Specker Balázs

A Microsoft eBayes kalózokra vadászik

A Microsoft perhadjáratot indított több olyan eBayes árus ellen, akik kalózszoftvereket kínáltak a világhálón. A terjesztők az USA nyolc különböző államában tevékenykedtek.

A szoftveróriás a WGA (Windows Genuine Advantage) online ellenőrző szoftverén keresztül jutott el a törvénysértőkhöz. A leendő alperesek közül néhányakat pedig a cég kalóz bejelentő forródrótján árultak be - értesült a PC World. A vállalat kezdeményezését az eBay is örömmel fogadta. Tavaly az aukciós oldal mintegy 50 ezer gyanús árverést rekesztett be a Microsoft kérésére.

A fenti számadatból is jól látszik, hogy az online aukciók népszerűségüknek és anonimitásuknak köszönhetően valóságos melegágyai az illegális szoftverkereskedelemnek. Matt Ludy, a Microsoft ügyvéde elmondta, hogy cége folytatni fogja a nyomozást a termékeit érintő aukciókkal kapcsolatban. "A perek révén reméljük sikerül megértetni az aukciók vásárlóival, hogy a felkínált szoftver nem mindig az, aminek látszik" - magyarázta a jogász az E-Commerce Times oldalán. Elmondása szerint a kalózkodás ellen folytatott harc a Microsoftnál meglehetősen céltudatos és mindenre kiterjedő.

A cég több úton is próbált megoldást találni a problémára. Volt, hogy egyszerűen leszállította árait a fejlődő országokban, honi és külföldi állami intézményekkel vont be, vagy éppen WGA programját újította meg. Sőt Indonéziának még amnesztiát is adott, és megengedte az illegális szoftverek használatát a kormányzati irodákban, azzal a feltétellel, hogy azok a jövőben jogtiszta alkalmazásokra váltanak.

A Microsoft úgy véli, ha nagyobb figyelmet fordít az online aukciókra, jobban megvédheti felhasználóit és technológiai partnereit. Természetesen a kalózkodás visszaszorítása magát a redmondi vállalatot segíti a leginkább.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!