Specker Balázs

Politikai oldalt indított a Wikipedia alapítója

Jimmy "Jimbo" Wales, a Wikipedia alapítója a héten egy új oldal elindulásáról adott hírt, amely többek között olyan égető politikai-társadalmi kérdéseket feszeget majd, mint a melegek közti házasság, vagy éppen a környezetvédelem problémája.

A politika azon megszállottjai, akiknek étvágyát nem elégítik ki a hagyományos, ilyen témájú oldalak, most már a web 2.0 Campaigns Wikia honlapján is csemegézhetnek a számukra érdekes témákból. A Wikipediához vagy a Wiktionaryhoz hasonlóan az új családtag is szerkeszthető, ehhez mindössze egy ingyenes regisztráción kell átesni.

A Campaign Wikia július 4-i időzítése természetesen nem véletlen. A Függetlenség Napján, nyílt levéllel fordultak a politikai blogtársadalomhoz. Wales úgy nyilatkozott, hogy azokat a különböző politikai nézőpontot képviselő felhasználókat kívánják megcélozni, akik otthonuknak tekintik az internetet.

Amióta Howard Dean óriási meglepetést okozó internetes politikai kampányával erősített a 2004-es elnökválasztáson, igencsak felértékelődött a világháló politikában betöltött szerepe és hatása. Wales reméli, hogy amennyiben vállalkozása befut, akkor elsődleges információs forrásként szolgálhat a szavazóknak az aktuális eseményekről és az éppen napirenden lévő problémákról.

Habár a blogos társadalmat sokak alapvetően a liberális erők táptalajának érzik, Wales elsődleges célja egy politikailag független oldal megalkotása volt - írja a ZDNet. "Bárki légy és bármi is legyen a meggyőződésed, megoszthatod velem; leghőbb vágyam, hogy a most induló folyamat inkább lényegi mondanivalóról és igazi gondolatokról mintsem a stílusról vagy az imázsról szóljon" - foglalta össze koncepcióját a Wikipedia alapítója.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Unas #7
    Tényleg jó lenne, ha csak az értelmes emberek használnák az internetet!
  • Morden23 #6
    Ha akarnak, miért ne házasodhatnak?
  • insomniac #5
    melegek házassága? nemár. miért nem zárják már le ezt mindenhol.. ez olyan mintha a disznóolban dugó malacokat adnánk össze.
  • quentit #4
    Link??? Hol van ez az új oldal???
  • Morden23 #3
    Nagyon is jó dolog, amit a koma csinál. Nemcsak hasznos, hanem tényleg jó dolog.
  • mezeimodell #2
    Na majd nagyon néz, ha ezt is szétspammolják, mint néha wikpédiáját. Faxomat fog ez független maradni.
  • roliika #1