Specker Balázs

Megújul a Microsoft gyermekfelügyeleti eszköze

A hét közepén - a tervezettnél valamivel később - a Microsoft megjelentette a Windows XP alatt futó gyermekfelügyeleti eszközének legújabb próbaverzióját.

A Windows Live OneCare Family Safety néven futó alkalmazást arra tervezték, hogy a szülők elzárhassák az ártalmasnak tartott webes tartalmakat gyermekeik elől. "A gyermekbiztonság az egyik legégetőbb kérdése és csak még fontosabb lesz a MySpace és a hozzá hasonló közösségi oldalak térnyerésével. Felhasználóink elvárják tőlünk, hogy tegyünk valamit online biztonságuk érdekében" - vázolta a helyzetet Alan Packer a Microsoft egyik termékmenedzsere a CNet oldalán.

Klikk ide!A redmondi cég embere elmondta, hogy a OneCare Family Safety első verziója segítségével szűrhető lesz az online tartalom, és segítségével rövid felvilágosítást is kaphatnak a felhasználók az egyes weboldalakról. A végleges verzióban a szülők Windows Live Mail e-mail fiókjukból, illetve Windows Live Messenger üzenetküldő alkalmazásukból felügyelhetik, hogy kikkel lép kapcsolatba gyermekük a világhálón.

A Pew Internet & American Life Project felmérése szerint az netező tinédzserekkel bíró amerikai családoknak több mint a fele használ tartalomszűrő programokat; így több mint 12 millió ilyen alkalmazás teljesít szolgálatot az amerikai otthonokban.

A Microsofton kívül mások is felismerték már a piac lehetőségeit. A különböző internetszolgáltatók mellett többek között a SurfControl is kínál ilyen megoldásokat. A hírek szerint a szoftveróriás - a OneCare Family Safety-vel párhuzamosan - januárban megjelenő Windows Vista operációsrendszerébe is beleépít majd gyermekfelügyeleti lehetőséget.

Packer elmondta, hogy ezek a termékek jól kiegészítik majd egymást. A OneCare Family Safety olyan online szolgáltatást is tartalmaz, melynek előnyeit a Vistával is ki lehet majd használni. A szoftver egyelőre csak az USA-ban elérhető; az elkövetkező hetekben 16 nyelven, további 34 országban teszik hozzáférhetővé.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • wiezro #4
    undorítós és szánalmas... a gyerek is ember neki is joga van ahhoz, hogy olyan emberekkel és olyan oldalakkal lépjen kapcsolatba amit jónak lát

    a a szülő akar vmit, akkor nevelje úgy a gyereket, hogy az belássa azt amit rá akarnak erőszakolni... joga van az önállósághoz, önálló gondolatokhoz stb.... mondjuk itthon ezt nem látják be...

    de vhol ez a gyerek tisztelete, hogy átverem, vagy korrekt vagyok vele
  • Hegyikecske #3
    hmm nem egyszerűbb megmondani annak a szegény kölöknek, h van néhány ejnye-bejnyés oldal, olyanokra ne menj fel( vagy asszem van konkrétan erre a célra tervezett minimax böngésző is) mint h "Hátsó kapu"val kelljen megfigyelnie az embernek a saját gyerekét...
  • h4x0r #2
    Ezaz, alakítsunk ki a fiatalabbaknál egy egészséges paranoiát, hitessük el vele, hogy a szülei állandóan figyelik. Röhelyes.
  • htmm #1
    Ez azert nem gyermekfelugyelet, hanem tartalomszures. Akkor az ovonenit meg nevezzuk tuzfalnak az erthetoseg kedveert.