SG.hu

Megoldás a kábelezés problémáira

Az informatikával, azon belül is az informatikai központok kábelezésével foglalkozó szakemberek idejük java részét azzal töltik, hogy keresgélik a különböző, az aktuális összeköttetés létrehozásához szükséges kábelvégeket az informatikai rendező (rack) szekrények több száz, vagy akár több ezer lehetséges csatlakozása között. Ez a munka nem csak időt rabló, de a tévedés esélye is nagy. A most megrendezett SYSTIMAX iPatch konferencián bemutatott amerikai technológia átfogó reformot hajt végre a hálózati központok üzemeltetésében.

A kábelezési infrastruktúra alkotja a hálózatok "központi idegrendszerét", amelynek összetettségét is ennek megfelelően kell elképzelni. Amellett, hogy évente a felhasználói végpontok több mint 20 százalékát áthelyezik, módosítják, lebontják vagy bővítik, folyamatosan fejleszteni kell a megbízhatóságot, a sávszélesség elosztásának hatékonyságát és az átviteli képesség kihasználtságát is. Ezek a kihívások néha elképesztő káoszt jelentenek egy-egy kábelezési infrastruktúrában, és szakértő legyen a talpán, aki mindig minden kábelről tudja, hogy épp mit mivel kell összekötnie.

Az amerikai SYSTIMAX cég iPatch rendszere hardveres és szoftveres eszközök kombinációjaként a kommunikációs infrastruktúra valós idejű, könnyen áttekinthető felügyeletét teszi lehetővé réz és optikai kábelmegoldások esetén egyaránt. Nagy vonalakban a rendszer speciális rendezőkből, egy, a rackszekrényekben elhelyezkedő Rack Manager nevű felügyeleti és kommunikációs eszközből, valamint az iPatch System Manager szoftverből áll - ismertette előadásában a fejlesztést Mócsi László Levente, az KFKI-LNX Hálózatintegrációs Zrt. rendszermérnöke.

A szoftverben nemcsak az egyes felhasználók, illetve számítógépeik adatait lehet rögzíteni az aktuálisan hozzájuk rendelt patch csatlakozásokkal együtt, hanem az ingatlan alaprajzát is a hálózati végpontok elhelyezkedésével együtt. Így ha a rendszert felügyelő szakembernek új csatlakozást kell létrehoznia, akkor elég, ha megadja, hogy az épületen belül ki, s hova költözik, vagy kinek kell új hozzáférést létrehozni, vagy megszüntetni. A szoftver a feladatot leküldi a rack terembe, és a megfelelő csatlakozások feletti LED kijelzőket felkapcsolja, vagy villogtatja aszerint, hogy a patchkábelt bedugni, vagy eltávolítani kell a két megjelölt pont között. Eközben a Rack manager kijelzőjén pontosan, szövegesen olvasható, hogy mely műveleteket kell végrehajtani. A tévedés kizárt, mivel az eszköz hangjelzéssel is nyugtázza a munkát, illetve jelez, ha nem a tervezett összeköttetés jött létre. Például ha a kijelzőn megjelenik a szöveg: "Kösse össze a 3-as rackszekrény 5-ös paneljének kettes portját a 4-es szekrény 1-es rackjének 9-es portjával", világít a két nevezett port, majd a rendszer hanggal nyugtázza a létrehozott kapcsolatot.

A szoftver egyébként képes kapcsolódni a használt hálózat felügyeleti rendszereihez is (BMC Patrol, HP OpenView, Cisco Works, stb.). Lehetőség van továbbá arra, hogy az épület CAD programban készült tervrajzán végpontokig követhetővé váljanak a kapcsolatok személyre, eszközre, szolgáltatásra bontva. További újítás, hogy a szoftver automatikusan felfedezi és beazonosítja a hálózathoz kapcsolódó eszközöket, és ha menedzselhető berendezésekről van szó, akkor rögzítse azok konfigurációját is. Az már csak hab a tortán, hogy a rendezőszobában dolgozó technikus egy gombnyomással megtalálhatja egy kábel másik végét, így nem csak időt takarít meg, hanem a kábelek végigtapogatásából adódó kontaktproblémák is megszűnnek. Ugyanígy képes a rendszer tájékoztatni arról, hogy a rendelkezésre álló csatlakozások megfelelően vannak-e kihasználva, illetve nincsenek-e "bennhagyott", de sehova sem csatlakozó kábeleink a szekrényben.

Figyelemreméltóak a rendszer távmenedzsment szolgáltatásai. A hibákról, gondokról akár sms-ben is képes riasztást küldeni, de természetesen beállítható az is, hogy csak a kritikus eseményekről értesítse a rendszer felügyelőjét. Az értesítés után a hiba részletesen megtekinthető egy hétköznapi internetes hozzáférésen, és az elhárítás mikéntje akár telefonon is levezényelhető.

A gyártó az újonnan épülő hálózatoknál már ezt a technológiát javasolja, mert az eddigi hardver installációkhoz képest költséghatékonyabb, jelentősen emeli a rendelkezésre állás szintjét és az üzemeltetés biztonságát. Az új megoldás a hagyományos kábelkezelési módokhoz képest hozzávetőlegesen 50 százaléknyi ráfordított időt takarít meg és csökkenti a magasan képzett szakemberek szükséges létszámát is, hiszen innentől a kábelezés szinte elronthatatlan.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • DEx- #1
    Vicces a cím. :)