Gyurkity Péter

Ingyenes támogatást ígér a Microsoft a szerverlicenceknél

A szoftvercég újabb önkéntes felajánlást tett az Európai Bizottsággal folytatott vitában, amivel a napi büntetést szeretnék elkerülni. Ingyenes technikai támogatást ajánlanak a dokumentáció mellé - a bizottság egyelőre kétkedik.

A napokban érdekes húzással folytatódott a szerverprotokollok körüli vita, amely az utóbbi hetekben, hónapokban annyira elmérgesedett, hogy a testület ismét súlyos napi pénzbüntetéssel fenyegette meg a céget. Ez ugyan a mai napig fenyegetés maradt, ám Redmond a jelek szerint szeretné mindenáron elkerülni a tetemes bírság kiszabását. Közleményükben ingyenes és korlátlan technikai támogatást ajánlottak fel a dokumentáció mellé mindazon vállalatoknak, amelyek részt vesznek az Európai Bizottság által meghirdetett Workgroup Server Protocol programban.

A Microsoft ezzel együttműködési szándékát szeretné bizonyítani a testület előtt, vagyis hogy minden kétkedés ellenére hajlandó újabb erőfeszítésekre ezen a területen. Az ügy még mindig a szerverprotokollok dokumentációja körül összpontosul, amely a bizottság szerint megoldaná a szoftverek kompatibilitásával kapcsolatos jelenlegi problémákat. Ez elsősorban azon rivális cégeknek adna újabb lehetőséget, amelyek Redmond magatartását és üzletpolitikáját kifogásolják. A korábban benyújtott 12 ezer oldalas dokumentáció mellé tehát most ingyenes és korlátlan támogatás is járna - amennyiben az európai fél is megfelelőnek találja a felajánlást.

"Bár eddig már öt európai számítástechnikai szakértő i megerősítette, hogy az általunk beadott anyag megfelel a feltételeknek, továbbra is megteszünk minden tőlünk telhetőt, hogy eloszlassuk a bizottság kétkedését" - áll a közleményben, amelyben Brad Smith alelnök leszögezi, hogy ezzel a konkurens cégek végképp megkapnak minden lehetőséget. A kibővült technikai támogatás részeként akár helyi tanácsadást is nyújtanak, vagyis külön kérésre szakembereiket kiküldik a helyszínre, hogy személyesen segítsenek a problémák elhárításában.

Az Európai Bizottság egyelőre nem foglalt állást a felajánlást illetően, bár a testület részéről elhangzó nyilatkozatok szerint továbbra is kétkednek. A Reuters Jonathan Todd szóvivőt szólaltatta meg, aki szerint ez mindenképpen építő jellegű felajánlás Redmond részéről, ám csak akkor válhat valóban hatékonnyá, ha minden igényt kielégítő dokumentációval párosul. Mivel a bizottság éppen a korábban benyújtott anyag részletességét kifogásolta, valószínűleg továbbra is ragaszkodnak ennek kibővítéséhez. A napi büntetés előtt a Microsoft még meghallgatáson vesz részt, míg az Európai Unió Elsőfokú Bírósága előtt magát a vizsgálatot támadja majd áprilisban.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • BiroAndras #4
    Igazából egy interface implementálásához nem kell forrás, csak részletes doksi. Pont ez a lényege az egésznek. Sőt, még doksi nélkül is meg lehet csinálni néha, csak nagyságrendekkel több meló.
  • strogg #3
    Csak eppen a nyilt forrasu kozosseg pl: nem rendelkezik olyan eroforrasokkal, hogy belenezhessen, hogy azzal kompatibilis interface-t, eszközt, stb.. írjon. Ez szúrja sokak szemét.
    És tulajdonképpen ezért mószerolják be állandóan az m$-t az EU-nál. Az alap kérdéskört ez, bár eléggé elsikkadt már a sok huzavonában.
  • BiroAndras #2
    Azt már megtették. Igaz, nem ingyenes, de akit komolyan érdekel, az meg tudja fizetni.
  • strogg #1
    Addig nem tudnak eleget tenni, amíg a doksi melé nem nyitnak forrást, licese költség nélkül. Ebben majdnem biztos vagyok.