Berta Sándor

Könnyebb lehet a programok közötti adatcsere

Három konszern a jövőben a nyíltan hozzáférhető adatokra építene.

Az SAP, a Microsoft és az Adobe az Ignite nevű konferencián bejelentette, hogy közös adatmodell segítségével akarja megkönnyíteni a különböző alkalmazások közötti adatcserét. A társaságok közös ügyfelei az úgynevezett Nyílt Adat Kezdeményezés keretében egyszerűen kapcsolhatják össze az információkat. Az eseményen jelen volt Shantanu Narayen, az Adobe; Satya Nadella, a Microsoft és Bill McDermott, az SAP vezérigazgatója.

A létrehozandó új adatmodell lehetővé fogja tenni egy adattároló alkalmazását a Microsoft Azure nevű felhőkörnyezeti részlegén keresztül. Számos vállalat, köztük a Coca-Cola, az Unilever és a Wal-Mart máris jelezte az érdeklődését az új platform iránt. A három óriáscég elsősorban az úgynevezett adatsilók - vagyis az alig vagy egyáltalán fel nem használt információkat tároló rendszerek - ellen hirdetne harcot és lehetővé tenné az ügyfelek számára az előrelépést.

Az SAP, a Microsoft és az Adobe rámutatott, hogy számos fontos ügyfélinformáció is külső adatsilókban található, ez pedig korlátozza a piaci szereplők azon képességét, hogy megteremtsék a megfelelő kapcsolatokat, összegyűjtsék a bennük lévő tudást és végső soron több dolgot nyerjenek ki a saját adataikból az ügyfelek jobb kiszolgálása érdekében. Amennyiben sikerült megvalósítani az elképzeléseket, akkor az megkönnyítené a a mesterséges intelligencia és adatok valós idejű elemzésének a használatát.

Alex Atzberger, az SAP menedzsere hangsúlyozta, hogy a Nyílt Adat Kezdeményezés nyitott további tagok számára. Aki tartja magát az irányelvekhez, az csatlakozhat. Érdekesség, hogy a Microsoft már a második hasonló projektben vesz részt, hiszen a Data Transfer Project keretében a közösségi oldalak közötti adatmegosztáson dolgozik, abban a kezdeményezésben a társaság felsorakozott a Facebook, a Google és a Twitter mellé. A techóriások célja, hogy könnyebbé tegyék a felhasználók számára az adataik és a profiljaik átvitelét más platformokra.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!