Specker Balázs

Hangerőkorlátozó iPodhoz

Az Apple arra kényszerült, hogy hangerőkorlátozó szoftvert adjon ki iPodjához, mivel egyre több panasz érkezet a népszerű lejátszó halláskárosító hatásával kapcsolatban.

Az óriáscég új, ingyenesen letölthető alkalmazása lehetőséget ad arra, hogy mindenki saját magának állítsa be a maximális jelszintet. A szülők meghatározhatják a legnagyobb hangerőt, és kóddal védhetik le azt gyermekeik elől - áll a cég sajtóközleményében. Az korántsem sem biztos, hogy a nevelés szempontjából valóban ez a legjobb megoldás, ám hatásosságát senki sem vitathatja.

Egy amerikai iPod-felhasználó be kívánja perelni az Apple-t, mert úgy véli, a cég mp3-lejátszója miatt veszítette el hallását. John Kiel Patterson lousianai lakos keresetet adott be az Apple ellen, azt állítva, hogy "az iPod alapvetően hibásan lett megtervezve és nem tájékoztat megfelelően a használatával járó halláskárosodás lehetőségéről".

Az Apple mp3-lejátszói több mint 115 decibel hangerőre képesek. A felperes azt állítja, ez a hangerő napi 28 másodperc felett már súlyosan károsítja a felhasználó hallását. Természetesen nem előírás, hogy ekkora hangerőn kell zenét hallgatni.

Az új letölthető "hangerőszabályzó" szoftver az ötödik generációs iPodokkal és az iPod nanókkal működik együtt. "A digitális audiolejátszó-piac vezető gyártójaként folyamatosan azon vagyunk, hogy könnyen használható megoldásokat nyújtsunk vásárlóinknak" - fogalmazott Greg Joswiak iPod-marketingigazgató nyilatkozatában. "Mivel ez a téma egyre nagyobb figyelmet kap, olyan lehetőséget akartunk adni vásárlóink kezébe, amellyel egyszerűen beállíthatják saját hangerőhatárukat."

A brit RNID (Royal National Institute for Deaf and Hard, Hallássérülteket Segítő Királyi Intézet) már korábban elindított egy kezdeményezést, amellyel a nagy hangerő okozta veszélyekre próbálja meg felhívni a hordozható lejátszók tulajdonosainak figyelmét. Brian Lamb, az RNID szóvivője örömmel fogadta az Apple bejelentését és felszólította a többi mp3-lejátszó gyártót, hogy kövessék példájukat.

"Habár az Apple lépése hitünkben megerősít minket, még sokat kell tennünk, hogy felvilágosítsuk mind a gyártókat, mind a zenehallgató közönséget azokról a veszélyekről, melyeket a hordozható lejátszók nagy hangerőn való használata rejt" - vélekedett Lamb a The Independent Online oldalán.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • h4x0r #15
    Azért én hozzáfűznék valamit. Halláskárosult vagyok, ami azt jelenti nálam, hogy kb. 5000-6000 Hz felett és 20-30 dB alatt szinte semmit nem hallok. Ezért a zenét én mindíg halkabbnak hallom, de ha hangosítok rajta, akkor nekem ez még nagyobb kárt okoz a hallásomban, mint egy egészségesnek (gyorsabban "regenerálja" magát a fülük; pl. halláskárosultak csak rendes fülhallgatót használhatnak, azt a fülbe dugható kis szart nem :) ). Szóval annak ellenére, hogy a per nagy hülyeség, a kiegészítő az jó. Nem tekeri fel az ember reflexből maxra. :)
  • htmm #14
    Engem csak az idegesit, hogy ezek miatt a hulyek miatt lassan mar az eszkozok nem kepesek nagyobb hangerore. Pelda erre a sony dicsmanem, ami utcan csak 16ohmos fulhallgatoval hallgathato, mert 32essel egy auto zaja is elnyomja a zenet max hangeron. Szep uj vilag. Mindenkinek ket doboza lesz a zenelejatszashoz: egy mp3lejatszo (vagy barmi) es egy fulhallgato erosito. Csatlakoznek az elottem szolohoz: aki hulye, haljon meg. De most, ha kerhetnem.
  • lazly #13
    Hat tudjatok, egy osi bolcsessegel elve: "Aki hulye haljon meg!"
  • risp #12
    Vagy http://index.hu/tech/hoax

    Az általam kapott körlevelek elég nagy százaléka fent van.

    Ez pedig a szóban forgó eset.
  • arty #11
    de remek karikatúra :)

    a cikk pedig .... khm... nane. aki ült már buszon, biztosan hallotta már a másik felén ülű wókmenező zenéjét :) nem épelméjüek... aztán jönnek a kommentjeikkel, ld. galdiator, h halk az ipod :) mert a hallásukkal komoly gondok vannak ...

    ha egy minőségi fejhallgatóból kihallani a zenét, akkor az már tul hangos :)
  • Dj Faustus #10
    Bizonyíték arra, hogy urban legend (röviden: kamu) az egész:
  • Mike at home #9
    szep tortenetek, kar hogy nem igazak
  • intrex #8
    Legszívesebben kitépném a hajam amikor ilyen mértékű emberi ostobaságról olvasok. A tisztelt esküldtszék, a tisztelt bíró, és a kedves halláskárosult úr ilyenkor nem lesz öngyilkos szégyenében?
    myke: köszi a Stella listát :)
  • Darth Sith #7
    "Egy amerikai iPod-felhasználó be kívánja perelni az Apple-t, mert úgy véli, a cég mp3-lejátszója miatt veszítette el hallását."
    Jellemző, amerikai. Mellesleg, ha valaki hallja hogy hangos, akkor leveszi a hangerőt, és semmi baja sem lesz. Aki nem képes észrevenni hogy mi hangos és mi nem, az süketüljön meg. Ez kb olyan hogy egy faszi kimosta a macskáját, és beperelte a gyártót, mert nem volt ráírva hogy macskát nem lehet benne mosni... Ameriak a fasságok fellegvára...
  • No1Süni #6
    Hát srácok "AMERIKA" már csak ilyen. Ezen csak röhögni lehet hogy mennyire barmok az emberek arrafelé. Na persze az sem mindegy hogy az állam adja alájuk a lovat.
    Gondolom a Marlborlo-s sztorit már mindenki hallotta. (egy nő sok év dohányzás után rákos lett, beperelte a Marlborlot hogy nem jelezték a cigaretta dobozán hogy az káros az egészségre és hogy rákot kaphat az ember. A nő megnyerte a pert (a pontos összeget nem tudom de az is több millió$ -ra rugott ki). Ja majd elfelejtettem mindezek után sem hagyott fel a káros tevékenységével (dohányzás).
    :D ;)