MTI

Csehországból Dorogra telepíti a gyártást a Sanyo

Cseh alvállalkozójától dorogi gyárába költözteti át a háztartási és barkácsgépek akkumulátorainak gyártását a Sanyo.

Az átszervezés új munkahelyeket nem teremt, mivel korábban több termék gyártósorait Kínába költöztették - tájékoztatta a gyár személyzeti vezetője az MTI-t. "Az akkumulátorgyártás korábban teljes kapacitással működött. A lítium-ion telepek előállításának Kínába telepítésével felszabaduló helyre hozzuk át a kisgépek akkumulátorainak gyártását. A Sanyo ezzel kivonul a csehországi vállalkozásból" - mondta Kalocsai Péter, hozzátéve: a most megkezdett folyamat 2007 márciusáig tart.

A Sanyo közben fokozatosan fejleszti az irodai légkondicionálók gyártását dorogi üzemében. Az év végére 60 főt foglalkoztatnak ebben a részlegben, majd 2007 első negyedévében beindul a sorozatgyártás. A létszám jövőre eléri a 200 főt, a teljes kapacitás elérését 2008 végére tervezik, 300-350 fős létszámmal.

A Sanyo mintegy 1400 embernek biztosít munkát Magyarországon, közülük 1200-an újratölthető akkumulátorokat gyártanak, több mint százféle terméket. A munkavállalók közel fele szlovák állampolgár. Az év elején, a gyártósorok Kínába költözése 181 ember munkahelyét érintette. Akkor a szakszervezet plusz egyhavi bért harcolt ki azoknak, akik az átszervezés miatt kiléptek a cégtől. "Az akció növelte az érdekvédelem népszerűségét, a szakszervezet létszáma 85-ről 340 főre nőtt" - mondta a személyzeti vezető.

A Sanyo jelentős bővülés előtt álló üzletága a napelemgyártás. A cég 2008-ra egymilliárd forintos beruházással a termelés megduplázását tervezi. "A jelenlegi 50 megawattról százra növelt termeléssel a Sanyo csoport legnagyobb napelemgyártó vállalata működik majd Dorogon" - mondta Kalocsai Péter. A napelemgyártás első üteme mintegy 2,7 milliárd forintba került, az üzemben jelenleg évi 240 ezer napelem készül. A termékek nagy részét Németországban, Spanyolországban, Olaszországban, valamint a skandináv államokban adják el.

A Sanyo Hungary Kft. 2000-ben kezdte meg a mobiltelefon akkumulátorok összeszerelését a Dorogi Ipari Parkban. A vállalat honlapjának adatai szerint a 36 millió eurós alaptőkével létrehozott cég 2004-ig 85 millió eurós befektetést végzett. A cég árbevétele 2005-ben elérte a 94 milliárd forintot. Ezen belül a napelemgyártó üzletág forgalma közel 23 milliárd forintot tett ki, az idén pedig 40 milliárdos bevételt várnak a napelemek értékesítéséből.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • AgentKis #1
    Napelem reklám is kellene a sok mosópor, tampon és fogkefe mellé...