Gyurkity Péter

Régi-új üzemet épít az AMD

A processzorgyártó nem sokáig tétlenkedett második drezdai üzemének beindítását követően. Németországi központjuk további fejlesztésére 2,5 milliárd dollárt fordítanak, a régi gyártósort teljesen felújítják.

A Fab 30 és Fab 36 helyzetéről legutóbb a hónap elején számoltunk be. Akkor Hans Deppe a gyártó német részlegének igazgatója elmondta, hogy jól halad a generációváltás, és az új üzem az AMD legnagyobb fegyvere lesz az elkövetkező 5-6 évben. A több éves építési és kibővítési projekt lezárultával azonban máris hozzákezdtek a következő lépés megvalósításához, amelynek keretében kistestvér teljes felújítását végzik majd el.

A vállalat közleményben jelentette be, hogy az elkövetkezendő időszakban 2,5 milliárd dollárt fordítanak a régebbi üzem renoválására, illetve mindkét gyártósor kibővítésére. A jelenleg még 200 milliméteres waferekkel dolgozó Fab 30 az új 300 milliméteres példányokra áll át, és nevét is Fab 38-ra változtatja. A második üzem ezzel egy időben újabb injekciót kap, hogy teljesíthesse a tervben előírt mutatóknak, és gyors ütemben növelje kapacitását. Az AMD a jelek szerint processzoráradatra készül, és végképp szeretné bepótolni eddigi nagy hiányosságát, amelyet éppen a gyártókapacitás szűkössége okozott.


A nagy váltás 2007 végére következhet be: ekkorra leállnak a 200 milliméteres ostyák alkalmazásával, a vadonatúj Fab 38 pedig megkezdi a 65 nanométeres csíkszélességgel készülő processzorok gyártását. A cél a havi 45 ezer darab 300 milliméteres wafer előállítása, ezt a tervek szerint egy évre rá, 2008 utolsó hónapjaira érhetik el. A bővítés természetesen új munkahelyeket is jelent: három év alatt 420 új dolgozóra tartanak majd igényt. A fejlesztés finanszírozásáról nem árultak el bővebb információt, de elemzői számítások szerint a vállalatnak mintegy 2,6 milliárd dollár áll rendelkezésre készpénzben, valamint rövid távú befektetések révén.

Az AMD-nek tehát két éve van a nagy ugrás előkészítésére és lebonyolítására. Addig a most megjelent Socket AM2 foglalatú chipek tartják majd a frontot, amelyek előbb 90, majd 65 nanométeren veszik fel a versenyt az Intel fejlesztéseivel.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • lindemann #14
    Tök mind1 hogy hol van, nézzétek meg a környéket, kis házak szép táj, mellesleg miért lenne betonnal leöntve? ez nem egy városi hústermelő üzem, vagy egy 50-es évekbeli nagy gyár :) Modern, szép, általában azért az ilyen vállalatok igy szokták. nézzétek meg kamarerdönél milyen szép lett a shark-park :)
  • troc #13
    miért csodálkoztok, hogy így néz ki? németek... :)
  • Morden23 #12
    Nem minden gyárnak kell úgy kinéznie, mint egy putri. Gondold meg, ezek a szarok elég sokat vannak rivaldafényben, muszáj nekik emberien kinézniük, mert orrbaszájba vannak fotózva.
  • GABOR16 #11
    Valóban jó dolog, csak eddig még nem gondoltam bele egy gyárnak sem abba a tulajdonságába, hogy vajon hogynéz ki a környéke
  • Morden23 #10
    Így igaz, de jó dolog, ha meg van csinálva.
  • vaaa #9
    a fű és a környezet jelenti a legkisebb költséget szvsz :D
  • Morden23 #8
    Van pénz új épületszárnyra, akkor legyen fűre, meg flancolásra is. Nagyon helyes.

    Mit gondolsz, milyen cégimage lenne, ha úgy nézne ki a terep, mint egy thaiföldi kikötő? Olyan helyre sem dolgozni, sem üzletet kötni, sem "inspect"-elni nem szeret járni az ember.
  • tehen_m #7
    Miért mit gondoltál?
    Bellül tökéletesen tiszta az egész, akkor kívűl igénytelen?
  • HUmanEmber41st #6
    LOL... ilyen kis chipeknek ekkora gyárat :) :)
  • GABOR16 #5
    A szép gyep engem meglepett, nem hittem volna, hogy egy nagy válalat ennyit ad a külsőre.
    Azthittem valami betonpark féleséggel van körbevonva, nem pedig organikus elemekkel.
    Így biztos kellemesebb ott dolgozni...
    De az tény, hogy jónagy épületegyüttes.