Napi Online

Eltitkolta tényleges veszteségét a Sanyo?

A Sanyo japán elektronikai vállalat részvényárfolyama 29 százalékkal esett pénteken a tokiói tőzsdén, miután a japán értékpapír-piaci felügyelet vizsgálatot indított a társaság számvitelét illetően.

A Sanyo illetékese kifejtette, hogy a vállalat minden szükséges információval ellátja a hatóságokat, de egyéb részleteket nem árult el. Lapértesülések szerint a felügyelet a Sanyo leányvállalatainál keletkezett veszteségek korábbi leírásával kapcsolatban kutakodik, a 2004 márciusában végződő üzleti évben ugyanis a vállalat a várt 190 milliárd jen (1,6 milliárd dollár) helyett mindössze 50 milliárd jen veszteséget könyvelt el. Ebben az évben a Sanyo szolid nyereséget mutatott ki, de amennyiben teljesen elszámolja a leányok veszteségeit, akkor bőven mínuszba csúszott volna a cég eredménye.

A részvényárfolyam esését elsősorban a felügyeleti vizsgálat okozta, de a Sanyo eredményei amúgy sem túl biztatóak. A japán társaság a prognózisok szerint ebben az üzleti évben is veszteséges lesz, ami azt jelentené, hogy három egymást követő évben nem sikerült pozitív eredményt produkálnia. Ennek oka, hogy sem a cég digitális kamerái, sem mobiltelefonjai nem fogynak megfelelően, ráadásul a jelentős leépítések és gyárbezárások is erősen megterhelik a vállalati költségvetést.

Tavaly három bank - az egyesült államokbeli Goldman Sachs, illetve a japán Daiwa és a Sumitomo Mitsui - 300 milliárd jent fektettek a Sanyóba, így gyakorlatilag átvették a vállalatvezetést is, a mostani vizsgálat azonban veszélybe sodorhatja a társaság felfuttatását célzó program végrehajtását.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • HJPOWER #1
    VÁÁÁÁÁÁ! Most mi lesz? :D