Figyelőnet

Google Map mobilon is

Valósidejű térképei mellé és forgalmi információt is kínál a Google legújabb mobilos szolgáltatásában. A Google Maps már mobilon is hódít.

Ingyenes szolgáltatással örvendezteti meg a Google azokat a mobiltelefon tulajdonosokat, akik kíváncsiak a legfrissebb forgalmi információkra, a nagyvárosi útfelújításokat és a forgalmi dugók éppen aktuális helyzetét is nyomon követhetik a felhasználók egy mobil webböngésző segítségével.

A Google Mobil Maps legújabb bétaváltozata már működik egy tucat telefonon, s jelenleg Amerikába hódít az autósok között. A használatához csak egy mobilböngészőre van szükség és megfelelő térerőre, ugyanis a szolgáltatás teljesen ingyenes. Természetesen a szolgáltatás igazán az újabb, nagykijelzős okos-telefonokon látványos, hiszen ezek felbontása és színmélysége adja a legjobb minőséget a térképek böngészéséhez. A működés végtelenül egyszerű, a jól járható utak zöld, a problémásabbak sárga, míg a forgalmi dugók piros színnel jelzik, az általunk megcélzott útvonal terheltségét.

Ha az aktuális forgalmi információkra nem vagyunk kíváncsiak, csupán egy utcát keresünk, az alapinformációkat egy gombnyomással visszaállíthatjuk, így jól használható térképként használhatjuk az adatbázist. A hagyományos várostérképek mellett a Google Mobil Map a látványos műholdképes térképi megjelenést is támogatja.

Eddig a jó hír, hiszen nagyszerű navigációs eszközzel gazdagodott a mobil internethasználók tábora, de bizonnyal nem fognak örülni az új szolgáltatásnak a vezetés közbeni mobilhasználat ellenzői. Azt már több tanulmány feszegette az utóbbi hónapokban, hogy veszélyesebb vezetés közben mobilozni, mint egy kevés alkoholt meginni. Sőt a kutatók úgy találták, hogy még a kihangosító használata közben is olyan szinten elvonódik a figyelmünk, amely könnyen balesethez vezethet. A Google Mobil Maps főként azért veszélyes, mert jelenleg még a felhasználónak kell a kurzor nyilakkal a térképet görgetni, amely vezetés közben szinte megoldhatatlan.

Mostani béta állapotában a Google szolgáltatása egyelőre nem fenyegeti a megszokott autós GPS rendszerek piacát, ugyanis a Mobil Maps nem használja a GPS előnyeit, és lehetőségeit. A közeli jövőben azonban valószínűleg ez a folyamatos helymeghatározó funkció is alapértelmezésű része lesz a Google mobil autós térképének. A Google új fejlesztése ennek ellenére már most is egy hasznos szolgáltatás, hiszen segíthet az autósoknak gyorsabban elérni céljukat. A későbbi fejlesztések pedig teljes funkcionalitású beépített autósatlasszá változtathatják, a jelenlegi kihajtható papír-várostérképek digitális alternatíváját.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)