Napi Online

Mindenütt emelkedőben a technológiai szektor

Elsősorban a kedvező céges beszámolók miatt erősödtek a tőzsdeindexek, bár az amerikai infláció és a magas olajár valamelyest visszafogta a hegymenetet.

A keddi amerikai száguldás nyomán jelentősen erősödött tegnap a japán börze irányadó indexe is. A Nikkei jó szereplésében fontos szerepet játszott a Kyocera és a Fujitsu, amelyek a Texas Instruments vártnál jobb negyedéves számai miatt tudtak komoly erősödést felmutatni. Emellett jó eredményekről számolt be az IBM és a Yahoo is, így a világban mindenütt emelkedőre kerültek a technológiai papírok.

A technológiai szektor egyik legkellemesebb meglepetését a Texas Instruments okozta, amelynek nettó profitja 42 százalékkal, 585 millió dollárra nőtt az első negyedévben. A mobilkészülékekben használt chipek előállításában világelső vállalat forgalma 23 százalékkal, 3,33 milliárd dollárra emelkedett. Nem tudott viszont a megnövekedett keresletből profitálni a világ második legnagyobb mobilkészülék-gyártója, az amerikai Motorola Inc., amelynek nyeresége csaknem negyedével bővülő eladások mellett 692 millió dollárról 686 millió dollárra esett.

Az első negyedévben 22 százalékkal, 1,71 milliárd dollárra növelte nettó nyereségét a világ legnagyobb számítástechnikai vállalata, az International Business Machines Corp. (IBM), az árbevétel azonban csaknem 10 százalékkal, 20,7 milliárd dollárra esett. Ez utóbbi főként azzal van összefüggésben, hogy az amerikai cég tavaly eladta személyiszámítógép-üzletágát a Lenovo Group Ltd. kínai vállalatnak. A profit növekedése az IBM szerint a költségek leszorításának, illetve a videojátékokhoz gyártott mikroprocesszorok iránti hatalmas érdeklődésnek a következménye. A kiadások csökkenése fájdalmas lépésekkel járt: a IBM tavaly 15 ezer munkavállalójától vált meg. Mindezeket látva a Deutsche Bank Securities elemzője vételre ajánlja a vállalat részvényeit. A forgalom egyébként ugyancsak jelentősen nőtt, 20,7 milliárd dollárról 22,9 milliárd dollárra emelkedett.

Az ágazat európai képviselői közül az Infineon és az STMicroelectronics mellett az ASML ért el komolyabb többletet. Az utóbbi társaság pedig nyereségcsökkenésről számolt be, ám a 400 millió euró értékű sajátrészvény-visszavásárlás miatt az árfolyama mégis jelentősen erősödött. Ezután a brókercégekhez került a labda: a CadburySchweppes közel két százalékkal drágult, miután az UBS felminősítette a társaság részvényét. A Credit Suisse ezzel párhuzamosan a Siemensnek adott jobb osztályzatot: az elemzők a német cég részvényeinek célárfolyamát a korábbi 78-ról 89 euróra emelték, s a papírra adott ajánlásukat semlegesről felülsúlyozásra módosították.

A világ tőzsdéin kialakult hangulatot a szerdai kereskedés első felében az határozta meg, hogy az előző nap kiadott Fed-jegyzőkönyv az amerikai kamatemelési ciklus végére engedett következtetni. A tegnap megjelent, a vártnál nagyobb amerikai maginflációs adat alapján viszont elemzők mégis inkább újabb szigorításra számítanak. Ez, illetve a 70 dollár fölötti olajár valamelyest visszafogta a remek cégeredmények miatt kialakult hegymenetet. Tegnap adta közre negyedéves beszámolóját például a Coca-Cola is, amely az első negyedévben 5,23 milliárd dollár árbevételt és 1,11 milliárd dollár eredmény ért el a bázisidőszakban feljegyzett 5,21, illetve 1 milliárd dollár után.

A nyereségbővülésnek köszönhetően a részvényenkénti eredmény 42 centről 47 centre emelkedett. Utóbbi éppen elmarad a Thomson First Call 48 centes eredményprognózisától, ám hogy a Coca-Cola-részvény mégis erősödött, az elsősorban annak köszönhető, hogy a vállalati tanács úgy döntött, 11 százalékkal növeli az osztalékot.

Szintén tegnap jelentett a Pfizer, a világ egyik legnagyobb gyógyszercége, és a vártnál valamivel jobb negyedévet zárt. A társaság a március végén zárult negyedévben 4,1 milliárd dolláros, 56 centes részvényenkénti eredményt produkált, ami jobb az elemzői várakozásoknál. A Thomson First Call prognosztái ugyanis 53 centes részvényenkénti eredményt vártak a tavalyi négycentes profit után. Az első negyedéves 12,66 milliárd dolláros árbevétel ugyanakkor elmaradt a bázisidőszakban feljegyzett 13,1 milliárd dollártól és a 12,94 milliárd dolláros előrejelzéstől is.

A dollár hullámvasúton töltötte a szerdai napot: az euróhoz mért kurzus a londoni nyitáskor 1,2350 körül járt, majd az amerikai inflációs adat miatt 1,23 alá kerül, később azonban az euró magára talált, és a jegyzés 1,23780-ig szaladt.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!