Specker Balázs

Szigorúbb webfelügyelet az USA-ban

Alberto Gonzales amerikai főügyész új jogi szabályozás felállításán fáradozik a webes tartalmak ellenőrzésével kapcsolatban és szorosabb együttműködést javasol az internetszolgáltatókkal.

Gonzales olyan jogszabálycsomagot küldött a kongresszusnak, amelyben a szigorúbb büntetések mellett a szolgáltatóknak figyelniük kell majd előfizetőiket és jelentési kötelezettségük lenne, ha gyermekpornográfiával kapcsolatos visszaélésre bukkannak. Amennyiben ezt elmulasztják, az első szabálysértésért 150 ezer dollárt (körülbelül 30 millió forint), a továbbiakért pedig kétszer ekkora büntetést kell fizetniük.

A kezdeményezés várhatóan támogatásra talál majd a liberális polgári csoportok körében is, akik általában ellenzik ha a szolgáltatók felhatalmazást kapnak a személyes adatok illegális tartalmak utáni átvilágítására. "Nem túlzás, ha azt állítjuk, hogy egy valóságos járvány közepén vagyunk, ami a gyermeket szexuálisan kihasználó filmek és képek dömpingjét illeti. A veszély rémisztően valódi és rohamosan nő. Meg kell állítani" - fogalmazott a jogász a The Inquierer oldalán.

Gonzalez szerint minden ötödik internetező gyereket megpróbálták már lépre csalni. Egy friss felmérésre hivatkozva az ügyész azt állítja, hogy körülbelül 50 ezer ragadozó vár a világhálón arra, hogy bármikor lecsaphasson kiskorú áldozatára. A gond csak az, hogy a kormány már eddig is biztosított jogi keretet az ellenőrzésre, ám az érintettek nem igazán éltek a lehetőséggel.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • senoy #2
    Kezdetnek jo.De az biztos,hogy nem allnak meg itt.
    Kesobb jonnek majd p2p-t hasznalok,es igy tovabb.
  • combat #1
    Szokás szerint az elv jó, a megvalósítás viszont eléggé körülményes lesz. A visszaélés bizonyítása vagy bizonyíthatósága meglehetősen problémás. Inkább az összes erre utazó weblapot kéne törölni, a tulaj pedig felelősségre vonni a szolgáltatóval.
    Az otthon gép előtt gubbasztó emberek közül meglehetősen nehéz kiszűrni a pedofilokat. Pl. rakás teen-model oldal van, ami nem pornó, de aki pedofil az éppen erre is gerjedhet, spamban is jöhet a mail-címemre, stb...