MTI

Egy informatikus figyelmeztetett a londoni merénylőkre

Megpróbálta még idejében felhívni a brit rendőrség figyelmét a tavaly júliusi londoni robbantásos merényletek két elkövetőjére egy számítógépes szakember, aki elektronikus levelek kódolásában és nyugatellenes érzelmeket szító DVD-k előállításában segédkezett iszlám radikálisoknak.

Az illető, Martin Gilbertson a The Guardian című napilapban közölt nyilatkozatában elmondta, hogy annak idején az észak-angliai West Yorkshire grófságbeli Beestonban egy olyan mulatságon mutatták be Mohammad Sidique Khannak és Sehzad Tanweernek, amelyen a 2001. szeptember 11-i egyesült államokbeli terrorcselekményeket ünnepelték meg. Khan és Tanweer két másik társával tavaly július 7-én öngyilkos robbantásos merényletet követett el a londoni metróban, illetve egy autóbuszon, ötvenkét ember életét oltva ki.

Gilbertson elmondta, hogy számítógépes tudását áruba bocsátva egy helyi iszlám könyvesboltban és ifjúsági központban érdekelt személyeknek segédkezett nyugatellenes érzelmekre uszító DVD-k előállításában. A maga körül látottak, hallottak undort és rémületet keltettek benne, de ellenszenvét kezdetben leplezte; 2003 októberére azonban olyannyira megerősödött aggodalma, hogy a helyi rendőrséghez fordult, és kérte a felvételek a továbbítását a terrorelhárító erőkhöz.

Gilbertsont a rendőrség az anyag postázására kérte, amit a férfi elmondása szerint meg is tett. Hozzátette, hogy a felvételekhez általa gyanúsnak vélt személyek neveit is csatolta, köztük Khanét és Tanweerét.

West Yorkshire rendőrsége szombaton nem kommentálta Gilbertson állításait és a merényletek ügyében nyomozó londoni rendőrséghez irányította a telefonon érdeklődő újságírókat; a londoni rendőrök viszont az észak-angliai grófság rendőrségét ajánlották a figyelmükbe.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • irkab1rka #3
    Úgy mondod, mintha mi (én, te, meg a többiek) biztonságban lennénk, hogy nálunk nem történhet robbantásos merénylet.
    Nyisd ki a történelem könyvet, és keress rá az újságos archivumokban.
    Egyszer egy reptérre tartó kisbuszt robbantottak fel, egyszer egy kispolskit, és ha jól emléxem akkor csak a hülyegyerekek nem hallottak Matuska Szilveszterről.

    Szóval ne csinálj úgy, mintha te védett lennél :)
  • Garfield #2
    Utólag könnyű okosnak lenni...
  • JZO #1
    Hibáztak. Most pedig megy az egymásra mutogatás.