Specker Balázs

Vezetéknélküli memória a HP-tól

A Memory Spot a tárolt információk vezetéknélküli leolvasásához használt RFID-chipekhez hasonlóan működik, bár jónéhány alapvető különbség felfedezhető a két technológia között.

A Hewlett-Packard kutató kifejlesztettek egy rizsszem-méretű memóriachipet, amely vezetéknélküli hálózati kommunikációra képes. A Memory Spot névre hallgató chip 256 kilobittől 4 megabites kapacitással kerül majd a piacra és akár 10 Mbps gyorsasággal is képes lesz az adatok továbbítására - áll a gyártó sajtóközleményében. A HP úgy véli, ez a tárolókapacitás elég lesz rövid videoklippek, digitális fényképek és tucatnyi szöveges oldal tárolására. A gyártó azt is elárulta, hogy a chipnek nem lesz szüksége akkumulátorra sem.

Az új memória indukciós csatolást használ, amely lehetővé teszi, hogy az egyik részegységről a másikra egy elektromágneses mezőn át jusson el az áram. A Memory Spot esetében ezt a forrást a memória olvasását-írását végző eszköz szolgáltatja majd. Az MS-chip a legkülönbözőbb eszközökkel - köztük különlegesen felszerelt mobiltelefonokkal és PDA-kal - lesz használható.

"A PDA remek leolvasóeszköz, mivel kijelzővel, valamint video és audio támogatással is bír, ám kétségtelenül a mobiltelefonok az optimális olvasók. Mindenki magánál hord egyet, ráadásul videó és hang lejátszására is alkalmas" - fejtette ki Howard Taub, a HP Laboratories vezető-alelnöke a PC Magazine oldalán. Az új chipek felhasználási területe is széles skálán mozog, legyen szó egy szöveges dokumentum nagyobb méretű mellékletéről vagy egy nagyobb felbontású fotóról - írja a CIO. Azonban vannak hátrányok is, az egyik ilyen a hatótávolság. Az RFID-chipekről az adatok viszonylag nagy távolságokról is leolvashatóak, míg a HP által kifejlesztett memória típust igen közel kell helyezni, hogy az adatforgalom megvalósulhasson.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Tiberius B #4
    Ez tök jó. Bár nekem kicsit kevésnek tűnik a kapacitása.
  • Darth Sith #3
    nah ez tetszik. Mikor jön hozzánk és mennyiért? :)
  • noss #2
    ez érdekes!
  • Tetsuo #1
    Végre vmi