33
  • Indigo
    Amiket felsoroltál szerintem mindent tudni fog :)
  • lammaer
    Én már azóta várom ezt a kütyüt, amikor anno a Chip-ben előszr olvastam a technológiáról. Szeretek olvasni, és ki is fogok próbálni egy ilyet - hátha kibirom a papir tapintása nélkül is. Jó sok PDf-em van amit átolvasnék a vonaton, de eddig nem tettem meg, mert laptopom nincs, monitorról amúgy se szeretek olvasni, kinyomtatni meg nem volt szivem 1-2 olvasás miatt.

Addig viszont biztos nem veszek amig nem esik olyan 20-30K alá... és amig Sony.... az mp3 lejátszóik óta én leirtam a céget.
  • windoki
    Már előre látom, hogy jönnek a gyerekek papírgyűjtéskor, és viszik a megunt ebookokat. A versenyt pedig nem kilóra hanem MB-ra hirdetik ki az osztályok között :-)
  • Kecske85
    Ez nagyon jóóóó :)
    Én már akkor szerettem volna egy ilyet amikor még ki se találták.(Igazából most hallottam róla először hogy gyártanak ilyeneket)
    A Galaxis utikalauz is hasonló dolog, igaz kitalált de szerintem nagyon jó ötlet.
    Lassan tényleg ideje lenne hogy valami hasonló felváltsa a könyveket, egyrészt a könyvek túl sok fába kerülnek ahoz képest hogy mennyit használjuk őket, másrészt egy-egy papírkönyv 1000 példányából ötven év elteltével átlagosan 75 marad fenn.Digitálisan pedig az adattárolási idő úgymond korlátlan.
    Többen megfogalmaztátok már hogy egy multifunkcionális kütyüé lesz a jövő.Szerintem a következőket kéne mindenképp tudnia: bármely formátumot kezelje,legyen elegendő kapacitása, lehessen bele írni, legyen képes valamilyen helyi hálózatot létrehozni a többi eszközzel, és tudjon valamilyen módon(szgép/mobilon keresztül) kapcsolódni az internetre.
    Extraként mehetne bele egy mp3lejátszó+fmrádió is :)
    Hagytam ki valamit?
  • BiroAndras
    "Ez esetben egyértelműen a multifunkciós kütyü, mert a "könyvet" magát felesleges kiváltani. Azt is tudom mindenhová cipelni, azt is lehet mindenütt olvasni stb."

Ennek nem az a feladata, hogy 1 könyvet kiváltson. Annak nem dok értelme van.
    A cél, hogy kiváltson egy egész könyvtárat, és még egy csomó plusz szolgáltatást nyújtson.
    Ha az embernek nem pár tucat, hanem több ezer könyve van, akkor a tárolás és szállítás elég nagy probléma. A szüleimnél pl. van 2 db több mint 10 négyzetméter falfelületet elfoglaló könyvespolc, dugig könyvekkel. Elég komoly meló őket takarítani, meg átpakolni festésnél.
    Egyértelműen hasznos lenne ez a cuccos az iskolákban is. Kiválthatná az összes tankönyvet, és a füzeteket is. Gyakorlatilag mást nem is kellene hurcolnia a gyereknek.

És akkor még nem beszélünk az olyan szolgáltatásokról, amit egy nyomtatott könyv nem tud. Plédául, funkcionálhat újságként is, amit a automatikusan frissül.

Egyébként meg lehet csinálni úgy, hogy kinézetében és anyagában is gyakorlatilag teljesen könyv legyen. Csak a lapozásban lenne különbség (sőt, akár az is megoldahtó).
  • pemga
    Az egyik drága változatban (iRex iLiad) van WiFi, és az RSS-t is támogatja.
  • roliika
    1747 könyv férne el 1 1gigás karin ha 1 könyv 300 oldalas és 1 oldala max 2kbyte. Nemsokára jönnek a 64 gigás karik. :))
  • fade2black
    nagyon jónak tartom. egy könyvnek a súlya és mérete de mondjuk egy 1gigás karival a fél könytáramat elvihetem rajta. + Nemolyan szar mint a crt vagyakár lcd ahol a 10.oldal után kifolyik a szemem.

Egy ilyennel a 6 éves gyerekeknek se kellene 10+kgs táskát cipelniük a suliba minden könyv ezen, csak 2 füzet kell.

naszóval baromi jó csak menjen tömegtermelésbe és essen le az ára mondjuk egy 20Kra.
  • kvp
    "A papír nélküli iroda elég rémálom, baromi nehéz úgy dolgozni, hogy nincs minimum 6-8 különféle firkálható doksi a kéz alatt, plusz még a gépen nézel ezt-azt (speckók, szabványok, levelek), plusz A3-as rajzolgatható papírdarab. Vagy csak az én asztalom káosz-orientált? :)."

Ezt ma mar nagyon konnyu kivaltani. En pl. 2 monitort hasznalok es neha a jegyzeteleshez, doksiolvasashoz egy az ibm-nel reges regen hasznalt jegyzettomb utodjat (ertsd: thinkpad, regen ez a papir alapu ceges logos jegyzettombot jelentette :-) ) Ez 3 darab lcd-t jelent, es igy mar egyaltalan nem kell papir.

"Ezeknek az e-könyveknek nem is az a célja, hogy az irodát kiváltsa, hanem hogy tudd olvasni a buszon, teraszon, parkban, kandalló előtt hintaszékben, vagy épp a wc-n."

Azert en jobban orulnek ha nem a marfel kilos a4-es laptoppal kellene rohangalni, hanem lenne helyette egy kis tollal mukodo strapabiro a5-os gep.

De otthonra es iskolaba is jo lenne. Ha annyit meg tudnak oldani, hogy lehessen rajta konyvet olvasni es a kepernyore tollal irni, akkor mar alkalmas a mai tankonyvek es fuzetek kivaltasara. Ha nincs rajta wifi csak olcso infra az sem baj, az osztalytermekben nincs akkora tavolsag. Szabvanybol meg eleg a postscript, akkor barmit amit kinyomtatunk a pc-n fel lehetne tolteni az olvasora. Mondjuk ha a gep mellett van a kutyu, akkor automatikusan felmegy az ebook nevu nyomtatora nyomtatott anyag, igy barmit fel lehet tolteni barmilyen alkalmazasbol. Ezt meg az is tudna kezelni aki nem tudja rendesen hasznali a pc-t sem. (pl. a kinyomtatom ezt a weboldalt vagy excel tablat az ebookra mindenkinek ertheto)
  • Morden23
    Ez esetben egyértelműen a multifunkciós kütyü, mert a "könyvet" magát felesleges kiváltani. Azt is tudom mindenhová cipelni, azt is lehet mindenütt olvasni stb.
  • HUmanEmber41st
    A jó kis Pocket PCm-en be lehet állítani a fényerőt, csak nagyon kicsi a kijelzője. Így is elég sok könyvet olvastam rajta. (pl kiadás előtt a HarryPottert :) )
    És igen, felmerül azért a kérdés: mi éri meg jobban?
    Egy olyan cucc, amin még netezni, filmet nézni, zenét hallgatni, játszani is lehet, vagy csak simán könyvet olvasni e-tintás megoldással?
  • valamit
    tök jó lenne, ha tennének bele wifit és pl. hozná az aznapi újságot reggel, amikor bekapcsolom ;) (meg egyáltalán mindenféle újságot, amit beállít neki az ember) elő lehetne mondjuk fizetni az e-újságra :) a postásnak nem kell kihordania, és nekem se kell elmenni újságoshoz. és nyomdaköltsége sincs a szerkesztőségnek
  • pemga
    A papír nélküli iroda elég rémálom, baromi nehéz úgy dolgozni, hogy nincs minimum 6-8 különféle firkálható doksi a kéz alatt, plusz még a gépen nézel ezt-azt (speckók, szabványok, levelek), plusz A3-as rajzolgatható papírdarab. Vagy csak az én asztalom káosz-orientált? :).

Ezeknek az e-könyveknek nem is az a célja, hogy az irodát kiváltsa, hanem hogy tudd olvasni a buszon, teraszon, parkban, kandalló előtt hintaszékben, vagy épp a wc-n.
  • Duncan Idaho
    Mondjuk az ijen olvasók abban is segíthetnek hogy az
    "Iroda Padír Nélkül"-szlogen megvalósulhasson... de ahhoz mindenkinek kell h legyen ijenje!
  • pemga
    A legalsó képsoron látszik egy fejhallgató dugó és egy hangerő-szabályzó, úgyhogy valószínű az a kütyü már sokat tud.

Nekem első körben nem kéne, hogy szineket tudjon, viszont hadd tudjak már valami nyilvános szabvány szerint legyártott oldalakat olvasni vele. Pl. plucker, simán html, rtf, txt, vagy valami. (Az összes MEK-es cucc html-book.)
  • Duncan Idaho
    Ja de a könyv tényleg sokkal emberközelibb!
    Nem örülnék ha a gyerekem elsős korában ilyen hiper vacakból tanulna és nem érezné a könyv tömegét!
    Fontos hogy a tartalom mellett legyen tömeg is!
  • Duncan Idaho
    Kérdés!

Mért van billentyűzet rajta?
    Miért nem jó a tudomisén hogyhívják toll?
    az az érintőbiz-basz?

Ha egy ilyennel jegyzetelni is lehetne bele na az sokkal hasznosabbá tenné!
  • Morden23
    Ebből két dolog tényleg jó:

"Az erdők is megmenekülnének, 1 rakás pénzed megmaradna,le lehet védeni ezeket jelszóval vagyis csak akkor olvashatod el ha 1-2 dolcsit leperkálsz, és így talán nem a kiadók, hanem a szerzők járnának jobban."

"Továbbmegyek, minden iskola /alsó,közép, felső oktatás/ a tananyagokat ilyen formába tegye közkinccsé, vagy nagyon olcsón! Természetesen mellé támogatott PC-ket vagy hordozható akármiket is lehetne árulni."

Főleg a második.
    Ettől függetlenül az "olvasás" élménye akkor is a könyvekhez húzza az embert, nem az e-cuccok felé. Legalábbis a magam nevében nyilatkozva biztosan. Arról nem is beszélve, hogy egy könyvben nemigen merül le az elem.

Ellenben az oktatási anyagok e-docba történő kiadása igencsak időszerű lenne, és nagyon meg is érné.

• galedki
    50 év alatt elévül a nyomtatott mű tulajdonjoga asszem, vagy az örökösök tünnek el. ott a MEK, tele Rejtővel... pdf nyílegyenest. mondjuk, valamivel 4,000 kötet alatt summa, és abban minden benne van. olvasóm viszont még nincs, és ilyen áron nem is lesz, punktum.
  • roliika
    Az erdők is megmenekülnének, 1 rakás pénzed megmaradna,le lehet védeni ezeket jelszóval vagyis csak akkor olvashatod el ha 1-2 dolcsit leperkálsz, és így talán nem a kiadók, hanem a szerzők járnának jobban.

Rengeteg e-bookom van nagy részük nem ütközik szerzői jogi akadályokba, mivel a szerők ingyenessé tették.

Szerintem tök jó dolog, csak nem ezeket a kimondottan e-book ra kifejlesztett készülékeket kéne favorizálni, hanem minden olyan eszközre kéne készíteni PDF vagy .DOC olvasó progit ami erre technikailag képes lehet. Pl a mobil telók nagyrésze ma már ilyen.

De akinek van PDA-ja vagy egyéb más kijelzős pár MHz-es procis javas vagy oprendszeres izékéje az is tudná használni, mindenféle plusz költség nélkül.

Továbbmegyek, minden iskola /alsó,közép, felső oktatás/ a tananyagokat ilyen formába tegye közkinccsé, vagy nagyon olcsón! Természetesen mellé támogatott PC-ket vagy hordozható akármiket is lehetne árulni.

Mindenki jól járna, kivéve a nyomdaipar. Nálunk a Pécsi Tudományegyetemen a diákok ingyen juthatnak hozzá ilyen formában a tananyaghoz /legalábbis a levelezősök/. Nagyon jó módszer szerintem.
  • roliika
    Tök igazad van, nekem is van sook sook kiolvasott jó vastag könyvem, ámde ezek soook sook pénzbe kerülnek. :( Így sokkal olcsóbbá lehetne tenni a műfajt! :)
  • cateran
    Hat nem tudom:S Nekem utolerhetelen elmeny egy konyvet kezbe fogni,lapozgatni, esetleg ha friss, erezni a nyomdafesteket vagy egyszeruen a konyv "illatat"....Persze, lehet hogy maradi vagyok:)
  • roliika
    No nekem csak 1 olyan progi kéne ami java alapú és tud PDF-et olvasni motorola V360-as telón :) Képek nem kellenek bele csak szöveg.
  • Sir Quno Jedi
    Azért 6-7 év kellett az e-tintának is a kommon piacra kerülésig és ki tudja mi lesz még...
  • Sir Quno Jedi
    Ez más mint a laptopok. Gépen hosszadalmas doksikat olvasni, nem éppen élmény a háttérvilágítás miatt. Ennek nincs önfénye, így valóban hasonlóan olvasható, mint egy könyv. Világosban és ellenfényben is jó és nem fárasztja úgy a szemet.
  • echo
    Tök fura hogy csak egy oldal látszik egyszerre. Egyébként szerintem elég nagy mértékben egyszerüsítheti az életet: nem lesz szükség a könyves polcokra és a rengetek helyet foglaló könyvekre.
  • Szefmester
    én inkább e-paper alapú e-book-ot vennék.. azt még össze is lehet tekerni..
  • HUmanEmber41st
    A 100$ laptopnak is hasonló méretű képernyője van, ha már végre kapható lenne, azonnal átmásolnám rá a "könyvtáramat", melyek természetesen a lakásomban megtalálható könyvek bescannelt változatai !! :)
  • Sir Quno Jedi
    Nekem az nem tetszik, hogy fekete-fehér. Pedig ha színes lenne, király lenne a nem ff comic book-okat olvasgatni rajta! A papír verzió nehézkes, sok helyet foglal és sérülékeny, könnyen tönkremegy. Ha ehhez hangot is adnak, mint anno a cdromix próbálkozások, profi szinkronszínészekkel, az a kánaán!
  • QuippeR
    "Van egy kis progi, amivel a PDF néhány megszorítását (nyomtathatóság, szöveg kijelölése-másolása) egy szempillantás alatt fel lehet oldani :)"

nem ilyesmire gondoltam. egy normál olvasáskor láthatatlan layer van a könyv összes oldala fölött, ami nyomtatáskor fekete szövegként jelenik meg, ezzel elrejtve a mögé rejtett szöveget. de ettől még priviben jöhet link. :P
  • Indigo
    Van egy kis progi, amivel a PDF néhány megszorítását (nyomtathatóság, szöveg kijelölése-másolása) egy szempillantás alatt fel lehet oldani :)

Én úgyis megvárom, amíg megjelennek az alternatív e-book olvasók, amiknél majd nem lesz semmilyen korlátozás, és az összes forműtumot olvassák majd. Ja, és jóval olcsóbban lesznek, mint a "nagyok" készülékei. Mp3 lejűtszóknál is ugyanez volt a trend.

De addig is maradok az antikváriumnál :)
  • mikloss
    Nem rossz kis cucc de 70e-et nem adnék érte.
  • QuippeR
    jó a Sony gépezete, de két probléma van vele:
    1) pdf-et és egyéb formátumokat csak úgy lehet rajta olvasni, ha átkonvertálod a saját formátumára, amiről nincs sok információ. van nekem olyan pdf-em, amivel annyit trükköztek hogy se nyomtatni, se konvertálni nem lehet, ezt 100% hogy nem kezeli jól.
    2) az ára. ez a gép maximum fele ennyit ér... de persze az ár idővel csökken majd.

Sony Reader