Napi Online

Kiszállt az Infineonból a Siemens

Eladta az Infineon Technologies AG chipgyártó vállalatban levő 18,2 százalékos részesedését a német Siemens AG.

A legnagyobb európai félvezető részvényeiből 136,3 milliót értékesített a Siemens, és a vállalat összesen mintegy 1,1 milliárd euróhoz jutott a tranzakcióból. A lebonyolító a Goldman Sachs volt, az eladási ár pedig 8,4 eurót tett ki részvényenként, azaz a 8,56 eurós piaci árnál alacsonyabb árfolyamon szállt ki a Siemens a vállalatból. Az Infineon papírjainak árfolyama az ügylet miatt több mint 4 százalékot esett a tőzsdén, amit több szakértő szerint az is magyaráz, hogy számos befektető eladta részvényeit, hogy a piaci ár alatt vásárolja azt vissza a Goldman Sachstól.

Az Infineon-pakett eladása annak az 1999-ben elkezdett stratégiának része, miszerint a Siemens kivonul a nagy kockázatú high-tech üzletágból. A Siemens által alapított Infineon részvényeinek többségi csomagját 2001-ben értékesítette a Siemens, majd 2004-ben újabb jelentős eladásra került sor. A német óriásvállalat jelenleg már csak a Epcos elektronikai vállalatban meglevő 12,5 százalékos részesedése erejéig érdekelt a szektorban.

Az Infineon megsínylette a chipek árának csökkenését, ugyanis a tavalyi negyedik negyedévben 183 millió eurós veszteségről volt kénytelen beszámolni, miközben egy évvel korábban még 142 millió eurós nyereséget mutattak a vállalati könyvek. Tavaly az utolsó negyedévben a Siemens 813 millió eurós profitot ért el, ami 20 százalékos csökkenést jelentett éves összevetésben.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!