sikerült megváltoztatniuk a kijelző anyagát. Az első kísérleteknél még vékony üveget használtak, azonban az üveget nem lehet meghajlítani. Sok sok gondolkozás után végül a kutatók a Nippon Steel által készített csupán 0,1 mm vékony acélfólia mellett tették le voksukat. Az acélra azért volt szükség, mert ez az egyetlen szóba jöhető anyag, ami kellően hajlítható és elviseli az e-papír gyártása közben keletkező akár 300 Celsius-fokos hőmérsékletet is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • xnorbix #20
    Már nagyon várom, hogy ebből legyen is valami. A lényeg szerintem itt abban van, hogy a kontrasztarány sokkal jobb lesz. Nem kell háttérvilágítás, napfényben sokkal jobban olvasható, mint a hagyományos lcd. Szvsz tök jó lenne. Nem tudom miért kell rá ennyit várni.
  • ZsoltiMC #19
    Stilusosan a 'tanult'-at hosszu u-val irtad, grat :)
  • Macc #18
    Ez ha rendesen kifejlesztik, szerintem DTP-s korokben mint szinhelyes kijelzo tarolhatna! Igy vegre valoban azt lathatnad ami a vegtermek: rgo nem egy vilagito fenyforrast hasonlitanal ossze egy nyomtatvan szinevel, hanem ezt. kiraly lenne!
  • roliika #17
    "Áttörés előtt az elektronikus papír" <- Már megint? :-D
  • nyaSGem #16
    Tudom barátom. Remélem érzed a szarkasztikát abban amit írok??

    Nekem se tetszik sok minden ebben a túlságosan is rohamosan fejlődő világban.
    De ez van.

    Hiába akarom, hogy a gyerekeim értelmes fajátékokkal játszanak. A gyerek kiröhög és a kezébe vesz valami kis 21. századi gadgetet, ami már nekem is magas. És sajnos igaza van, mert ha a fajátékkal baszakodik, lemarad....
  • Voltan #15
    Rohadtul nincs igazad.
  • sped #14
    Az eddigi könyvespolcok helyére elfér mondjuk egy szauna meg egy sarokmedence? :)) Nem is a könyvek a gázosak, mert azokat jobb esetben megtartod, a rengeteg napilap, magazin, amit viszonylag gyorsan (a könyvekhez képest) kidobálsz. Az is mind papír és fából van :( Wireless letölthetőség? Tényleg nagyon jó lenne. Meg lehetne oldani azt is hogy az újságok ne mondjuk havonta frissüljenek, a hotspotokon való áthaladáskor frissíti az előfizetett lap RSS-feedjét, vagy tartalmát :)
  • nyaSGem #13
    Kit érdekel most a laptop??!!
    Újságról van szó!


    A lakásod falait meg ne könyvekkel díszítsd, sokkal szebb egy izlésesen díszített fal, mint amikor valaki kirak egy rakás könyvet feleslegesen.
    Sokan ezzel akarják megmutatni, mennyire tanúlt, olvasott emberek.
    De ez csak arra jó, hogy a port fogja...
  • spydee #12
    A hajlíthatóság meg azért jó, mert mondjuk a laptopnak nem kell kihajtani a kijelzőjét, hanem feltekered mögé a házba:))feltéve hogy elég merev.Sokkal vékonyabb, könnyebb.
  • spydee #11
    ugyis a technikai fejlődés következtében min. évente majd le kell cserélni.