Specker Balázs

Online gyermekvédelmi alosztály a briteknél

Nagy Britanniában felállítottak az első rendőri egységet, melynek kizárólagos feladata a webes gyermekpornográfia üldözése lesz.

A központ sajtóközleménye szerint, a lépés mérföldkőnek tekinthető az online bűnüldözés történetében. Az új CEOP (Child Exploitation and Online Protection Centre, Online Gyermekvédelmi Központ) központ munkáját 100 rendőr, informatikus és gyermekjóléti szakember segíti majd. Az új szervezet Londonban üzemel majd, a Súlyos Szervezett Bűncselekmények Elleni Ügynökség (Serious Organised Crime Agency - SOCA) részeként.

"Először hozzák egy kalap alá az összes olyan szereplőt, aki segítséget nyújthat az ügyben" - fogalmazott John Carr, az NCH gyermekjótékonysági szervezet szaktanácsadója a BBC News oldalán. "Nemcsak a rendőrségről, a gyermekvédelmisekről és az internetes üzletágról van szó, hanem az adóhatóság, a pénzügyi szolgáltatások és a hitelkártya üzletág képviselőiről is. Mindannyiuk munkája létfontosságú lehet egy-egy eset szempontjából, ráadásul végre szó szerint egy tető alatt végezhetik a dolgukat. Reméljük ez a tény új erőt ad nekik munkájukhoz, és az egész ügy lendületet kap majd."

Az új stratégia szerint a rendőrök magukat gyermekeknek beállítva csalnák lépre a csetszobákba betévedő pedofíleket, és álweboldalakon keresztül jutnának hozzá a zaklatók hitelkártya-információihoz. Jim Gamble, a központ igazgatója elmondta, hogy egy kirendelt pénzügyi nyomozó egység fogja segíteni a rendőrség munkáját, akik a gyermekbántalmazásokat ábrázoló fotókból profitálókat veszik majd célba.

"Ugyanazokat az eljárásokat kívánjuk használni, amelyek a bűnüldözés többi területén -így a drogkereskedők utáni hajszákban is - már bevettnek számítanak. Azokra vadászunk, akik árucikként használják a képeket" - fejtette ki Gamble, majd hozzátette, hogy álca mögött tesznek ajánlatot a szóban forgó képek megvételére, ezután követik a pénz útját, majd lecsapnak a célpontok ingó és ingatlan értékeire. Lefoglalják az otthonukat, a kocsijukat és a bankkártyájukat, a befolyt pénzt pedig a további munka finanszírozására fordítják.

Az igazgató felhívta a figyelmet, hogy az emberek ne nyugtassák meg magukat azzal, hogy ők "csak megnézik" a képeket, és nem csinálnak semmi rosszat, hisz a képek iránti igény és azok áruba bocsátása táplálja a piacot. "Akik képeket nézegetnek, közvetve gyerekeket löknek a fotósok elé. A központ felismerte, hogy az online cselekményeknek offline következményei vannak" - emelte ki Gamble.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Mike #1
    sok pedo rendőr majd jelentkezik