SG.hu

6 milliárd Ft kárt okozott 2005-ben a filmkalózkodás

A filmkalózkodás egyre drasztikusabb méreteket ölt Magyarországon. A hivatalos felmérésekből kiderül, hogy a hazai filmkalózkodás súlyos gazdasági, erkölcsi, társadalmi és kulturális következményekkel jár. Magyarországon az elmúlt évben a filmes iparág mintegy 6 milliárd Ft forgalomtól esett el az illegális filmterjesztés miatt, más források szerint a hazai kalózkodás 102 millió dollár kárt okozott a filmiparnak. A rendőrség az esetek mindössze 10-15%-át deríti fel.

Hivatalos felmérések szerint egyre nagyobb károkat okoz Magyarországon a filmkalózkodás az illegális DVD-másolás és -terjesztés, valamint az illegális online fel- és letöltések következtében. A helyzet súlyosságát jól érzékelteti, hogy Magyarországon 10-ből 9 letöltés illegális, illetve 10 DVD-ből immáron 7 nem eredeti. 2005-ben a filmes szakma Magyarországon 6 milliárd Ft-tól esett el, ami a filmipar nettó 29 milliárd Ft-ra tehető forgalmának 20 %-át teszi ki. Az IIPA (International Intellectual Property Alliance) 2005-ös kiadványa még nagyobb kárt rögzít: szerintük a filmipar KERESKEDELMI szinten a magyarországi filmkalózkodás következtében 102 millió dollár veszteséget könyvelhet el (mely szám csak az amerikai filmeket tartalmazza.)

A filmes szakmának olyan súlyos károkat okoz a feketepiac, hogy a filmforgalmazók drasztikus lépésre kényszerülnek. 2005 végén bezárt a Universal Pictures magyarországi képviselete és több hazai forgalmazó is jelentős változtatáson gondolkodik annak érdekében, hogy ne legyen veszteséges a tevékenysége. A gazdasági és a piaci károk mellett a filmkalózkodás jelentős erkölcsi és kulturális károkat is okoz. Amint a filmkészítők kezéből kikerül az irányítás, már nem tudnak felelni a kiváló minőségért, hiszen a kalóz DVD-k legtöbbször meg sem közelítik az eredeti kiadványok minőségét. Felirat vagy szinkron nélkül, rossz képminőséggel, silány hanggal, az extrák mellőzésével stb. jelennek meg ezek a példányok, melyek a filmek és a filmkészítők rossz hírét terjesztik - jogtalanul.

A feketepiac megöli a filmet, hiszen a filmkészítés a legtőkeigényesebb kulturális műfaj. Az amúgy is szűk magyar piacon a hazai filmgyártás egyre inkább állami forrásokat kénytelen igénybe venni. Már nem csak a profitról kell a producernek és az alkotóknak lemondania, de az állami támogatások normatív (a mozinézők és az eladott DVD-k alapján számított) elosztása is illúzióvá válhat. Nem csoda, hogy Magyarországon is a profitot a világpiacon kitermelő amerikai film dominál (miközben az amerikai filmipar világméretű kára 5,9 milliárd dollár - forrás: IIPA), s a magyar filmek piaci részesedése még 2005-ben sem érte el a 10%-ot.

A kalóztevékenység számos kedvezőtlen hatással jár:
  • Az illegális termékek elveszik a piacot a jogtiszta termékek gyártói elől, ami számukra bevételkiesést jelent - ld. a magyar producerek és filmterjesztők is egyre kevesebb forrásból tudnak filmeket készíteni
  • A piac elvesztése vagy összezsugorodása folytán a jogtiszta termékek gyártóinál csökken a munkahelyek száma - a filmgyártást a munkaerő jelentős hányada volt kénytelen elhagyni az elmúlt években
  • Az állami költségvetés adóbevételektől esik el - az adóbevételek kiesése a magyar filmek gyártására fordítható éves költségvetési támogatást csökkenti
  • A jogérvényesítés költségei növekednek - és a hatóságokat és az igazságszolgáltatást megterheli az éves szinten 37 ezer fölött lévő ügyszám
  • A jó hírű termékek külföldi gyártója számára kevésbé vonzó befektetési telephely az az ország, ahol virágzik a kalóztermékek gyártása és gyenge a jogérvényesítés, ami hozzájárulhat a közvetlen külföldi tőkebefektetések csökkenéséhez - a digitális tartalomszolgáltatás (mozi, on-line, digitális tv stb.) fejlődése komoly veszélyben van
  • Kárt szenvedhet az eredeti termék "goodwill"-je - ami az alkotók és filmelőállítók közérzetén keresztül is visszahat az előbbi - gazdasági/befektetési - pontra.

    A magyarországi kalóztevékenység gazdasági, társadalmi, erkölcsi és kulturális hatásai ismeretében láthatjuk, hogy fontos feladat a szerzői jogi tudatosság eddig elhanyagolt területének előtérbe állítása.
  • Hozzászólások

    A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
    Bejelentkezéshez klikk ide
    (Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
    • klastrom #6
      Felirat vagy szinkron nélkül, rossz képminőséggel, silány hanggal, az extrák mellőzésével stb. jelennek meg...
      Ez baromság.Én csak olyat szedek amin van legalább Hunsub... hihihi
    • sokoo #5
      A zenék felvétele kazettára/CD-re SAJÁT CÉLRA legális, az üres adathordozó tatalmazza a jogdíjat. A rádiókban gyakrak vannak olyan műsorok, ahol a kívásgáműsort direkt úgy csinálják, hogy egyben fel lehessen venni a számot, nyilván nem illegálisan.

      Craesh-el egyetértek abban, hogy nagy hazugság mind letöltést warez hiányában vásárlásnak feltételezni, mert az emberek törtrésze venné meg az adott anyagot.

      A bevételkiesésről meg annyit, hogy az összes létező adathordozót busás nyereséggel + jogdíjjal árusítanak. Az internet sincs ingyen, és gyakorlatilag fingja nincs a jogvédőknek, hogy a letöltés valójában gerjeszti, vagy csökkenti a vásárlást. A kínálat a 20 évvel ezelőttinek a sokszorosa, a minőség ehhez képest a tört része. Ezen kellene elgondolkodni.

      Az üzleti modellek elavultak, a piacon fejetlen vagdalkozás, és kétes állítások propagandája folyik. Ez nem jó semmi másra, csak elriasztani a népet.
    • katarzis #4
      Hmm amit már leirtak sokan ebben a támakörben az hogy ezt a letöltéseket az internetet még nem tudják kontrollálni és mindent bevetnek ,hogy ez változzon,sajnos mi emberek ebben semmit sem tudunk tenni mert náluk a pénz a hatalom mi le vagyunk szarva olyan törvények fognak születni ami ezen szervezetk/kiadok érdekében áll.a számok amikkel mahinálnak meg természetesen nevetségesek....
    • craesh #3
      ha viszont a rádióról való másolás nem büntetendő akkor már kész is a baj. miért?

      - Warez kid haza meg 1000 CD-vel a hóna alatt, leül gépe elé, elinditja NETES rádió-hostját és játsza azokat a számokat amik neki megvannak mások számára
      - A több 1000 user rácsatlakozik, és elinditanak egy olyan progit hogy STREAM RECORDER, és már ugyanott vagyunk mint az analog rádios-kazettás másolásnál... ÉS ez jogilag ugyanott van.

      igy már is legális az idézöjeles "letöltés".... szevasztok
    • craesh #2
      mondok mást:

      - az hogy valaki letölt egy zene számot az illegális. aha...

      - és az ha valaki felvesz egy KAZETTÁRA egy zeneszámot amit a rádióban játszanak az nem az? ennyierövel minden rádiohallgatot is le lehetne csukni.
    • craesh #1
      hajh. hányszor kell még nekik elmondani :) remélem olvassa ezt a jogvédök közül is valaki.

      HA valaki letölt, az nem jelenti azt hogy meg is venné. Meglepödnének ha megkérdeznék a netes töltöket arrol, hogy ez miért van.
      Hogy miért? Mert igazából itt derül ki, hogy mennyire jo is egy film / zene. Letöltöd, megnézed jó-e, (90%-ukban szemét) törlöd, aztán jovan köszönjük. NEMHOGY MEGVENNI nem fogják az emberek azt a naponta kijövö amerikai szemétbe való filmeket amiket DVD-ken kiadnak, hanem MÉG LETÖLTENI SEM érdemes, annyira rosszak. Kár beléjük a sávszélsség...

      Ilyenek után ne gondolják már, hogy a letöltések száma egyenesen arányos a bevételük kiesésével... ebben kb annyi igazság van, mint amit Orbán összehordott itt 16 év alatt.