Gyurkity Péter

Németország­gal bővül az AMD-Intel per

Az AMD jelezte, hogy Németországban is eljárást kezdeményez, hogy bebizonyítsa vetélytársa versenyellenes praktikáit. A kisebbik gyártó emellett kétségbe vonta a Conroe chipek fogyasztásbeli előnyét.

A gyártó szóvivője egy interjúban erősítette meg, hogy írásos bizonyítékokkal rendelkeznek, amelyek igazolják a Financial Times által korábban megszellőztetett vádakat. Ezekben versenyellenes magatartásról esett szó, egészen pontosan arról, hogy az Intel megállapodott a Metro többségi tulajdonában lévő Media Saturn Holding és Media Markt üzletláncokkal riválisa termékeinek mellőzéséről. Ezzel - mint korábban az Egyesült Államokban és Japánban - fenntartotta korábban megszerzett előnyét, amit viszont az AMD egyre jobban szeretne kikezdeni.

A kisebbik processzorgyártó elsősorban azt sérelmezi, hogy a németországi Media Saturn üzletekben egyetlen saját termékük sem kapható. "A legnagyobb baj, hogy a vásárlók nem is tudnak a színfalak mögött megkötött egyezségekről, amelyek megtagadják tőlük a választás jogát" - vélte Michael Silverman, az AMD szóvivője. Állítása szerint bizonyítékkal rendelkeznek, amelyek igazolják, hogy az említett üzletlánc dollármilliókhoz jutott különböző kedvezmények formájában. Az Intel természetesen továbbra is tagadja, hogy bármi törvénybe ütközőt követtek volna el, és a chipóriás ismételten elkötelezte magát a tiszta verseny mellett.

A hónap elején a Szövetségi Kartellügyi Hivatal jelezte, hogy nem indítanak eljárást az ügyben, és azt is cáfolták, hogy birtokukban lennének a gazdasági lap által említett dokumentumok. A jelek szerint most mégis kénytelenek lesznek megindítani a vizsgálatot, hiszen az AMD nem fogja annyiban hagyni - még akkor sem, ha ehhez hasonló "perdöntő" bizonyítékokkal már a korábban indult ügyekben is előhozakodtak.

Nemcsak jogi úton vonják azonban kétségbe az Intel állításait: a napokban napvilágot látott tesztek többé-kevésbé igazolták a vadonatúj Conroe magos chipek erejét és kedvező fogyasztását, ám az AMD máris ráakadt egy apró problémára. Állításuk szerint az Intel nagyvonalúan megfeledkezett arról a tényről, hogy a két cég eltérő TDP-értékekkel számol, így kétségbe vonható a tesztek során emlegetett összehasonlítás, miszerint az Athlon 64 FX-62 125 wattot igényel, míg az Intel Core 2 Extreme 75 wattal is beéri. Előbbinél ugyanis a maximum, utóbbinál pedig a jellemző (tipikus) TDP-t adják meg, ráadásul a TDP igazából nem is a fogyasztást, hanem a hőleadást hivatott jelezni.

Ezt eredetileg a hűtőventilátorok tervezőinek szánták, jelezvén, hogy milyen igényű processzorokhoz kell elkészíteniük termékeiket. David Schwarzbach, az Athlon 64 X2 chipekért felelős termékmenedzser úgy fogalmazott, hogy a Conroe processzorokkal az Intel csökkentette lemaradását, ám nem sikerült visszaelőznie vetélytársát. Érdekes állítás, főleg ha a világhálón már lépten-nyomon felbukkanó tesztekre vetünk egy pillantást: ezek szerint a Conroe igencsak feladja a leckét az Athlon 64 családnak, és megjelenésükkel olyan árversenybe kényszeríthetik az AMD-t, amit a kisebb gyártó nem fog egykönnyen átvészelni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • arty #14
    látod, hiába gyártanak jobbat, sok cég (pl MM) egyszerüen nem forgalmazza termékeiket ... innentől pedig a fogyasztóhoz NEM jut(ott) el a jobb termékük, azaz nem értek el vele semmit ...

    két tényt azonban nem hagyhat figyelmen kívül az amd:
    - a conroe jelenleg jobb
    - mire a perekből lesz is valami, már nem az ő termékeiket fogják keresni, hiszen az intel jelenleg jobb (és még olcsóbb is)

    ébresztő AMD!!! :)
  • r4pt0r #13
    Pontositanék, már nem jobb :D
  • sathinel #12
    Előrre összerakott gépet az vesz akinek amúgy sem fontos hogy mi van benne mert nem ismeri a gépeket. Na ezeket lehet megszívatni) de aki gamézik az mindíg a legjobbat akarja. Érdekes hogy szinte minden gémer haver AMD-t vesz) az meg hogy sok országban perlik mégiscsak jelent valamit(+ el is marasztalták az intelt pl. japán)
    És ha csak tizede igaz amit állít az AMD akkor évekig azért nem tudott megerősödni, mert az intel náci módszerekkel terjeszkedett. Így könnyű előrre tervezni ha lebundázod jópár országban hogy csak tőled vegyenek. És még így is jobb az AMD))))))
  • vice #11
    "A processzorok 70-80%-át előre gyártott összeszerelt gépekbe szánják(irodai gépek szerverek és akár még a laptopok is ide sorolhatók), ez az a piac ahol az Intel tisztességtelenelőnyre tett szert, az otthoni felhasználók nem sok vizet zavarnak."

    Szerinted az otthoni felhasználók hány százaléka vesz előre gyártott gépet? Megsúgom: sok. :)
  • Darth Sith #10
    "Az AMD jelezte, hogy Németországban is eljárást kezdeményez, hogy bebizonyítsa vetélytársa versenyellenes praktikáit. A kisebbik gyártó emellett kétségbe vonta a Conroe chipek fogyasztásbeli előnyét."
    Ha máshogy nem, perrel akar pénzhez jutni? Továbbá megcáfolja a tömérdeknyi teszt eredményét?
  • xen #9
    A processzorok 70-80%-át előre gyártott összeszerelt gépekbe szánják(irodai gépek szerverek és akár még a laptopok is ide sorolhatók), ez az a piac ahol az Intel tisztességtelenelőnyre tett szert, az otthoni felhasználók nem sok vizet zavarnak.
  • xen #8
    Az lehet, hogy jobb termékeket gyárt, de attól még nem nőttek az eladási adatok, pontosan a cikkben említett Inteles versenyellenes üzletpolitika miatt.
  • Caro #7
    Ja, csak a bevétel nagy részét nem éppen mi adjuk, hanem a céges megrendelések.
  • junior117 #6
    Aki procit akar venni az ugy is itt a forumon kezdi érdeklödést.Tök érdektelen mit hazudnak a gyártok a forumokon minden informácio elérhetö :)
  • dez #5
    És arra már gondoltatok, hogy ezt a lélegzetvételnyi időt arra akarta használni, hogy kicsit visszafogja (a perekkel) az őt eltaposni igyekvő Góliátot? Ha meg van bundázva a meccs, hiába vagy jó formában...