Gyurkity Péter

Microsoft: hiba volt az IE elhanyagolása

Bill Gates, a szoftvercég elnöke elismerte, hogy hibát követtek el, amikor elhanyagolták böngészőjük fejlesztését, és túl későn jönnek ki az új verzióval. Az Internet Explorer azonban továbbra is fontos szerepet tölt be.

Gates a Las Vegasban megrendezett Microsoft MIX06 (Web 2.0) konferencián elhangzott nyitóbeszédében érintette a házi böngészőt. Ebben többek között elmondta, hogy egyfajta mea culpának is felfogható, amikor a sajnálatos késlekedésről beszélnek, ám igyekezett hangsúlyozni, hogy az alkalmazás mindössze egy - igaz, mindenképpen fontos - része a webalkalmazások területének.

"Erősen támaszkodunk a böngészőre, mint platformra" - jelentette ki a Microsoft elnöke beszédében. Emellett azonban azt is elmondta, hogy elsősorban a szoftverpiacon kínálkozó új lehetőségekre koncentrálnak, és igyekeznek kihasználni, hogy a weboldalak és alkalmazások kezdenek erősen összefonódni. Gates tehát webalkalmazások területét tartja a legfontosabbnak, már ami a fejlesztéseket és lehetőségeket illeti. Ehhez kapcsolódik a "következő generációs böngészés", amiben a Microsoft háza táján természetesen az Internet Explorer 7 viszi majd a prímet. A böngésző esetében a megújult és egyben letisztult kezelőfelületet, a nagyobb biztonságot, valamint a kibővült funkciókat (RSS, CSS támogatás, natív XML, átlátszó PNG, stb.) tartotta érdemesnek megemlíteni.


A nyitóbeszéd alatt elhangzott, hogy elkészült a legújabb tesztváltozat a böngészőből, illetve az Atlas fejlesztői keret közösségi előzetese. A fejlesztési naplóból már korábban kiderült, hogy az IE7 renderelő motorja immár végleges formát öntött, igaz, a fejlesztők először a konferencián próbálhatják ki, hogy a végleges verzió milyen teljesítményt nyújt használat közben. Az Atlas esetében még nem lehet tudni, hogy mikorra várható a teljes verzió - a webszolgáltatások fejlesztéséhez használható keretrendszer támogatja az AJAX (aszinkron JavaScript és XML) technikát, vagyis már kifejezetten a Web 2.0-ra történő váltás jegyében készül.

Mindenki előtt ismert, hogy Redmond házi böngészőjére ugyancsak ráfér az alapos ráncfelvarrás. A legújabb hiba a napokban bukkant fel, és a vállalat most kezdte meg ennek vizsgálatát. A Windows XP legfrissebb verzióját is érintő sebezhetőség miatt a támadók kártékony kóddal kiegészített weboldalakkal lefagyaszthatják a böngészőt - a cég ígérete szerint a havi rendszerességgel megjelenő javítócsomagok útján javítják majd a hibát.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Dj Faustus #84
    [/i]"SP2-es XP óta rengeteg javítás jött ki IEhez, aztán meg összehasonlítják, egy+egy azaz 2 vadi újjonnan letölött böngészővel."[i]
    Ajánlom figyelmedbe #16-os hozzászólásomat, ahol kifejtettem (releváns oldalakkal illusztrálva), hogy az említett (frissített!) böngészők nem épp a messzemenő biztonságukról híresek (lásd továbbá egy másik topicban tett #169-es hozzászólásomat). Pláne az IE-ben levő ActiveX/VBScript technológiák - amelyek egy újabb biztonsági kockázatot jelentenek - nem éppen kedveznek a böngészőnek.

    A teszt valóban nem éppen tökéletes (bár azt sem tudjuk igazán mikor/hogyan milyen módon készűlt) - de mint az előbb említettem - érdekes dolgokat vet fel (nem minden user frissíti rendszeresen a rendszerét - így a biztonsági kockázat megvan!)
  • kbupdate #83
    mekkora lol:D:D:D


    SP2-es XP óta rengeteg javítás jött ki IEhez, aztán meg összehasonlítják, egy+egy azaz 2 vadi újjonnan letölött böngészővel.

    no comment

    aztán meg Ad-aware-vel akarják megmenteni a rendszert:D:D

    na enynit erről

    ez a teszt egy fos.
  • kbupdate #82
    "Csak közben kb 5 perc alatt 30 spyware"

    Hm, ez alatt a 6 év alatt úgy látszik, még nem voltam összesen 30 percet online:D
  • mrzool #81
    "Linuxon ha egy mappának az van beállítva hoyg csak owner akkor azt más nem olvashatja akkorse ha fejre áll, windowson eleve nem lehet ilyet"

    Arany csillag, a vindóz fejlett ACL rendszeréről még soha nem hallottál? Pedig pár éve belelopták a linuxba is, feladva a sok évtizedes elvet, hogy rwx-szel mindent be lehet állítani. A többire inkább nem is reagálok, van egy szint, ami alá nem süllyedek...
  • MetaMórfózis #80
    Haha! Legyetek ti is azok! Pár link az induláshoz:
    http://ubuntu.hu
    http://wiki.hup.hu
    http://kubuntu.org
    http://ubuntu.org
    irc.freenode.net -> #ubuntu -> #kubuntu
    Nah akkor aki ie-t szidott eddig most legyen király. Itt a rendszerváltás ideje:)
  • MetaMórfózis #79
    Énis (k)ubuntu-s vagyok:)
  • MetaMórfózis #78
    Arra írtam hogy teljesen baromság xp-án jogokkal szívni, mint ahogy már lent is írták, elvannak b.szva a jogosultságok, felületes lyukas és megkerülhető az egész. Linuxon ha egy mappának az van beállítva hoyg csak owner akkor azt más nem olvashatja akkorse ha fejre áll, windowson eleve nem lehet ilyet, csak a home konyvtarad tudod titkositani, és az se ér szart se mert biztos vagyok benne hogy ezer módon kijátszható, registryből vagy jelszó visszafejtésből, mert ugye winen azt is lehet. Linux md5-be tárolja, vagy vana melyik más egyirányú kodolással, és azt nem fejted vissza soha az életbe.
    Tömören összefoglalva egy szar, de ezzel nem akartam ujat mondani:)
  • droland #77
    Arra gondolok, hogy ma már pl. 150.000ért lehet venni új laptopot rajta xp home-mal. Most nem kell jönni itt a "DOOM3at HOGY FUTTATJA?"

    Jelzem, nem játékra veszik meg :)
  • droland #76
    "Amikor majd rászorítják őket, hogy megvegyék a szoftverlicenszeket is, fénysebességgel fogják elsajátítani a firefox openoffice és a linuxok használtát. Irónikus, hogy ezek olyan szoftverek utódai, amelyek valaha túl drágák voltak az átlagfelhasználóknak."

    Tévedsz mert lassan az az idő közeleg, amikor egy eladott PC esetén a rá telepített OS előre kötelező lesz és az MS ott bizony NAGY engedményeket fog tenni, s így fillérekbe fog kerülni a MÁR meglévő windows így az utólagos új windows megjelenésekor VALSZEG meg fogja venni...

    NE ILYEDJ MEG! Ki van ez találva, hidd el nekem, csak nehéz marketing szempontból gondolkodni... én ezt tenném...
  • droland #75
    Elképesztő,hogy egy 50 milliárd dollárral rendelkező embernek 1000 ugyanolyan zakója van...